Jaunuoliui į akis krito tai, kad visų lietuviškų eurų averse yra pavaizduotas Vytis, tačiau 1 euro ir 50 euro centų monetos yra labai panašios ir dydžiu, tad žiūrint tik į vieną jų pusę monetas lengva sumaišyti. Skaitytojas pridėjo nuotrauką, kurioje matyti, kad prie prastesnio apšvietimo monetų pusės su Vyčiu yra labai panašios.

Ar tai sukeltų papildomų problemų senyvo amžiaus žmonėms, buvo paklausta Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė per „Euro parodos“ susitikimų popietę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.

„Niekada negirdėjau taip keliamo klausimo ir pati, kiek žiūrėjau euro monetas, nesu pastebėjusi, kad 1 euro ir 50 euro centų monetos yra labai panašios. Vyčio pasirinkimą visoms monetoms galiu paaiškinti labai paprastai: yra nacionalinė pusė ir, išsaugant tą pačią lietuviškų monetų tradiciją, herbo pusė persikelia ant eurų. Pabandysiu padaryti eksperimentą ir pasižiūrėti, ar tikrai sunku pamatyti skirtumą tarp monetų“, - pažadėjo I. Šimonytė.

„Tikrai nesimato ir mes sumaišysime“, - iš auditorijos į klausimą dėl monetų panašumo replikavo vyresnio amžiaus moteris.

Susitikimų popietėje dalyvavusi Lietuvos banko specialistė papildė, kad gyventojai 1 euro ir 50 euro centų monetas galės atskirti pagal ant monetų esančius rantelius, tačiau moteris nuomonės nepakeitė.

„Jums rantelis, man gal ne rantelis, - aiškino ji. - Vyresniems žmonėms bus nelengva.“

Vėliau DELFI pasitikslino, kaip I. Šimonytei pavyko atlikti eksperimentą su 1 euro ir 50 euro centų monetomis.

Ingrida Šimonytė
Ekonomistė savo įvertinusi ne vienos valstybės euro monetas, taip pat pasiskolino estiškų eurų palyginimui, nes jų nacionalinės pusės taip pat yra vienodos – ant jų vaizduojamas Estijos žemėlapio kontūras.

„Negaliu pasakyti, kad viskas taip lengva, kaip dieną, bet, man atrodo, tą labiau lemia monetų dydis ir asmeninės regėjimo savybės, nei herbinė pusė. Bandžiau palyginti skirtingų herbinių pusių monetas ir rezultatas pasirodė panašus, nei lyginant vienodas, ypač turint mintyje tai, kad dar ir žinojau, ką lyginu“, - komentavo I. Šimonytė.

Ji mano, kad reikės laiko priprasti prie naujos valiutos. Todėl gyventojams patariama pasižiūrėti ir į monetų reversą, kuriame įrašytas jų nominalas.

Euras yra toks dalykas, kad per kurį laiką mūsų piniginėse atsiras monetų iš įvairiausių euro zonos šalių ir prie visos šitos įvairovės reikės priprasti. Pirkdama traukinio bilietus ir kavą Frankfurte prisirinkau metalo iš 6 skirtingų euro zonos šalių“, - iliustruoja I. Šimonytė.

DELFI primena, kad nuo gruodžio gyventojai gali įsigyti lietuviškų euro monetų rinkinį, kuriame yra visos 23 nominalų euro monetos, visose oficialiose jo platinimo vietose kaina yra vienoda – 40 litų. Monetų vertė - 11,59 euro arba 40,02 Lt. 

Pirmąsias dvi sausio savaites gyventojai galės atsiskaityti prekybos vietose tiek litais, tiek eurais, tačiau grąžą gaus jau eurais.