„Visada ieškome palankiausio sprendimo tiek kokybiniu, tiek ekonominiu atžvilgiu. Nors nuo įsikūrimo „Ekošviesa“ bendradarbiavo tik su latviais, svarstydavome ir naujas alternatyvas, – sako T. Ruželė. – Latvių darbu nesiskundžiame, bet realiai įvertinę technologinius, ekonominius, net ir geografinius aspektus matome, kad galime priimti kur kas racionalesnį sprendimą nei tolesnis bendradarbiavimas su Latvijos perdirbimo gamykla.“ T. Ruželė įsitikinęs, kad pakeitus perdirbimo partnerius, ekonominę naudą pajus ne tik pati organizacija, bet ir taupiųjų lempučių pirkėjai: juk kuo pigesnė perdirbimo paslauga, tuo pigesnis ir galutinis produktas vartotojui.

Kaip vieną realiausių naujų partnerių T. Ruželė įvardija Lenkijoje įsikūrusią perdirbimo gamyklą „Terra Recycling“. Ji atsidarė neseniai, tad, norėdamas įvertinti darbo procesus, „Ekošviesos“ vadovas apsilankė šioje gamykloje. Ir nenusivylė rinkso naujokų darbu: darbo procesai atliekami profesionaliai ir kokybiškai. T. Ruželė pastebi, kad jo apsilankymas Lenkijos gamykloje galbūt bus paskata ir kitiems taupiųjų lempučių perdirbėjams pasitempti bei dalyvauti konkurse, galbūt siūlant mažesnę nei lenkų kainą ar aukštesnę kokybę.

VšĮ „Ekošviesa“ paskelbtas konkursas tęsis iki kitų metų sausio mėn. Su konkursą laimėjusiu paslaugos teikėju bus pasirašyta metinė sutartis. Pagal ES direktyvas numatoma, kad 2015 m. „Ekošviesa“ turės surinkti apie 65 t perdegusių taupiųjų lempučių. Būtent šį kiekį ir turės perdirbti naujasis partneris.

Lempų surinkimas ir utilizavimas yra ilgalaikė ES sėkmingai vykdomos ekologinės politikos dalis. ES šalims perėjus prie energiją taupančių elektros lempučių naudojimo, jas, perdegusias, galima išmesti tik tam skirtose vietose, kad vėliau jos būtų saugiai perdirbtos. Neperdirbamos, savo sudėtyje gyvsidabrio turinčios, taupiosios lempos yra priskiriamos prie pavojingų, žalingą poveikį gamtai turinčių atliekų.

Šiuo metu 46 šalies miestuose veikia 86 punktai, kuriuose yra priimamos perdegusios energiją taupančios lemputės. Specialių dėžučių šioms lemputėms surinkti yra Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose, minėtose stambiagabaričių atliekų aikštelėse, o didesniuose miestuose lemputes priima parduotuvės „Mazgas“, „SLO“ bei „EMP recycling“ padaliniai. Visą perdegusių lempučių surinkimo punktų sąrašą galima rasti interneto svetainėje www.eko-sviesa.lt

„Ekošviesa“ energiją taupančių lempučių surinkimą Lietuvoje organizuoja nuo 2010 m. Surinktos lemputės atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui.