Swedbank“ banko valdybos pirmininkė Dovilė Grigienė sakė, kad pasirengimas eurui banke vyksta daugiau nei metus.

„Klientų aptarnavimo laikas nesiekė valandos, o latvių ir estų patirtis rodo, kad šis laikas kritiškiausiais momentais siekdavo ir 4 val. Taigi sugebėjome suvaldyti klientų srautus. Taip pat komandinis techninis darbas yra daug lengvesnis, nes visa patirtis galėjo būti pritaikyta ir ja naudojomės“, - trečiadienio vakarą banke surengtoje spaudos konferencijoje sakė ji, pridūrusi, kad „Swedbank“ eurą įveda jau trečią kartą.

Euro įvedimo naktį „Swedbank“ dirba apie 150 darbuotojų įvairiose šalyse, iš viso prie euro įvedimo dirbo 700 žmonių komanda, kurių daugumą sudarė IT specialistai.

DELFI jau rašė, kad paskutinėmis gruodžio dienomis žmonės į bankomatus įnešė kelis kartus daugiau grynųjų pinigų. Lietuvos banko duomenimis, per pastarąją savaitę žmonės į bankus įnešė 1 mlrd. Lt. Dar pas gyventojus grynaisiais liko apie 6 mlrd. Lt.

„Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdinė sakė, kad trečiadienį internetinė bankininkystė dirbo be trukdžių, o antradienį per pietus ji buvo sulėtėjusi.

„Klientų rautas šoko 50 proc. ir vakar mes turėjome apie 300 tūkst. prisijungimų. Pietų metu buvo ypatingas srautas, turbūt visi norėjo sumokėti komunalinius mokesčius ir atlikti kitas įmokas“, - apie antradienio antplūdį kalbėjo ji.

Remdamasis kaimyninių šalių patirtimi bankas prognozuoja, kad didžiausias klientų srautas bus pirmosiomis Naujųjų metų dienomis ir dvi pirmąsias sausio savaites, kai žmonės suplūs keisti namuose laikomus litus.

„Pirmąsias dvi sausio savaites bus galima atsiskaityti litais, patariame žmonėms išleisti litus, neskubėti keisti pinigų, nes bankai litus keis pusę metų. Taigi neskubėdami jie galės ateiti išsikeisti likusius pinigus“, - patarė O. Žvirzdinė.

„Swedbank“ banko Lietuvoje pasirengimo eurui programos koordinatorius Lietuvoje Marius Adomavičius pastebi, kad lietuviai yra tauta, kuri nori visus mokėjimus ir visas skolas sumokėti prieš baigiantis metams.

„Važinėjome po padalinius ir šią savaitę tai buvo akivaizdžiai matoma“, - teigė jis.

Mano, kad kortelėmis galės atsiskaityti be trukdžių

Pasak banko atstovo, techninė lito konversija į eurą banko pastate prasidėjo antradienį ir tęsis iki sausio 5 d.

Marius Adomavičius, Priitas Perensas, Dovilė Grigienė
„Tai yra yra 280 žingsnių, susijusių su IT pakeitimais. Pagrindinė šios nakties ambicija yra, kad banko klientai nepajustų jokių nepatogumų. Pirmasis etapas šią naktį yra iki 24 val. išjungti visas sistemas, apie vidurnaktį atlikti didžiąją valiutos konversiją, tada reikia pakelti visas sistemas. Tai padarius turi ateiti kiti žmonės ir jas testuoti kliento akimis, ar nėra kokių klaidų. Mes tai jau darėme gruodžio 1-osios naktį, kai vyko generalinė repeticija. Taigi manome, kad šiandien yra egzaminas, kurio baigtį žinome“, - apie nakties darbus pasakojo M. Adomavičius.

„Swedbank“ banko interneto bankas išjungtas trečiadienį 19 val. Planuojama, kad ketvirtadienį nuo 8 val. bus galima pasitiktinti sąskaitos balansą, o nuo 12 val. - atlikti operacijas.

„Tikime, kad klientai nepajus nepatogumų atsiskaitydami kortelėmis ir jos veiks visą naktį“, - teigė jis.

Bankomatų tinklas turėtų būti išjungtas apie 22.30 val., didžioji dalis jų turės veikti apie 00.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)