Gruodžio pradžioje Estijoje vykusiose varžybose „Talllinn Trophy“ debiutavo nauja Lietuvos šokių ant ledo pora 22 metų Saulius Ambrulevičius ir jo bendraamžė amerikietė Taylor Tran. Naujai suburta pora pasinaudojo savo vieninteliu šansu ir, surinkusi reikiamą balų skaičių, iškovojo teisę sausio pabaigoje dalyvauti Švedijos sostinėje Stokholme vyksiančiame Europos čempionate.

Po varžybų kaimyninėje Estijoje S. Ambrulevičius kelioms dienoms užsuko į gimtinę, o paskui ir vėl išskubėjo į Ameriką, kur lietuvis pasiryžęs siekti savo svajonės. Iki jos – ilgas kelias, o Taline žengtas tik pirmas sėkmingas žingsnelis.

– Taline vykusiose varžybose surinkote reikiamus taškus ir pasiekėte tikslą – patekote į Europos čempionatą. O apskritai savo pasirodymu likote patenkinti?, – paklausėme S. Ambrulevičiaus.

– Trumpojo šokio pasirodymu likome labai patenkinti, aš asmeniškai net buvau nustebintas, jog gavome tiek nemažai taškų. O ilgąją programą čiuožėme ne taip, kaip galime, bet rezultatas tenkino. Kadangi tai pirmosios mūsų varžybos, rezultatas viršijo lūkesčius.

– Kuri programa – trumpoji ar laisvoji jums sekasi geriau?

– Per treniruotes geriau atliekame ilgąją programą, tačiau varžybose išėjo atvirkščiai. Trumpoji yra techniškai sudėtingesnė.

– Kuriuos elementus jums labiausiai reikia tobulinti?

– Kol kas dėmesys skiriamas bendram vaizdui. Bandysime būti greitesni, keisime keletą elementų programoje. Būtinai reikia keisti ilgoje programoje esantį pakėlimą tiesiąja, svariau atlikti briaunas... Žodžiu, darbų daug.

– Kokius lūkesčius siejate su Europos čempionatu, kuriame iškovojote teisę dalyvauti?

– Didelių tikslų nekeliame, svarbiausia bus kuo geriau pasirodyti. Vis dėlto dar nėra nė pusės metų, kai mes su Taylor čiuožiame kartu, o jau iškovojome teisę dalyvauti Europos čempionate. Tad mūsų sezono tikslas, manau, jau yra pasiektas.

– Kokių atsiliepimų apie save ir T. Tran girdėjote iš specialistų?

– Varžybose iš svetimų trenerių sulaukėme labai gražių žodžių. Jie stebėjosi mūsų čiuožimo lygiu, kurį pasiekėme vos per keturis mėnesius. Su savo treneriais asmeniškai dar neturėjau galimybės pabendrauti, nes vos prieš porą dienų grįžau į Detroitą. Bet partnerė jau kalbėjo, treneriai labai patenkinti.

– Kiek laiko reikia porai susičiuožti?

– Įvairiai. Vieniems visų metų reikia, kitiems mažiau. Mums dar reikia laiko, į Taliną važiavome šiek tiek per anksti.

– Kas jūsų treneriai? Su kokiomis poromis kartu treniruojatės?

– Pagrindinė mūsų trenerė yra Marina Zujeva, kurios komandoje taip pat dirba Olegas Epšteinas, Massimo Scali ir Marinos vyras Johnny Jonesas. Ant ledo čiuožiame kartu su daugybe sportininkų, iš kurių garsesni – Maja ir Aleksas Šibutaniai, Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas, Cathy Reed ir Crissas Reedas.

– Ar darbas treniruotėse JAV labai skiriasi nuo darbo Lietuvoje?

– Skiriasi nemažai, čia tvarka kitokia ir taisyklės kitos. Treniruotis Amerikoje sunku, bet visas procesas vyksta kur kas kokybiškiau, intensyviau. Motyvacija visiškai kitokia, ypač čiuožiant tarp tokių sportininkų, kaip Rusijos ar Amerikos čiuožėjai. Dienai baigiantis jautiesi visiškai bejėgis, bet norisi šypsotis.

– Iki šiol čiuožėte vienas. Kaip sugalvojote pereiti į šokius ant ledo? Ar tam turėjo įtakos dalyvavimas praėjusiais metais LNK projekte „Šokiai ant ledo“?

– Pirmos mintys pereiti į šokius kilo jau prieš kelis metus, bet galutinai apsispręsti padėjo LNK projekte teisėjavusi rusų teisėja Tatjana Navka.

– Nenusivylėte iškeitęs solinį čiuožimą į porinius šokius?

– Visiškai ne, šokiai labai įdomu! Aišku, šuolių pasiilgstu... Retkarčiais savo malonumui pasišokinėju – taip sau pasikeliu nuotaiką.

– Sunku buvo nuo čiuožimo vienam persiorientuoti į porinį čiuožimą?

– Sunkoka. Vienam čiuožiant daugiau laisvės, o poroje reikia ir apie kitą žmogų galvoti. Tai kol kas man kebliausia – pajausti partnerę. Tam reikia daugiau laiko.

– Papasakokite apie savo partnerę T. Tran. Kartu čiuožiate ar drauge leidžiate ir laisvalaikį?

– Mūsų laisvalaikis gana ribotas, visą laiką užima treniruotės. Bet laisvalaikio neleidžiame visada kartu. Reikia retkarčiais ir pailsėti vienam nuo kito.

– Norint siekti aukščiausių tikslų ir atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse jūsų partnerė privalės gauti Lietuvos pilietybę. Deivido Stagniūno partnerė Isabellai Tobias prezidentės malonės laukė ilgai, bet sulaukė. Tačiau po to, kai ši Lietuvos šokių ant ledo pora sudalyvavo olimpinėse žaidynėse ir pasaulio čempionate, ji iširo. Jūs apie pilietybės klausimą partnerei galvojate? Nemanote, kad D. Stagniūno istorija gali pakišti koją jums?

– Kol kas apie olimpines žaidynes mums dar labai anksti galvoti. Reikia nueiti ilgą kelią vien tam, kad į jas patektume. Apie pilietybės klausimą visiškai negalvoju, nes kol kas nėra jokios būtinybės. Tad kalbėti šia tema, manau, dabar yra per anksti.

– Gal bendraujate su Deividu Stagniūnu?

– Labai retai, nors jis dirba toje pačioje arenoje.

– Kaip įsikūrėte JAV? Sunku buvo priprasti kitoje šalyje?

– Kol kas nuomojuosi kambarį, gyventi galima, nesiskundžiu. Priprasti Amerikoje nebuvo sunku, tik reikėjo išmokti žiūrėti į tai, kokius maisto produktus perku ir kaip maitinuosi, nes ne paslaptis, kad maisto kokybė JAV prastesnė negu Lietuvoje. Maistą gaminuosi pats.

– Šv. Kalėdas sutiksite JAV?

– Taip. Bet iš tiesų tikrų Kalėdų jau neturėjau paskutinius penkerius metus, nes visąlaik per Kalėdas dalyvaudavau „Liepsnojančio ledo“ projekte. Tačiau tai bus pirmos mano Kalėdos ne Lietuvoje. Manau, bus įdomu.

– Tai ir kalėdinę žąsį kepsite pats?

– Nežinau, ar ją kepsiu, bet kūčiukų tikrai bus.

– O Kalėdų Senelio lauksite?

– Nėra pas mus namie kamino (juokiasi).

– Išvykdamas į JAV sakėte: „Išvykstu į gigantišką šalį siekti gigantiškų tikslų“. Kokie jie?

– Gal nuskambės kiek egoistiškai, bet noriu papulti į elitinių sportininkų sąrašą ir noriu būti vadinamas vienu geriausių čiuožėjų. Tai – mano tikslas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!