Į DELFI skaitytojų klausimą atsako Centrinė hipotekos įstaiga.

Testamentas – vienas iš svarbiausių ir aktualiausių sandorių mūsų gyvenime. Jis palengvina paveldėtojams turto dalybas.

Testamentu galima palikti visą savo turtą ar jo dalį vienam ar keliems asmenims. Oficialusis testamentas patvirtinimas pas notarą. Patvirtinto oficialiojo testamento duomenys perduodami Centrinei hipotekos įstaigai, kuri yra Testamentų registro tvarkytoja.

Lietuvos įstatymai pripažįsta ir asmeninius testamentus, t.y. testatoriaus ranka surašytus testamentus, kuriuose turi būti nurodytas testatoriaus vardas, pavardė, testamento sudarymo data, vieta, išreikšta testatoriaus valia ir kurie yra pasirašyti.

Asmeninį testamentą užklijuotame voke galima perduoti saugoti notarui. Tokiais atvejais informacija apie sudarytą asmeninį testamentą yra perduodama Testamentų registrui. Jei asmeninis testamentas neperduodamas saugoti notarui, tai po testatoriaus mirties jį ne vėliau kaip per metus turi pateikti teismui patvirtinti.

Testamentą sudaręs asmuo išlieka turto savininkas, gali savo turtu laisvai disponuoti, o testamentą gali bet kada pakeisti, papildyti ar panaikinti, sudarydamas naują dokumentą arba paduodamas prašymą sudaryto testamento saugotojui arba testamentą patvirtinusiai įstaigai. Vėliau sudarytas testamentas panaikina visą ankstesnį testamentą ar tą jo dalį, kuri prieštarauja vėliau sudarytajam.

Testamento įregistravimas Testamentų registre taip pat yra labai svarbus faktas, kuris užtikrina, kad testamentas po testatoriaus mirties bus surastas.

Testamentų registre, kurį tvarko Centrinė hipotekos įstaiga, registruojami Lietuvos Respublikos teritorijoje ar Lietuvos Respublikos diplomatinėse ir konsulinėse įstaigose sudaryti (priimti saugoti) testamentai ir palikimo priėmimo faktai, taip pat 1972 m. gegužės 16 d. Konvenciją dėl testamentų registravimo sistemos sukūrimo ratifikavusiose užsienio valstybėse (Prancūzija, Kipras, Turkija, Belgija, Olandija, Italija, Portugalija, Liuksemburgas, Ispanija, Estija, Ukraina) sudaryti (priimti saugoti) testamentai. Notarai, konsuliniai pareigūnai per tris darbo dienas privalo Centrinei hipotekos įstaigai pranešti apie patvirtintus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus bei duomenis apie palikimo priėmimo faktus (Civilinio kodekso 5.32 straipsnio 2 dalis). Centrinė hipotekos įstaiga Testamentų registro duomenis apie patvirtinus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus, palikimo priėmimo faktus teikia tik po testatoriaus mirties, išskyrus atvejus, kai dėl Testamentų registro duomenų kreipiasi pats testatorius.

Centrinė hipotekos įstaiga, bendradarbiaudama su Europos testamentų registrų tinklo asociacija (L’ Association du Réseau Européen des Registres Testamentaires), įgyvendino tarptautinį projektą ir šalies Testamentų registrą integravo į Europos testamentų registrų tinklą bei sudarė sąlygas paprastai ir greitai gauti duomenis apie testamentus sudarytus prisijungusiose valstybėse.

Informaciją apie tai, kaip gauti Testamentų registro duomenis, taip pat duomenis apie kitose valstybėse, prisijungusiose prie Europos testamentų registrų tinklo, sudarytus testamentus, galite rasti Centrinės hipotekos įstaigos interneto svetainėje http://www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkę nuorodą „Testamentų registras“ arba paskambinę į Centrinę hipotekos įstaigą tel. (8 5) 231 3611.

Duomenis galima užsisakyti pateikus prašymą internetu (per portalą ,,Elektroniniai valdžios vartai“ arba adresu www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkus skyrių „Elektroninės paslaugos“), paštu arba atvykus į Centrinę hipotekos įstaigą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.