Nekomercinis tinklalapis eurobilltracker.com euro zonos šalių gyventojams siūlo stebėti, kaip eurai keliauja po pasaulį ir sveikina Lietuvą prisijungus prie euro zonos.

„Sveiki atvykę į eurozoną!, - rašoma „EuroBillTracker“ komunikacijos grupės atstovės Elisabettos Boscarato laiške DELFI. - Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad visi banknotai yra identiški, tačiau taip nėra. Kiekvienas iš jų po savo numeriais turi savo istoriją: trumpas kodas priekinėje pusėje nurodo, kur jis buvo atspausdintas, o serijos numeris kitoje pusėje - kokiai šaliai buvo išleistas. Kai kurie banknotai trumpai ar ilgai jau buvo apyvartoje kitose šalyse prieš 2015 m. sausio 1 d. prie eurozonos prisijungiant Lietuvai.“

Ji dėsto, kad dalis Lietuvoje cirkuliuojančių eurų jau turės savo istoriją, tad norintys ją sužinoti, gali prisijungti prie nekomercinio projekto ir gauti daugiau informacijos apie savo piniginėje turimus eurus.

Sumanymo esmė yra analogiška JAV veikiančiam „Where’s George“ (liet. „Kur Džordžas“) projektui. Suvedę euro banknoto numerius žmonės gali pamatyti, iš kur banknotas atkeliavo, o jį užregistravus kažkam kitam apie banknoto kelią jie informuojami elektroniniu paštu.

„Taigi, pagrindinė projekto idėja yra mūsų rankose esančių euro banknotų sekimas – kaip ilgai jie keliavo prieš patekdami pas mus ir kiek dienų ar net metų reikėjo tam, kad atkeliautų iš kito miesto ar šalies?, - sumanymo esmę paaiškina E. Boscarato. - Šiuo metu projekte yra 101 dalyvis iš Lietuvos.“

Skirtingai nei „Where’s George“ atveju, norintys sužinoti daugiau iš „EuroBillTracker“ turi jame registruotis.

Eurai kaip popieriniai pinigai į apyvartą išleisti 2002 m. sausį, tais pačiais metais ėmė veikti ir eurų kelią leidžiantis stebėti projektas. Jo tinklalapyje nurodoma, kad jis nėra susijęs su Europos Sąjunga, Europos centriniu banku ar kitų šalių bankais ar finansų institucijomis, paslaugos teikiamos nemokamai ir savanoriškais pagrindais.

Skaičiuojama, kad euro kelią stebinčią bendruomenę sudaro apie 200 tūkst. narių, svetainė išversta į 17 kalbų.

Užregistravus 5 eurų banknotą, buvo gautas toks paaiškinimas
Informacija apie banknotą