Kaitinamas lydytas sviestas nesvyla, nerūksta, o su juo pagaminti patiekalai yra lengvai ir greitai virškinami. Svieste kepamos daržovės, jo dedama į troškinius, sriubas, košes. Tinka ir sumuštiniams tepti.

Lydytas sviestas, palyginti su įprastu, kur kas ilgiau išsilaiko: laikomas ne šaldytuve nesugenda net apie 3–4 mėnesius. Vartojant lydytą sviestą greitėja medžiagų apykaita, gerinama nervų sistemos veikla, stiprinamas imunitetas.

Kaip pasigaminti

Geriausia rinktis naminį karvių pieno sviestą (2 kg). Jei perkama iš parduotuvės, būtina atkreipti dėmesį, kad būtų be priemaišų, nesūdytas. Sviestą sudėti į puodą ir kaitinti, kol ištirps ir užvirs. Tada sumažinti ugnį, retkarčiais pamaišyti. Sviesto paviršiuje susidarys baltų putų, kurių nugriebti nereikia. Tuo metu garuoja vanduo ir atsiskiria baltymai. Pastarieji nusėda ant puodo dugno.

Virti reikia 40–60 min., kol ant sviesto paviršiaus susidarys balzganos spalvos plutelė, o puodo dugne nusės baltymai. Kai sviestas tampa gintarinės spalvos, o ant viršaus nebeplaukioja baltymų lašeliai – lydinys paruoštas. Puodą nukelti nuo viryklės, palaukti, kol sviestas atvės. Tada jį perkošti per marlę ir supilti į indą.

Labai svarbu sviesto neperkaitinti. Jis neturėtų pasidaryti rudos spalvos, nes tokio vartoti negalima. Ne visi augaliniai aliejai tinkami kepti maistą aukštoje temperatūroje. Vietoj aliejaus geriau rinktis lydytą sviestą.