Lengvaatletis Mindaugas Bilius ir Lietuvos golbolo rinktinės treneris Karolis Levickis sutaria – nors bus nelengva, Lietuvos parolimpiečiai pasiryžę atiduoti visas jėgas atstovaudami Lietuvai.

M. Bilius: tikiu, kad galiu tapti parolimpiniu čempionu

Disko metikas bei rutulio stūmikas Mindaugas Bilius drąsiai teigia, kad jo didžiausia svajonė – tapti parolimpinių žaidynių čempionu. Jis jau dalyvavo 2012 m. Londono parolimpinėse žaidynėse, kuriose disko metimo rungtyje liko devintas, o rutulio stūmime šeštas.

Tuo jo pasiekimų sąrašas toli gražu nesibaigia. Judėjimo negalią turintis M. Bilius yra 2014 m. Europos rutulio stūmimo čempionas bei disko metimo vicečempionas, 2013 m. Pasaulio lengvosios atletikos čempionato rutulio stūmimo vicečempionas bei disko metimo 7 vietos laimėtojas, 2012 m. Europos lengvosios atletikos disko metimo bei rutulio stūmimo čempionas, 2011 bei 2013 m. Pasaulio IWAS žmonių su negalia žaidynių disko metimo bei rutulio stūmimo čempionas.

„Lengvąja atletika užsiimti mane paragino draugai, patys dalyvavę šioje veikloje. Tai, kad pasirinkau būtent tokias sporto šakas, lėmė Virgilijaus Aleknos pavyzdys. Stebėdamas jį per televizorių, ir pats svajojau kada nors taip pat įžengti į stadioną ir varžytis. Aktyviai to siekiau ir svajonė išsipildė“, – pasakoja M. Bilius.

Sportininkas teigia, kad dabar sportuoti jį labiausiai motyvuoja rezultatų siekimas ir noras tobulėti. O didžiausia sporto atnešama nauda, pasak jo – disciplina visose gyvenimo srityse. Taip pat M. Bilius kaip sporto naudą išskiria tai, kad sportas leidžia pamatyti pasaulį. Jis sako labai mėgstantis keliauti.

„Didžiausia mano kaip sportininko svajonė turbūt panaši į bet kurio sportininko didžiausią svajonę – tapti parolimpiniu čempionu. Tikiu, kad galiu, nuosekliai dirbdamas, tai pasiekti. Visiems žmonėms su negalia galiu patarti vieną dalyką – reikia suprasti, kad mes esame tokie patys kaip ir visi kiti ir nebijoti tai pripažinti. Lietuvoje esama pakankamai daug žmonėms su negalia skirtų sporto klubų, tereikia būti aktyviems, tokį susirasti ir pradėti sportuoti“ , – sako M. Bilius.

K. Levickis: drąsos iš golbolininkų gali pasimokyti visi

K. Levickis Lietuvos golbolo rinktinės, kuri 2013 m. tapo Europos čempionais, o 2014 m. pasaulio čempionate užėmė 4 vietą, treneriu dirba jau 10 metų. Jis pažymi, kad net ir tiek metų pradirbus šiose pareigose jį vis dar stebina, kokios plačios yra žmogaus galimybių ribos ir kiek pasiekti galima nuosekliai dirbant.

Karolis Levickis
„Nustebtumėte pamatę, kaip golbolo žaidėjai, nepaisant regėjimo negalios, pataiko ne tik į golbolo vartus, bet ir į krepšį. Visi mano treniruojami vaikinai nuosekliai treniruojasi po 4-5 kartus per savaitę ir į sportą žiūri labai rimtai. Tai jiems ir padeda pasiekti aukštų rezultatų“, – teigia K. Levickis.

Iš golbolo žaidėjų, pasak K. Levickio, ko pasimokyti turi ir visa visuomenė – tiek kovingumo, tiek drąsos. „Golbolininkas turi nugalėti baimę skausmui. Juk jam tenka blokuoti kamuolį, sveriantį 1,25 kg ir skriejantį 70km/val., savo kūnu padarant sieną. Tam reikia tikro vyriškumo“, – sako treneris.

Mėgėjiškai žaisti golbolą, pasak K. Levickio, gali kiekvienas asmuo su regėjimo negalia. Kiekvienam asmeniui, norinčiam išbandyti golbolą, treneris pataria atvykti į „Šaltinio“ sporto kompleksą, įsikūrusį adresu Skroblų g. 3 Vilniuje. Tačiau treneris pažymi, kad norint tapti rinktinės nariu, reikia ne tik būti apdovanotam gamtos, bet ir nuosekliai dirbti.

Kitąmet Lietuvos golbolininkų laukia dideli iššūkiai. 2015 m. liepą Europos golbolo čempionatas vyks Kaune. Treneris pažymi, kad rinktinė stengsis nenuvilti gerbėjų ir kovos tik dėl aukščiausių vietų. Taip pat rinktinė tikisi patekti į 2016 m. Rio de Žaneiro parolimpines žaidynes ir jose iškovoti medalius.

„Esame pasiruošę tinkamai garsinti Lietuvos vardą. O metų pabaigos proga visiems norime palinkėti linksmų švenčių, tikrų draugų ir niekada neprarasti vilties ir optimizmo“, – sako K. Levickis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją