Vilkešeris dėl savo švelnaus skonio yra puikus pasirinkimas net ir tiems, kurie nėra didžiausi žuvies gerbėjai, nes šią žuvį galima gaminti su įvairiausiais pagardais – nuo imbiero iki chorizo dešros.

Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vedėjos Elenos Sereičikienės, vilkešerį nesunku pamėgti tiek švelnaus, tiek aštraus skonio patiekalus mėgstantiems žmonėms.

„Vilkešerio ruošimas yra tikras malonumas, nes jį galima derinti su įvairiausiais prieskoniais bei padažais – su aštriais, saldžiais ar saldžiarūgščiais. Taip pat vilkešeris puikiai dera su tokiais egzotiškais vaisiais kaip mangai ar kiviai. Be to, šia žuvimi susižavės ir vaikai, nes ją lengva ir malonu valgyti - ji neturi ašakų ir yra švelnaus skonio“, – sako E. Sereičikienė ir siūlo tris skirtingus receptus vilkešerio paruošimui.

Vilkešeris su imbieru ir laimo padažu

Ingredientai:

1 vilkešeris
2 šaukštai šviežių laimo sulčių
1 ½ šaukšto sojos padažo
1 šaukštas sukapoto ir nulupto šviežio imbiero
1 šaukštas sukapotos šviežios kalendros
1 šaukštas smulkiai kapotų svogūnėlių (shallot)
Alyvuogių aliejus

Paruošimas:

Į dubenėlį sudėkite imbierą, kalendrą, svogūnus, laimo sultis, soją, 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir viską sumaišykite. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Alyvuogių aliejumi įtrinkite stiklinį indą, kuriame kepsite vilkešerį.

Įdėkite žuvį į paruoštą indą, pagardinkite druska ir pipirais bei puse šaukšto paruošto padažo. Kepkite žuvį apie 12 minučių iki 260 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol jos vidus šiek tiek patamsės. Ištraukite, padenkite žuvį likusiu padažu ir patiekite.

Vilkešeris su chorizo dešra

Ingredientai:

1 didelis vilkešeris (be galvos, išdarinėtas, nuvalytais žvynais)
Žiupsnelis šviežių čiobrelių
1 sukapotas raudonasis svogūnas
1 susmulkinta česnako skiltelė
100 g riekelėmis supjaustytos chorizo dešros
50 g juodųjų alyvuogių
8 vyšniniai pomidorai
Alyvuogių aliejus

Paruošimas:

Keptuvėje ant vidutinės ugnies alyvuogių aliejuje pakaitinkite svogūną, česnaką ir chorizo dešrą. Kepkite 4-5 minutes, kol dešra ir svogūnas suminkštės. Tada sudėkite čiobrelius, alyvuoges ir per pusę perpjautus pomidorus, viską pamaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais.

Prieš sudėdami viską į stiklinį kepimo indą, aštriu peiliu iš abiejų pusių įpjaukite vilkešerio šonus ir įdėkite čiobrelio šakeles. Tada apibarstykite žuvį juodaisiais pipirais ir druska bei įdėkite į indą su daržovių ir chorizo mišiniu. Viską apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir dėkite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 20-25 minutes.

Vilkešeris su jalapeno ir mango salsos padažu

Ingredientai:

200 g vilkešerio filė
Alyvuogių aliejus
1 laimas
Išvirti baltieji ryžiai (rūšį galima rinktis pagal skonį)
2 jalapeno pipirai
2 šaukštai kapotos šviežios kalendros
2 nulupti ir supjaustyti mangai (be kaulų)
¼ supjausto raudonojo svogūno

Jalapeno ir mango salsos padažo paruošimas:

Įkaitinkite alyvuogių aliejų mažoje keptuvėje ant vidutiniškai karštos ugnies. Sudėkite jalapeno pipirus ir kepkite apie 5 minutes, kol ant jų odos atsiras pūslelės. Išimkite ir palikite atvėsti. Kai atšals, išimkite sėklas, smulkiai sukapokite ir įdėkite į didelį indą. Tuomet sudėkite kalendrą, pjaustytus mangus, laimo sultis, svogūnus ir prieskonius. Sumaišykite ir patiekite padažą iš karto. Esant reikalui, galite jį laikyti šaldytuve iki 3 dienų.

Patiekalo paruošimas:

Įkaitinkite grilinę keptuvę iki vidutinės ugnies. Iš abiejų pusių žuvį apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi bei apibarstykite druska bei pipirais. Uždėkite vilkešerio filė ant grilio ir kepkite po 5 minutes iš abiejų pusių. Įdėję žuvį į lėkštę, ant kiekvieno gabalėlio uždėkite po šaukštą jalapeno-mango salsos ir šalia padėkite laimo ketvirtį. Žuvį patiekite su pasirinktais ryžiais.