Dabar svarbiausia yra užtikrinti antrinį paskirstymą prekybininkams ir kitiems pinigų naudotojams,
sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Kalbant apie rinkinius visuomenei mes juos vertiname kaip itin pavykusį projektą, visuomenei yra parduota apie 800 tūkst. rinkinių iš 900 tūkst.“, - komentavo V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankas skaičiuoja, kad šiuo metu turi apie 100 tūkst. euro monetų rinkinių ir gali juos pateikti pritrūkusiems.

„Rinkinių populiarumas pranoko mūsų lūkesčius“, - apibendrino V. Vasiliauskas, pridūręs, kad Latvijoje jų išplatinta gerokai mažiau.

Pasak jo, komercinių bankų sistemos dirba, nepaisant nedidelių sulėtėjimų kai kuriuose elektroninės bankininkystės sistemose.

„Elektroninė bankininkyste, priklausomai nuo banko, bus galima naudotis sausio 1 d. vakare, kitur – sausio 2 d.”, - kalbėjo V. Vasiliauskas.

Pirminio paskirstymo metu išvežiota apie 186 mln. vienetų monetų ir 36 mln. vienetų banknotų, bankai jų yra išskirstę mažiau – iki 20 proc. gautų monetų ir banknotų.

Antrinis paskirstymas turėtų baigtis, kai pasieks 60 proc. bankų turimo monetų ir banknotų kiekio.

Paskutiniais duomenimis, grynųjų pinigų sumažėjo apie 40 proc. nuo 11 mlrd. iki 7 mlrd. litų.

Kur grąžos eurais nereikalauti

V. Vasiliauskas patarė nereikalauti grąžos eurais viešajame transporte ir pas kitus smulkiuosius, kurie negali apsirūpinti pakankamu kiekiu eurų.

„Iš principo kalba eina apie vietas, kur dėl paslaugų ar prekių tiekimo smulkumo būtų sudėtinga reikalauti atsiskaitymo jau iš karto eurais“, - sakė V. Vasiliauskas.

Jis paragino lanksčiai reikalauti grąžos ir leisti prekybininkams ją atiduoti pagal turimas galimybes.

Pasak jo, problemas pereinamuoju laikotarpiu reikia spręsti geranoriškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)