Kaip eglutė užauginta

Pradėkime nuo to, kaip eglutė buvo užauginta. Jei ji augo grunte, rudenį buvo kiek pakirstos šaknys ir tada tiesiog perkelta į vazoną - vėlesnis persodinimas į jūsų pasirinktą vietą duoda jai nedaug šansų prigyti. Galime palyginti su bet kuriuo augalu, kurį sezono metu išraunate ir norite persodinti – juk darote tai kuo greičiau, kol šaknys nepažeistos, neišdžiūvusios, dar gyvybingos.

Jei eglutė buvo auginama ne atvirame grunte, o pačiam vazone, tada tikrai daugiau galimybių jai prigyti. Šaknys netraumuojamos iki pat sodinimo momento pavasarį.

Kaip žinoti? Kraštovaizdžio specialistė Ingė Auželienė kursuose „Modernus sodas ir daržas“ rodė, kaip atskirti: reikia atsargiai ištraukite eglutę iš vazono, laikydami už kamieno. Jei žemės su šaknimis išlaiko vazono formą, eglutė auginta vazone. Jei ištraukus žemės lengvai atsiskiria ir nubyra, augalas augintas atvirame grunte.

Kaip Kalėdų eglė laikoma švenčių metu

Kad eglutė prigytų, ji turi patirti kuo mažiau streso. Oro temperatūra ir drėgmė čia daro lemiamą vaidmenį.

Pats saugiausias būdas išlaikyti eglę – statyti ją lauke, tarkim savo namo kieme. Jai pakanka drėgmės, jei lyja ir sninga, o kad neperšaltų, galima papildomai vazoną apkaupti žemėmis, mulčiumi, durpėmis. Taip ir sulauksite pavasario.

Jei eglutė šventėms nukeliavo į namo vidų arba butą, ieškokite kuo vėsesnės vietos, toliau nuo šildomų grindų ir kitų šilumos šaltinių. Žiemą spygliuočiams ramybės periodas, todėl vegetacijos suaktyvinimas tik apsunkintų situaciją. Tačiau laistyti – būtina!

Jei eglutę nusipirkote dar gruodžio pradžioje, o kambaryje oras šiltas ir sausas, gali būti, kad eglutė jau pradėjo sprogti, leisti šviesiai žalius ūglius. Išneškite ją į terasą ar įstiklintą balkoną, kuriame būtų apie 0 laipsnių temperatūros, kad pristabdytumėt vegetaciją ir perėjimas į lauko sąlygas būtų kuo švelnesnis. Nepamirškite laistyti.

Kada ir kaip sodinti

Jei eglę laikėte namuose, neišneškite jos iš kambario tiesiai į lauką – temperatūros pokytis bus per staigus. Palaikykite ją vėsesnėje patalpoje, vėliau, esant šiltesniam orui, perneškite į lauką. Kad neperšaltų šaknys, storai apkaskite vazoną durpėmis, mulčiumi, sniegu. Per sausas dienas palaistykite.

Saugokite nuo pavasario kaitrios saulės – vazoną laikykite ne pietinėje pusėje, arba tomis saulėtomis dienomis apdenkite iš tos pusės su agro danga ar kokiu audiniu.

Išėjus pašalui, neskubėkite, palaukite, kol žemė geriau įšils. Sodinkite į gruntą ne saulėtą dieną. Jei laikėte eglutę vėsioje patalpoje, prieš sodindami išneškite į lauką kelias dienas, pagrūdinkite.
Jei eglė buvo pradėjusi sprogti dar namuose, žiemą jos į lauką nebeneškite, o sodinkite į atvirą gruntą jau pavasariui gerokai įsibėgėjus.

Kur sodinti eglę

Šis klausimas dažnai iškyla paskutinis, o turėtų būti vienas iš pirmųjų. Jei eglę sodinsite savo sklype tik todėl, kad daugiau neturite kur jos padėti, gero vaizdo nesitikėkite. Juk visi augalai kartu su sklype esančia architektūra turi sudaryti darnią visumą. Todėl gerai pagalvokite, kur eglė tikrai tinka, ir sodinkite tik ten.

Eglė gali būti puikus akcentas, jei tik turite pakankamai vietos ir norite džiaugtis savo didele Kalėdų egle kasmet. Pasidomėkite, kokią tiksliai eglę nusipirkote. Jei tai paprastoji eglė (Picea abies), ji gali užaugti iki 30-40 m aukščio ir 6-10 m lajos skersmens. Ar taip ir planavote?

Jei netoliese auga eglių, viena gali puikiausiai atsikartoti ir jūsų sklype. Jei eglės auga natūraliai, gerai atrodo, vadinasi, sąlygos joms yra tinkamos. Tada ne tik organiškai įsilies į aplinką, bet ir augs gražiai.

Apie egles pagalvokite ir tada, jei jūsų sodyboje nuolat košia vėjai. Sodinkite jas dviem eilėmis, kad sulaikytų vėjus, sušvelnintų mikroklimatą augalams ir padarytų malonesnį buvimą jums.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!