„Parašiau ilgą popierinį laišką, stumdžiausi su bobutėmis kilometrinėje eilėje pašte tam, kad sužinočiau, kad dėl euro įvedimo išimti senieji pašto ženkliukai, o naujus bus galima įsigyti tik kitąmet... Taigi, jokių laiškų šiemet“, - dalijosi nemalonia patirtimi vaikinas, neradęs pašto ženklų Klaipėdos centriniame pašte bei spaudos kioskuose.

Pasak jo, lieka registruoto laiško galimybė, bet tai – ne tas pats kaip siųsti laišką tiesiai į pašto dėžutę.

„Aišku lieka registruotas paštas, bet kas taip siunčia laiškus, - dėstė jis. - Paduoda laišką į rankas ir prašo pasirašyti. Jei neranda žmogaus namuose, palieka kvietimą ateiti į pašto skyrių. Labai mažai tikėtina, kad darbo dienomis darbo valandomis kas būtų namie. Bet tai tame ir smagumas - rasti laišką pašto dėžutėje ir iškart atplėšti. O ne laukti kitos dienos, eiti į paštą, laukti eilėje ir panašiai.“

Visgi jaunuoliui pasisekė ir pašto ženklą Klaipėdoje jis netikėtai gavo dovanų.

Paaiškino, kas nutiko

Lietuvos paštas paaiškino, kodėl kai kuriuose paštuose nebeliko pašto ženklų ir kas laukia tų, kurie nusipirko pašto ženklų atsargai.

Lietuvai nuo 2015 metų sausio 1 dienos įsivedant eurą pašto ženklai, kurių nominalioji vertė nurodyta tik litais, išimti iš apyvartos. Tai daroma vadovaujantis Euro įvedimo Lietuvoje įstatymu. Tačiau tie pašto ženklai, kurių nominalioji vertė nurodyta litais, galios iki 2016-ųjų gruodžio 31 d. Juos bus galima naudoti apmokant pašto paslaugas, - DELFI komentavo Lietuvos pašto vidaus komunikacijos vadovas Tadas Valančius. - Nominalioji vertė bus perskaičiuojama eurais taikant patvirtintą litų perskaičiavimo į eurus kursą: 3,4528 lito už 1 eurą.“

Jis primena, kad šiemet liepą, Lietuvos paštas, siekdamas pažymėti Lietuvos narystę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, išleido pašto ženklą, ant kurio pirmą kartą pašto ženklų nominalas buvo nurodytas litais ir eurais.

Tokių pašto ženklų išleista 100 tūkst. vienetų, o jų nominalas - 1,35 Lt arba 0,39 euro.

„Dvejopą pašto ženklo nominalo išraišką nurodantys pašto ženklai bus spausdinti iki šių metų pabaigos. Nuo 2015 metų leidžiamuose pašto ženkluose jų nominalo išraiška atsispindės eurais. Tokie pašto ženklai galios neribotą laiką“, - patikslino T. Valančius.

DELFI primena, kad gruodžio 30, 31 ir sausio 1 dienomis Lietuvos paštai nedirbs, nes ruošis euro įvedimui. Nuo sausio 2 d. Lietuvos paštuose per vieną kartą bus galima išsikeisti ne daugiau kaip 3 453 Lt į eurus, bendrovė litus į eurus keis du mėnesius.