„Yra kažkas panašaus į pradžią, kuria galime pasinaudoti“, – pažymėjo Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, pridūręs, kad Rusijos ekonomika kenčia nuo Vakarų šalių pritaikytų sankcijų ir krintančių naftos kainų.

Edgaras Rinkevičius
E. Rinkevičius, kuris per ateinančias dienas aplankys Kijevą ir Maskvą, teigė matąs „tam tikrų pasiryžimo ženklų iš Rusijos pusės glaudžiau dirbti su ES“.

„Jei padėtis Rytų Ukrainoje pasitaisys, mes tikrai palaikysime sankcijų sušvelninimą“, – tvirtino užsienio reikalų ministras, pridūręs, esą jei pažanga nebus padaryta, apie sankcijų švelninimą nebus jokios kalbos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiks su Ukrainos vadovu Petro Porošenka per Kazachstano sostinėje Astanoje sausio 15 d. numatytas derybas. Jose taip pat dalyvaus Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Ateinančiomis savaitėmis ES narės taip pat peržiūrės Rusijai pritaikytas ekonomines sankcijas. Bet kokiems pokyčiams baudžiamųjų priemonių srityje turi pritarti visos 28 ES priklausančios šalys.

F. Olandas pirmadienį tvirtino, kad Vakarų pritaikytos sankcijos Maskvai privalo būti panaikintos, jei bus padaryta pažanga, sureguliuojant krizę Ukrainoje.

„Vienintelis metodas – tai derybos“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Rygoje nurodė Latvijos premjerė Laimduota Straujuma. Anot jos, derybos yra vienintelis sprendimas, norint „sustabdyti šį absurdą ir beprotybę“.

Latvijos prezidentas vis dar svarsto, ar priimti Rusijos kvietimą dalyvauti Pergalės 70-ųjų metinių minėjime

Latvijos prezidentas Andris Berzinis tebesvarsto, ar priimti Rusijos kvietimą dalyvauti gegužės 9-ąją Maskvoje rengiamame Pergalės 70-ųjų metinių minėjime.

Latvijos vadovas interviu laidai „Ryto panorama“ sakė, kad dar yra pakankamai laiko įvertinti situaciją ir priimti sprendimą. Prezidentas pabrėžė, kad Antrojo pasaulinio karo rezultatai itin paveikė Latviją ir jos gyventojus. Tai buvo situacija, kurioje „broliai kovojo prieš brolius“, nurodė A. Berzinis.

„Aš ir mano šeima patyrėme neigiamus Antrojo pasaulinio karo padarinius. Jei Latvija ir nebūtų Europos Sąjungos (ES) Tarybai pirmininkaujančia šalimi, mano spendimas vis tiek būtų toks pat. Šiaip ar taip tai bus mano asmeninis sprendimas“, – pažymėjo prezidentas.

Kaip jau pranešta, Latvijos prezidentas, kaip ir daugelio kitų valstybių vadovai, pakviestas į Maskvą dalyvauti iškilmėse, skirtose nacistinės Vokietijos sutriuškinimo Antrajame pasauliniame kare 70-osioms metinėms.

Į ceremoniją buvo pakviestas JAV prezidentas Barackas Obama, tačiau jis nepriėmė kvietimo. Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnyba pranešė, kad šalies vadovė taip pat nevyks į Maskvą. Be kita ko, į šventę Rusijoje buvo pakviestas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Čen Unas (Kim Jong-un).