Kalėdinėse pakuotėse – cinamonas ir apelsinai

Sostinės „Ogmios mieste“ įsikūrusio šventinės atributikos prekybos centro „Švenčių miestas“ vadovo Tomo Šiuipio teigimu, pirmosios kalėdinės dovanos pakuoti atnešamos dar lapkričio mėnesį, tačiau pats darbymetis, žinoma, vyksta paskutinėmis dienomis prieš šventes.

Kalėdų dovanos su Sigute
„Vis daugiau žmonių supranta, kad stilingas ir originalus įpakavimas yra ne mažiau svarbus nei pati dovana. Klasikinis pakavimas į popierių, celofaną ar foliją taip pat gali būti originalus, tačiau rankų darbo pakuotė visada nurungs paprastą dėžutę ar dovanų maišelį. Visgi, yra progų, kai prireikia ir pastarųjų – tada tiek dėžutes, tiek ir maišelius galima papuošti stilingu ir originaliu kaspinėliu ar kitokiu dekoru“, - sako T. Šiuipys.

Pasak jo, per didžiąsias metų šventes dovanoms pakuoti pasitelkiami ir kvapnūs priedai.

„Pakuojant kalėdines dovanas, labai populiarūs maži dekorai su cinamono lazdelėmis ir džiovintomis apelsinų skiltelėmis“, - pasakojo įmonės vadovas.

Svarbu ne tik kam, bet ir ką dovanojate

Viena pagrindinių dovanų pakavimo klaidų T. Šiuipys įvardija pigių medžiagų naudojimą, kurios nepelnytai nupigina ir pačią dovaną. Išimtį galima daryti tik tada, kai specialiai siekiama nustebinti ir, pavyzdžiui, į laikraštį supakuojamas planšetinis kompiuteris. Todėl, T. Šiuipio teigimu, prieš nešant dovaną pakuoti ar ją pakuojant namie labai svarbu nuspręsti, kam ji bus skirta.

„Negali senoliui supakuoti dovaną į spalvotą margą popierių su nupieštais meškiukais ir kiškiukais, tačiau penkiamečiui vaikui tokia pakuotė tikrai patiks“, - su šypsena pasakoja švenčių atributikos žinovas.

Pasak T. Šiuipio, amžius, lytis ir žmogaus statusas yra pagrindiniai kriterijai renkantis įpakavimą, tačiau nemažiau svarbūs ir žmogaus pomėgiai bei pati dovana.

„Jei dovanojamas natūralus gaminys ar rankų darbo kūrinys, rekomenduojama ir pakuojant naudoti natūralias meždžiagas, tokias kaip drobinę virvelę ar austą juostelę, rudą popierių, o papuošimui - džiovintus vaisius ar prieskonius, kankorėžius ar šiaudus“, - sako jis.

Mažiau blizgesio, daugiau natūralumo

Natūralų įpakavimą propaguoja ir kitos „Ogmios mieste“ įsikūrusios parduotuvės – „Dekoravimo idėjos“ – savininkas Ričardas Burkšys, kurio teigimu, lietuvio įpakuotą dovaną atskleidžia medžiagų natūralumas ir paprastumas.

Kalėdų dovanos su Sigute
„Pastebime, kad dovanos įpakavimą gana lengva atskirti pagal tautybę – lietuviškas būna natūralus, su mažai blizgesio, neiššaukiantis, maksimaliai – dvi-trys spalvos. Kitataučių požiūris kitoks, ten daugiau blizgesio“, - pripažįsta R. Burkšys.

Parduotuvės vadovas pasakojo, kad lietuviai dovanas pakuoja labai kruopščiai ir smulkmeniškai. Pavyzdžiui, net jei pati dovana yra apsipirkimo čekis ar tiesiog vokas su atvirute, jis dekoruojamas mažomis dirbtinėmis uogomis ar mažais gėlių žiedeliais. Itin dažnai dovanų puošybai naudojamos įvairiausios dirbtinės gėlės.

„Pas mus lankosi tie žmonės, kurie mėgsta padirbėti, ieško kažko originalaus“, - sako jis, tačiau priduria, kad tam tikros ribos nėra peržengiamos ir, pavyzdžiui, tamsios spalvos vis dar naudojamos vyrui skirtoms dovanoms dekoruoti.

Dovanas puošia ir gėlėmis

Jam antrina ir „Verkių gėlių turgaus“ direktorius Andrius Plesevičius, kurio teigimu, lietuviškas santūrumas išryškėja ir perkant gėles. Kalėdų laikotarpiu vyrauja raudonos, baltos spalvos. Į gėlių turgų užsuka žmonės, norintys šventinę nuotaiką sukurti namie, bei tie, kurie mano, kad gėlė – puiki dovana.

„Dažnai žmonės gėles įpina į dovanų puošybą. Žmogus nusiperka krepšį, į jį prideda įvairių šventinių skanėstų, atneša mums ir prašo gražiai papuošti gėlėmis“, - pasakoja A. Plesevičius. Anot jo, gruodį populiariausi eglišakiai, kalėdiniai vainikai ir raudonos rožės.

„Jei nenorima išlaidauti ir tiesiog simboliškai kažką pasveikinti, ieškoma gėlės. Tai būna tiek puansetijos, tiek tradicinės raudonos rožės, kurias, tiesa, dažniau perka vyrai“, - šypteli A. Plesevičius.

Jo skaičiavimais, žmonės vis dažniau renkasi dovanas pakuoti ne namie, tad gruodį parduotuvė planuoja penktadaliu didesnį klientų srautą, lyginant su praėjusiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)