Kita vertus, būdamas teigiamai, optimistiškai nusiteikęs, net ir kritiniais momentais vadovas tokia pat savijauta užkrečia ir savo kolektyvą. Socialiniais tyrimais įrodyta, kad žmonės mėgsta ir vertina asmenis, kuriais galima pasitikėti, ir stengiasi atsiriboti nuo tų, kurie jų pasitikėjimą išduoda.

Geri vadovo ir darbuotojų santykiai grindžiami abipusiu pasitikėjimu, atsakomybe ir įsipareigojimų laikymusi. Jei nėra šių pamatinių dalykų, nutrūksta bet kokie visaverčiai vadovo ir darbuotojo santykiai, tuo pačiu ir komandinis darbas siekiant bendrų tikslų. Suburti darbuotojų kolektyvą į visumą, priklausomai nuo organizacijos dydžio, dažniausiai taip pat tenka vadovui.

Autoriteto pareiga yra skatinti, kad darbuotojai tarpusavyje bendrautų, sudaryti sąlygas jiems tobulėti, dalintis žiniomis, idėjomis, skatinti savitarpio pagalbą ir supratingumą. Išmintingas vadovas visada supranta, kad be savo darbuotojų nepasieks gerų rezultatų, o diktatūrinis valdymo stilius užgniauš žmonių kūrybingumą ir atvirumą.

Dauguma darbuotojų, paprašyti atsakyti, kodėl jiems vadovas yra autoritetas, aukštesnes pareigas nurodė kaip vieną pagrindinių aspektų. O kai kurie sociologai teigia, kad vadovai, kuriuos darbuotojai vertina kaip mokytojus, pasiekia kur kas geresnių komandinių rezultatų ir yra labiau mėgstami savo pavaldinių.

Svarbu atkreipti dėmesį, jog vadovas nėra draugas, kad ir kokie draugiški santykiai jį sieja su darbo kolektyvu. Nė vienai pusei nevertėtų leistis į pernelyg didelius asmeniškumus, naudotis kito žmogaus geranoriškumu ar supratingumu, nes ilgainiui tokie santykiai bus pasmerkti destrukcijai. Auklėdami savo vaikus, kai kurie tėvai pasirenka liberalų būdą bendrauti ir tampa savo vaikams draugais. Tačiau jie vis tiek nori būti gerbiami, o peržengusius ribas vaikus gali auklėti ir bausti.

Psichologai ir konsultuojamojo ugdymo specialistai pataria per pietus bendradarbiams kalbėti apie kasdienius dalykus, naujas patirtis, svarbius gyvenimo įvykius, bet ne darbą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)