Pagalvojau, gal kokį vamzdį pramušė ar panašiai – remonto darbai vyksta. Ką darysi, suku į Stulginskio gatvę ir apvažiuoju ruožą Smetonos ir Jogailos gatvėmis. Dar apsidairau – jokių įspėjančių ar draudžiančių ženklų pakeliui nėra ir privažiuoju posūkį į Islandijos gatvę. Ten – vėl „plyta“ ir policijos džipas skersai kelio. Tada jau susigaudau – kažkoks renginys vyksta.

Pradarau langą, klausiu policininko – ar neleistų nuvažiuoti į darbą, ir nurodau vietą, kurioje dirbu. Atsako, kad nieko neišeis, nes jeigu ir praleis, tai toliau visur tvoros. Ir priduria: „Atsiprašome už nepatogumus – juk žinojote, kad renginys“. Žinojau? Lyg ir seku naujienas, bet tikrai nieko nežinojau. Tiek to, apvažiuoju ratą, pastoviu spūstyje ir bandau įvažiuoti į Odminių gatvę iš Arkikatedros pusės. Tvora. Ką darysi – palieku automobilį mokamoje aikštelėje ir einu į darbą. Galima būtų palikti tolėliau – kur sekmadienį nemokama, bet ant peties 6 kg rankinė, rankoje – 20 kg sverianti įrankių dėžė. Nepatogumai, už kuriuos atsiprašo savivaldybė, man kainuos apie 15 Lt. Nieko tokio... Prašom... (...)

Kaip suprantu, atsiprašė visų vilniečių, kuriems sukėlė nepatogumus? Ir ką? Galima, turbūt, nesunkiai atspėti, ko vertas tas atsiprašymas žmonėms, kurie gyvena užtvertose gatvėse ir po švenčių pilnais automobiliais grįžo namo. Arba išvažiavo į svečius kartu su nusenusiais, sunkiai bepaeinančiais tėvais arba neįgaliais giminaičiais, o šiandien grįžo namo. Bet jų gi atsiprašė, ar ne? O ką daryti didelio skaičiaus įmonių darbuotojams – jie ne visi po vakarinio ar savaitgalinio darbo turi kuo grįžti namo, nes viešasis transportas į tą rajoną nevažiuoja nei vakare, nei savaitgalį.

Ką daryti žmogui, kurio vaikui pakilo aukšta temperatūra ir reikia vežti į gydymo įstaigą, nes greitoji atšauna, kad „ne skubus atvejis“? O pats į gydymo įstaigą vaiko nuvežti negali - net išvažiavimas iš kiemo perrištas juosta. Mat, jo gatve kažkokie bėgikai bėgioja. O ką daryti žmogui, kurį ištiko širdies smūgis ir, kol greitosios vairuotojas stumdo į šalį tvoras ir ženklus – greitoji pavėluoja, pavyzdžiui, kad ir vieną minutę? Arba, jeigu kiltų gaisras? Didžiulis automobilis turėtų laviruoti tarp bėgikų ir sekti paskui gaisrininką, kuris, iššokęs iš automobilio, paskubomis stumdo į visas puses užtvarus? O tuo metu – tegu dega?

Na, o kai būna kokios nors Vilniaus dienos arba panašus renginys ir eismas užtveriamas jau penktadienį – tada 1,5 km maršrutui „Islandijos gatvė-Totorių gatvė-Liejyklos gatvė-Vrublevskio gatvė“ reikia gal apie 1,5 - 2 valandų! Labai „linksma“ būna pagalvoti apie greitąją pagalbą, gaisrinę arba avarinę tarnybą. Apie orą, triukšmą ir emocinę atmosferą tose gatvėse jau geriau garsiai nekalbėti – labai jau nemandagus tekstas gaunasi.

Miela Vilniaus savivaldybe, primename, kad Vilnius yra nuostabus, žalias miestas, pastatytas, galima sakyti, miške. Todėl mes turime Vingio parką, Sereikiškių parką, Karoliniškių parką, Kalnų parką, Belmontą su puikia infrastruktūra ir dar daug puikių vietų, į kurias ne tik per šventes, bet ir šokią dieną žmonės mielai ateina. Tikrai galima rengti puikius renginius – nuo mugių iki bėgimų.

Negi būtina paralyžiuoti pusę Vilniaus senamiesčio, o likusią pusę – padaryti nepravažiuojamą? Beje, apie šiandieninį renginį – darbe klausiau bendradarbių, gal kas žinojo, kad šiandien renginys? Visi pasimetę – niekas nežinojo. „Įlindau“ į „Google“. Gerokai pasirausęs, radau: gruodžio 8 d. straipsnis DELFI, kuriame rašo, kad gruodžio 28 d. įvyks bėgimas. Pateikta šiek tiek istorijos, kelios pavardės ir daugiau jokios informacijos nei apie tai, kad bus uždarytas eismas, nei apie tai, kokiomis valandomis vyks bėgimas. Kadangi maratonu nesidomiu, tai to straipsnio, aišku, neskaičiau. Dar Vilniaus savivaldybės tinklapyje pasisekė šiaip taip rasti informaciją, kad įvyks bėgimas, bet ir vėl jokios užuominos apie eismą. Dar paieškojau. Pagaliau pasisekė.

Radau „kaledinisbegimas.lt“. Nei valandų, nei kitos informacijos, tačiau bent jau nurodyta bėgimo trasa (...). Beeidamas nuo mokamos aikštelės iki darbo mačiau bėgikus – bėga patys sau, jokių žiūrovų, jokio susidomėjimo. Kažkas čia ne taip, kai renginys net neišreklamuotas, niekam neįdomus, o pusė senamiesčio – uždaryta. Gal reiktų jau užbaigti tokią praktiką, kai žmogus, prieš važiuodamas į senamiestį, turi išstudijuoti, ar šiandien ten galima bus važiuoti ir kokiomis gatvėmis? Nes tie gatvių uždarymai jau tampa „Force majeure“ - jėga, kurios neįmanoma nei prognozuoti, nei nugalėti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI susisiekė su Všį „Tarptautinis maratonas“ direktoriumi Dariumi Mikuliu, kuris pakomentavo situaciją:

„Visų pirma atsiprašome Jūsų skaitytoje už sukeltus nepatogumus. Akivaizdu, kad mūsų pastangos informuoti apie eismo apribojimus nepasiekė visų miestiečių.

Bėgimai miesto gatvėmis vyksta daugelyje pasaulio šalių. Miestas gyvas organizmas ne tik skirtas darbui, gyvenimui, bet ir įvairioms šventėms. Šventės mieste, sutikime, ne vienam sukelia nepatogumus, tačiau, taip pat sutikime, daugeliui suteikia daug džiaugsmo. Kalėdiniame bėgime dalyvavo beveik 2000 bėgikų ir dar keli tūkstančiai juos palaikyti atėjusių draugų ir šeimos narių – sunku būtų sutikti, kad tai buvo niekam neįdomi šventė. Kiek dalyviai išleido senamiesčio kavinėse ir restoranuose, kiek tai papildomų mokesčių miestui? Šventės mieste ne tik įdomios dalyviams, bet ir naudingos miestui bei visiems jo gyventojams.

Informacija apie bėgimą buvo viešinama TV, radijo eteryje, internete, lauko stendų mieste pagalba, buvo platinamos informacinės skrajutės senamiestyje, išplatintas ne vienas pranešimas spaudai.
Akivaizdu, kad informavimo priemones reikia tobulinti ir ačiū Jūsų skaitytojui už pastabas, tai padės ateityje geriau išviešinti informaciją susijusią su eismo apribojimais mūsų organizuojamų bėgimo švenčių metu.“

Vilniaus miesto savuvaldybės atstovai nurodė, kad leidimas renginiui buvo duotas ir patikino, kad visuomet atsiranda nepatenkintų renginiais, kaip ir jais besidžiaugiančių.