„Brent“ rūšies nafta pirmadienį atpigo dar 6 proc. ir kainavo 53 dolerius (44,01 Eur) už barelį.
Tiek „Brent“ rūšies, tiek JAV naftos, žinomos kaip „West Texas Intermediate“, vertė nuo 2014 metų vidurio smuko daugiau nei per pusę.

Investuotojai nerimauja, kad ir ateityje dėl pasiūlos pertekliaus ir menkos paklausos nafta dar labiau pigs.

Naftos gavyba Amerikoje pastaruoju metu pastebimai išaugo. Taip nutiko dėl hidraulinio skaldymo – naftos gavybos metodo, kai nafta iš uolienų išgaunama ten purškiant vandens pagrindo mišinį – sėkmės. Tokios JAV valstijos kaip Šiaurės Dakota ir Pensilvanija aktyviai įsitraukė į šį procesą.

Nepaisant to, naftos gavybos apimtys išaugo kaip tik tuo metu, kai pasaulyje – nuo pat Europos iki Kinijos – naftos paklausa sumenko.

Situaciją dar apsunkina OPEC sprendimas ir toliau išgauti naftą dabartiniu tempu. Susiklosčius tokioms aplinkybėms, daugumos didžiausių pasaulio energijos bendrovių, tokių kaip BP ir „Exxon Mobil“, akcijų vertė pastaraisiais mėnesiais pastebimai smunka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)