Išryškina interjero detales

DELFI kalbinti kartu dirbantys apšvietimo dizaineriai Lukas ir Evelina aiškino, kad užsienyje spalvotas apšvietimas yra gerokai populiaresnis nei Lietuvoje. Tačiau kaip bebūtų, ši tendencija palengva plinta ir lietuvių namuose.

Evelina sakė, kad dažniausiai apie spalvotą apšvietimą pagalvoja individualių namų savininkai. Gyvenantys daugiabučiuose tokį sprendimą pasirenka rečiau.

Paprašius įvertinti šią alternatyvą, dizainerė teigė, kad tai yra šiuolaikiška priemonė, leidžianti namams suteikti daugiau žaismingumo. Jos teigimu, spalvotą apšvietimą galima naudoti tiek apšviečiant namų fasadus, tiek ir kuriant vidaus interjerą.

Lukas savo ruožtu pridėjo, kad tokia galimybė atsirado XX amžiaus gale, kai buvo pradėta gaminti LED lempas. Pašnekovas aiškino, kad kuriant išskirtinį interjerą spalvota LED šviesa gali paryškinti įdomesnes faktūras, pavyzdžiui, metalą, medį, dekoratyvinį tinką ir pan.

Be to, jo manymu, LED šviesa galima apšviesti ir tam tikras interjero detales: „Tai interjerui suteikia gyvumo. Galima daug ką paryškinti. Svarbu tai, kad naudojant tokį apšvietimą sąskaitos už elektrą didelės tikrai nebus, nes LED šviesa nėra intensyvi ir naudoja palyginti nedaug elektros energijos. Gražiai atrodo jaukiai apšviesti ant sienos kabantys paveikslai, sienų nišose padėti prabangūs daiktai – vazos, įvairūs meno dirbiniai, sendaikčiai. Taip išgaunama jauki prieblanda. Tai yra tarsi budintis apšvietimas.“

Vis dėlto dizaineris sakė, kad spalvotas apšvietimas niekada neatstos įprastinio. Tai yra papildoma priemonė, namams suteikianti žavesio ir žaismingumo.

Dažniausiai spalvotas apšvietimas pritaikomas įrenginėjant naujus namus. Tokiu atveju Lukas patarė visų pirma pagalvoti apie laiptų pakopų apšvietimą. Anot jo, tai laiptams suteiks ne tik lengvumo, bet ir užtikrins didesnį saugumo jausmą, kai naktį jais leisitės žemyn.

Galima papuošti ir kiemo erdves

O jei gyvenate jau pilnai įrengtame name, pašnekovas mano, kad spalvotą LED apšvietimą galite pritaikyti apšviečiant tai, ką turite vertingiausia – meno dirbinių lentyną, nuotraukų kampelį ar brangių indų kolekciją.

Vyro manymu, spalvotą apšvietimą galima pritaikyti ir individualaus namo kieme. Hermetiškai izoliuotus šviesos diodus panardinus į vandenį, baseinas suspindės įspūdingomis spalvomis. Kai kas tokiu būdu apšviečia iš čiaupo bėgantį vandenį. Be to, spalvotas apšvietimas ypač madingas pirtyse. Dizaineris svarsto, kad tai žmonėms padeda atsipalaiduoti.

Taip pat diodus galima įmontuoti ir į grindinio trinkeles. Taip galima suformuoti šviečiantį taką. Negana to, spalvotas apšvietimas leidžia paryškinti kieme augančius ypatingesnius augalus. Lauko apšvietimui specialistas patarė naudoti šviestuvus su saulės baterijomis.

Evelina teigė, kad spalvotą apšvietimą pritaikant namuose, reikia žinoti vieną esminę taisyklę. Tose patalpose, kur dažniausiai būnate rytą, reikėtų pasirinkti mėlyną spalvą. O ten, kur daugiausiai laiko praleidžiate vakare, geriausiai tinka raudona spalva. Anot jos, tai susiję su žmogaus bioritmu.

Pasidomėjus, kokias spalvas žmonės renkasi dažniausiai, ji paminėjo tris: mėlyną, žalią ir raudoną. Tačiau specialistė pataria rinktis geltoną spalvą, kuri yra universaliausia.

Didžiausia klaida - daug skirtingų spalvų

Jos teigimu, iš pradžių spalvotas apšvietimas dėl aukštos kainos buvo prieinamas tik mažai daliai žmonių. O vėliau padėtis kardinaliai pasikeitė. Dabar tai jau nebėra prabangos prekė.

Prakalbus apie dažniausiai pasitaikančias tokio apšvietimo klaidas, dizainerė sakė, kad jų iš tiesų pasitaiko. Tačiau klaidų padaro ne tik puošiantys savo namus, bet ir rimti dizaineriai. Užsienyje yra pasitaikę atvejų, kai spalvota šviesa buvo panaudota kultūros paveldo objektų išryškinimui. Tačiau, pasak pašnekovės, toks pasirinkimas yra didžiausia klaida.

„Pilių ar bažnyčių apšvietimui ryškios spalvos tikrai netinka. Visų pirma tai neatrodo solidžiai. Antra, spalvotas apšvietimas yra laikinumo ženklas. Esu ir pati mačiusi tokių klaidų, bet galiausiai buvo priimtas sprendimas pereiti prie įprastinės šviesos“, - kalbėjo Evelina.

Vis dėlto klaidų pasitaiko ir žmonių namuose. Dizainerė teigė pastebinti, kad kai kas nusprendžia viename kambaryje panaudoti daug skirtingų spalvų. Anot jos, taip neturėtų būti. „Nereikia visko per daug primaišyti. Geriau pasirinkti vieną akcentą ir jį naudoti. Taip pat dažnai pasitaikanti klaida – betikslis apšvietimas, kai nežinoma, ką norima apšviesti. Taip apšviečiama, pavyzdžiui, siena. Aš patariu rinktis raudoną spalvą, nes tai yra ramybės spalva“, - aiškino moteris.

Padeda sukurti išskirtinę nuotaiką

LED apšvietimo sistemomis prekiaujančios įmonės UAB „ELMO technologijos" Vilniaus apšvietimo salono vadovas Vytautas Stūglys taip pat patarė spalvotą apšvietimą naudoti norintiems savo namuose sukurti išskirtinę nuotaiką. „Tai tinka spalvų terapijai, kai norite atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos. Taip pat puikiai tiks new age ar relax stiliaus muzika. Be to, spalvotą apšvietimą galima naudoti kieme augalų arba pastatų išryškinimui. Tokiu būdu sukursite žaismingą eksterjero detalę“, - kalbėjo pašnekovas.

Jis aiškino, kad aplinkos spalvos turi įtakos žmogaus fiziologinei ir psichologinei savijautai. Tai vienaip ar kitaip veikia mūsų mintis ir elgseną. „Šiltos spalvos ramina ir teigiamai veikia nervų sistemą. Jos labiausiai tinka poilsio zonose, miegamajame ar svetainėje. Šaltesni atspalviai suteikia gaivumo jausmą, didina darbingumą, todėl juos geriau rinktis darbo kambariuose. Šalti atspalviai taip pat didina erdvę. Pavyzdžiui, raudona spalva greitina kraujo apykaitą, įkvepia pasitikėjimo savimi, stimuliuoja jausmus“, - tikino V. Stūglys.

Anot jo, žmonės spalvotą apšvietimą naudoja labai plačiai. Jo populiarumas ypač išauga prieš didžiąsias šventes. Vyras teigė, kad šiuo metu žmonės atviresni naujovėms ir drąsiau ryžtasi nestandartiniams sprendimams.