Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt pateikia keletą pavyzdžių, kai romantiški jausmai antrajai pusei gali išblėsti.

1. Vis dažniau nutylite apie savo jausmus. Po ilgų metų drauge kartais partneriai ima stengtis užglaistyti visus konfliktus kuo greičiau ir nutylėti kai kurias nuoskaudas, nes paprasčiausiai nebenori ir nemato prasmės pyktis.

Dažniausiai taip elgiasi tos poros, kuriose barniai baigiasi niekuo ir problemos vis viena lieka neišspręstos. Žinoma, santykiuose reikėtų ieškoti kompromisų, tačiau tai nereiškia, kad neturite išsakyti antrajai pusei visų savo jausmų. Neišsakytos nuoskaudos kaupiasi ir neabejotinai žudo meilę. Taigi kuriant ilgalaikius darnius santykius neturėtų būti jokių neišspręstų konfliktų, neišsakytų poreikių ar nuoskaudų.

2. Geismas yra svarbiau nei meilė. Kartais aistra gali būti supainiojama su meile, kuri dažnai įsižiebia greitai ir netikėtai. Tačiau aistra dažniausiai taip pat greitai ir pasibaigia, o jei nėra tikrų jausmų, širdyje lieka tuštuma. Aistra grįsti santykiai paprastai ilgai netrunka. Taigi jeigu jausmai greitai atšalo, greičiausiai tai nebuvo tikri jausmai.

3. Nebeskiria pakankamai dėmesio. Santykių pradžioje partneriai skiria daug dėmesio vienas kitam ir stengiasi rodyti meilę. Gėlės, dažni skambučiai, komplimentai – visa tai bėgant laikui nepastebimai mažėja. Vėliau mylimąjį ar mylimąją imame vertinti kaip savaime suprantamą dalyką ir dažnai pradedame tiesiog tingėti rodyti dėmesį. O kam, jei jis ar ji jau mano? Deja, su dėmesio sumažėjimu dažnai dingsta ir šilti jausmai bei meilė. Tai tik iliuzija, kad kieno nors širdį galima užkariauti visam gyvenimui. Dėl savo antrosios pusės turite stengtis nuolat.

4. Nuovargis. Kartais santykiai reikalauja daug pastangų ir tai vargina. Jei vienas partneris deda kur kas daugiau pastangų nei kitas, kad išsaugotų ar sukurtų darnius santykius, ir nesulaukia deramo atsako, nereikia stebėtis, kad jausmai vieną dieną atšalo. Ilgalaikiai santykiai darnūs yra tik tuomet, jei abu partneriai vienodai stengiasi dėl vienas kito ir harmoningų santykių. Santykiai, kuriuos inicijuoja tik viena pusė, anksčiau ar vėliau baigiasi.

5. Neišsipildė lūkesčiai. Santykiai turi patenkinti tam tikrus poreikius ir jei nesulaukiame iš jų to, ko tikimės, anksčiau ar vėliau ištinka santykių krizė. Žinoma, reikalavimai antrajai pusei ne visuose santykių etapuose yra vienodi. Jų pradžioje partneriai stengiasi vienas kitą sužavėti ir dažniausiai vienintelis reikalavimas tuomet yra dėmesys ir atsakas į rodomus jausmus. Tačiau laikui bėgant norisi vis daugiau įsipareigojimų, todėl ir reikalavimų atsiranda daugiau. Natūralu, kad jei lūkesčiai lieka neišpildyti, anksčiau ar vėliau jausmai ima blėsti.

6. Sužinojote ką nors naujo apie partnerį. Kai su kuo nors susipažįstame, susidarome pirmą įspūdį apie tą žmogų, kuriuo vadovaujamės tol, kol geriau imame jį pažinti. Tačiau naujos detalės apie antrąją pusę gali pakeisti nuomonę. Jei sužinosite apie partnerį ką nors nemalonaus (pavyzdžiui, kad jis jums melavo), tai tikriausiai padarys nepataisomą žalą santykiams. Taip pat jausmai atšąla, jei geriau pažinę vienas kitą partneriai supranta, kad jų vertybės ir požiūris į gyvenimą skiriasi.

7. Per didelis pavydas. Pavydas yra dažna problema, su kuria susiduria poros, ir gali trukdyti kurti ilgalaikius harmoningus santykius. Taip nutinka tuomet, kai jis perauga į priekabiavimą ar net agresiją. Sveikas pavydas gali net pakurstyti santykių aistrą – juk malonu žinoti, kad kažkam rūpi. Tačiau kai pavydo priepuoliai peržengia ribas, nebelieka vietos pasitikėjimui vienas kitu. Žinoma, kad be pasitikėjimo santykiai ilgai netruks.