Daugelis naujų metų pradžios proga mėgsta pakelti taurę šampano, kai kas imasi tauriųjų gėrimų degustacijos. Kai kurie gurmanai įsigudrins degustaciją kiek užtęsti ir tuo pačiu paminėti Tris karalius. Kiekvienas turime savitą švenčių sampratą, tačiau šis straipsnis ne apie alkoholio žalą sveikatai, o apie ATPK pakeitimus, įsigaliojančius nuo 2015 m. sausio 1-osios.

Kai kurie ATPK pakeitimai gali tapti labai aktualūs piliečiams, kurie metams tik prasidėjus nuspręs sėsti prie vairo, nors nebus tikri dėl savo blaivumo. Pakeitimais numatoma, kad kitaip nei anksčiau, atsakomybė kai kuriais atvejais gresia net ir palyginti nedaug išgėrusiems vairuotojams.

Susipažinti su gresiančia atsakomybe galima peržiūrėjus lentelę:

Kaip matome, lengvas neblaivumo lygis skirstomas į dvi dalis: iki 0,4 promilės ir nuo 0,4 promilės, o esant vidutiniam ir sunkiam neblaivumo lygiams, taikomos to paties „diapazono“ nuobaudos. Galima daryti išvadą, kad vairuodamas išgėręs likti nenubaustas gali tikėtis tik vairuotojas, kuris vairuoja B kategorijai priskiriamą transporto priemonę ir pats nėra priskiriamas prie pradedančiųjų (turi bent 2 metų vairavimo stažą). Tokiems, kaip ir iki 2015 sausio 1-osios, atsakomybė negresia, jeigu alkoholio koncentracija biologinėse jų organizmo terpėse (iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kt. skysčiuose) bus iki 0,4 promilės.

Reikia suprasti, kad bauda nėra didžiausias pavojus, gresiantis išgėrus sėdant prie vairo, o tragiškus eismo įvykius išgėrę sukelia ne vien žemiausiems visuomenės sluoksniams priskiriami chuliganai ar piktybiški, nuolatos taisykles (ne tik kelių eismo) pažeidinėjantys nesubrendę jaunuoliai. Tarp susiruošusių vairuoti išgėrus pasitaiko ir padorių, išsilavinusių, kultūringų, piktų ketinimų neturinčių žmonių. Dažnai taip nutinka dėl to, jog švenčiant taikoma į „nebaudžiamą lygį“. Kai kam pradėjus „taikyti“ lygiai ima keistis – tampa savaime aišku, kad dėl visų pasaulio priežasčių būtina išgerti ir antrą taurę/taurelę/bokalą ir t.t. ir „nieko čia tokio“. Koks nors pusamžis gudragalvis įraudusiais skruostais tuoj pat imsis pasakoti, kaip alkoholis „pravarinėja kraują ir net žvalesnis pasidarai“, kitas pridurs „ir nuo kirmėlių“...

Protingiems nereikia sakyti, kad net ir nepasiekus 0,4 promilės vairuoti yra pavojinga: kad ir kaip gerai jaustumeis, koks žvalus bebūtum, nemąstai, nepastebi, nereaguoji, nevaldai automobilio taip kaip geriausiai galėtum ir tai yra pakankama priežastis net ir mažai išgėrus nevairuoti.

Saugių ir blaivių Naujųjų metų!

Šis straipsnis parašytas išskirtinai DELFI ir kitose žiniasklaidos priemonėse negali būti perpublikuotas be autoriaus sutikimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (614)