DELFI susisiekė su keliomis savivaldybėmis, kuriose prisijungimas prie iniciatyvos „Perskaičiuota sąžiningai“ vyko vangiai arba priešingai – pakankamai sparčiai.

Palyginti nedaug verslininkų prie iniciatyvos prisijungė mažesniuose savivaldybėse, tačiau jų atstovai tikina, kad tam yra paaiškinimas.

Rėžė tiesiai šviesiai

Nors Alytaus mieste veikia 3 kartus daugiau įmonių nei Druskininkuose, į iniciatyvą „Perskaičiuota sąžiningai“ įsitraukė daugiau Druskininkų bendrovių.

„Alytaus miesto savivaldybė pati geranoriškai prisijungė prie memorandumo. Verslo įmonėms kvietimą prisijungti prie iniciatyvos paskelbėme Alytaus miesto savivaldybės internetiniame tinklalapyje, taip pat išsiuntėme kvietimus elektroniniu paštu verslo įmonėms, suorganizavome konferenciją euro įvedimo tema, kurios metu įmonių vadovams buvo išdalintos paraiškų prisijungti prie memorandumo formos“, - kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Jurgis Krasnickas.

Pasak jo, šiuo klausimu diskutuota Verslo plėtros koordinavimo taryboje, kur verslo asocijuotų struktūrų vadovai buvo paraginti informuoti asociacijų narius ir paskatinti įsipareigoti sąžiningai perskaičiuoti kainas.

„Tačiau vadovai Sigitas Leonavičius (Alytaus krašto pramonininkų asociacijos prezidentas - DELFI) ir Dalia Matiukienė (Alytaus krašto verslininku asociacijos prezidentė - DELFI) atsisakė rodyti iniciatyvą šiuo klausimu, argumentuodami, kad Vyriausybė pati nevykdė duotų pažadų dėl verslo mokesčių ir padidino minimalųjį darbo užmokestį. Smulkiam verslui tai didelė finansinė našta ir jie problemą galės išspręsti tik didindami produktų ar paslaugų kainas“, - DELFI rašė meras.

Pagėgių savivaldybė informavo, kad kvietė įmones jungtis prie Geros verslo praktikos įvedant eurą memorandumo.

„Mes manome, kad verslas nevangiai reaguoja į savivaldybės kvietimą prisijungti prie šios iniciatyvos ir tikrai nepiktnaudžiauja kainų perskaičiavimu. Palyginti su kaimyninėmis savivaldybėmis, mūsų savivaldybė yra mažiausia teritorijos atžvilgiu, gyventojų ir įmonių skaičiumi. Todėl susidaro klaidingas įspūdis, kad mažai įmonių prisijungė prie Geros valios praktikos, įvedant eurą, memorandumo“, - mano Pagėgių savivaldybės administracijos direktorė Dainora Butvydienė.

Pasak jos, Pagėgių savivaldybėje veikia daug įmonių filialų, todėl ir prie verslo iniciatyvos „Perskaičiuota sąžiningai“ bendrovės prisijungia tose savivaldybėse, kur yra registruotos.

Kupiškyje – bene mažiausiai verslininkų, palyginti su kaimyninėmis savivaldybėmis, kurie įsipareigojo nepiktnaudžiauti euro įvedimu ir prisijungė prie socialiai atsakingo verslo iniciatyvos.

„Mes kvietėme Kupiškio verslą prisijungti prie akcijos "Perskaičiuota sąžiningai" viešųjų informavimo priemonių kanalais: savivaldybės interneto puslapyje, vietos laikraštyje. Kupiškio verslo ir turizmo informacijos centras buvo įpareigotas kviesti prisijungti. Gal mūsų rezultatai tokie žemi todėl, kad Kupiškyje nėra asocijuotų verslo struktūrų, nėra organizacijos vienijančios rajono verslininkus“, - svarstė Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis.

Vilnius ir Kaunas – kaip diena ir naktis

Skiriasi dviejų didžiųjų miestų rezultatai: jei Kauno verslininkai prie iniciatyvos jungėsi aktyviai, tai sostinės darbdaviai tai darė ne taip sparčiai.

Skaičiuojama, kad Vilniuje veikia trečdalis visų Lietuvos įmonių, tačiau vertinant prie iniciatyvos prisijungusiųjų proporciją, Vilniuje verslininkai pasyviausiai dalyvauja sąžiningų kainų perskaičiavimo iniciatyvoje palyginti su kitais šalies didmiesčiais.

Paklausta, kodėl verslininkai vangiai reagavo į kvietimą prisijungti prie iniciatyvos, sostinės savivaldybė dėstė, kad balandį buvo suburta darbo grupė euro įvedimo klausimams spręsti, parengtas euro įvedimo veiksmų planas, o savivaldybės tinklalapyje euro įvedimui buvo skirta speciali skiltis, kviečianti verslą prisijungti prie iniciatyvos.

„Be to, informuodami gyventojus apie euro įvedimą, paraginome atkreipti dėmesį į lipduką, reiškiantį, kad šis pardavėjas ar paslaugų teikėjas yra prisijungęs prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą memorandumo, kuriuo įsipareigoja sąžiningai perskaičiuoti kainas ir nedidinti jų prisidengiant euro įvedimu. Informacija buvo pateikta tiek internete, tiek lauko, transporto ekranuose, tiek lankstinukuose, - komentavo sostinės savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Dermantė. - 2014 m. lapkritį Lietuvos bankas apdovanojo Vilniaus miesto savivaldybę padėka už dalyvavimą šviečiamojoje socialinėje akcijoje supažindinant Lietuvos gyventojus su eurų banknotais.“

Iš penkių didžiųjų miestų Kauno mieste verslininkai aktyviausiai dalyvauja sąžiningo kainų perskaičiavimo iniciatyvoje.

„Pastaruosius kelerius metus užmezgėme glaudžius ryšius su Kauno verslininkų asocijuotomis organizacijomis, reguliariai organizuojame Verslo tarybos posėdžius, kuriuose aptariame tiek verslui, tiek savivaldai svarbius klausimus. Manau, kad tai leidžia labiau suprasti vieni kitų interesus ir galimybes, atsirado didesnis pasitikėjimas vieni kitais. Galbūt ir tai prisidėjo prie prielaidų verslui atsižvelgti į kvietimus prisijungti prie sąžiningo kainų perskaičiavimo iniciatyvos“, - dėstė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Kaune savivaldybės kontroliuojamos įmonės Administracijos direktoriaus raštu buvo paragintos prisijungti prie iniciatyvos, po to visi verslo, pramonės dalyviai mero raštu buvo pakviesti jungtis prie memorandumo.