Perspektyviausių Lietuvos keturiolikmečių pratyboms vadovavo Lietuvos nacionalinių vyrų ir moterų rinktinių strategai Jonas Kazlauskas ir Mantas Šernius, jaunimo rinktinės treneris Saulius Štombergas, šią kartą prižiūrintys treneriai Aurimas Jasilionis ir Egidijus Ženevičius, projekto „Talentų U15 karta“ ambasadorius Ramūnas Šiškauskas, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kinezioterapeutas Petras Mikučionis.

„Esate visi rinktinės kandidatai, jau kažkuo skiriatės nuo bendraamžių, turite talento. Jei norite būti krepšininkai, kokie buvo jūsų treneriai Saulius Štombergas ir Ramūnas Šiškauskas, reikia stengtis. Jie rodo, regis, paprastus dalykus, tačiau jie yra labai svarbūs. Nesvarbių dalykų nėra“, – kreipėsi į keturiolikmečius rinktinės treneris J. Kazlauskas.

Jis pabrėžė, kad norint tapti Lietuvos rinktinės nariu, svarbūs ne tik krepšinio dalykai, tačiau taip pat mityba ir kasdienis gyvenimas.

„Pats pagrindinis dalykas. Jūsų amžius dabar toks, kad esate prisirinkę visokių velnių, kartais kopijuojate tuos blogiukus. Galbūt turite bendraamžių, kurie parūko ir pageria. Bet ilgainiui suprasite, kad tai kenkia. Ir jei sugebėsite to išvengti, tada būsite geri krepšininkai. Jei neatsisakysite – abejoju, ar iš jūsų kas nors išeis“, – sakė J. Kazlauskas.

Panevėžyje 2000 metų gimimo mergaitės ir berniukai „Aukštaitijos“ sporto komplekse tris dienas mokėsi gynybos ir puolimo vienas prieš vieną pagrindų, kovos dėl atšokusio kamuolio, kamuolio perdavimo ir kūno valdymo technikos.

„Tai, ką treneriai parodė čia, turite iki kitos stovyklos daryti, pasiėmę komandos draugą”, – pabrėžė jaunuoliams J. Kazlauskas.

Jam pritarė ir Lietuvos nacionalinės moterų krepšinio rinktinės treneris M. Šernius.

„Merginų darbas yra kiek kitoks, nes jų galios ir greičiai skiriasi. Todėl šios stovyklos metu praėjome kiek mažesnius dalykus nei vaikinai. Tačiau buvo nurodyti konkretūs dalykai, principai, kurių reikia nuolat laikytis, stengtis daryti nuolat iki kitos stovyklos“, – sakė M. Šernius, šįmet išvedęs Lietuvos moterų rinktinę į Europos čempionatą.

Olimpinis prizininkas, Europos ir Eurolygos čempionas S. Štombergas dalijosi asmenine žaidėjo patirtimi ir negailėjo patarimų jauniesiems krepšininkams. Jis teigė matąs didelę tokio projekto naudą.

„Tai labai geras LKF projektas, kuris suvienija tos kartos krepšininkus. Talentingiausi Lietuvos jauni krepšininkai gali susirinkti kartu, pabendrauti, gauti informacijos, kurios niekus kitur negaus. Gavę ypač naudingų patarimų, kaip valdyti kūną, kamuolį, kaip jį perduoti, tie vaikai žengs didelį žingsnį į priekį. Tai, kad tai yra ne vienadienis projektas, yra labai geras dalykas. Jį reikia išlaikyti, kad pagrindinė rinktinė turėtų iš ko rinktis”, – sakė S. Štombergas.

„Talentų U15 karta“ projekto tikslas – tobulinti individualius jaunųjų krepšininkų bei krepšininkių sugebėjimus ir krepšinio įgūdžius.

Stovyklos Panevėžyje metu kiekvieną vakarą buvo aptariami tos dienos darbo rezultatai, o šeštadienį specialią Lietuvos krepšinio istorijos pamoką vedė LKF garbės prezidentas, legendinis treneris Vladas Garastas.

Baigiantis stovyklai Aukštaitijos sporto rūmuose Lietuvos vaikinai ir merginos žaidė draugiškas rungtynes su Latvijos bendraamžiais.

Vaikinai latvius įveikė 83:70, o naudingiausiu žaidėju buvo pripažintas buvusio krepšininko Virginijaus Sirvydžio sūnus Deividas, pelnęs 16 taškų.

„Viskas šioje stovykloje buvo labai gerai – perdavimai, žaidimas vienas prieš vieną – viskas puiku. Džiaugiuosi, kad tai pavyko įgyvendinti ir per rungtynes, nors kaip komandai dar reikia susižaisti“, – sakė D. Sirvydis.

Pasak jaunuolių rinktinei vadovavusio A. Jasilionio, per rungtynes vaikinai stengėsi daryti tai, ko mokėsi šios stovyklos metu.

„Gal ir ne viskas išėjo, tačiau tai yra ilgo kelio pradžia. Vaikinai buvo susikaupę, norėjo revanšo prieš latvius, nes vasarą per Baltijos taurę mes pralaimėjome jiems finale. Tai vyrukai su kaupu pasistengė“, – sakė A. Jasilionis.

Savo ruožtu merginos latves įveikė 77:39.

„Šiandien atrodėme puikiai, nors latvės atvyko ir ne stipriausios sudėties. Tačiau ir mūsų tikslai buvo kitokie. Daugiausia dėmesio skyrėme žaidimo viena prieš vieną, perdavimo tobulinimui. Tačiau matosi, kad merginos supranta viena kitą ir tobulėja. Džiaugiamės, kai kas pavyksta. Apskritai, Panevėžyje buvo naudinga, puiki atmosfera“, – sakė po rungtynių merginoms vadovavęs Egidijus Ženevičius.

Naudingiausia žaidėja buvo išrinkta Dalia Donskichytė, kuri pelnė 12 taškų ir perėmė 5 kamuolius.

„Kažkiek pavargome, tačiau tokiame draugų būryje labai linksma. Treniruotės buvo labai geros, viskas puiku“, – sakė D. Donskichytė, apibendrindama ir stovyklą, ir rungtynes.

Kita talentingiausių Lietuvos U15 kartos krepšininkų stovyklą vyks vasarį Druskininkuose.

„Talentų U15 karta“ – ilgalaikis projektas. Kasmet bus organizuojama nauja jaunučių (iki 15 metų) krepšininkų atranka. Visi projekto dalyviai gauna treniruočių ir rungtynių aprangą (marškinėlius, treniruočių kostiumus, striukes, batus), atliekami išsamūs jų fiziniai bei medicininiai tyrimai. Pagal juos specialistai sudaro individualias rekomendacijas, ką reikia tobulinti, kaip maitintis ir kokio režimo laikytis. Specialistai prižiūrės vaikus ištisus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)