„Ukrainos kariuomenė nutraukė visus kovos veiksmus ir yra pasiruošusi Tylos dienai, tačiau, jei separatistai atakuos, mes atsakysime tuo pačiu“, – agentūrai „Reuters“ telefonu sakė kariuomenės atstovas.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pranešė, kad vadinamosios kontaktinės grupės susitikimas numatytas ateinančiomis dienomis.

„Kontaktinės grupės susitikimą planuojama surengti per ateinančias dienas. Jame bus aptariamas planas dėl galutinių paliaubų“, – pažymėjo ministras.

Tylos diena

Ukrainos vyriausybės pajėgos, rengdamosi „Tylos dienai“, antradienį sustabdė savo kovines operacijas, nurodė Kijevo kariškiai, skelbdami faktines paliaubas fronte su prorusiškais separatistais.

„Ukrainos kariuomenė sustabdė visus kovos veiksmus ir yra pasiruošusi Tylos dienai, bet jeigu separatistai atakuos, mes atsakysime ugnimi“, – kariuomenės atstovas sakė telefonu naujienų agentūrai „Reuters“.

Pasak vieno „Reuters“ korespondento, Donecko mieste, pagrindinėje separatistų tvirtovėje, šaudymas buvo girdimas iki 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, bet vėliau nutilo.

Kijevas „Tylos dieną“ laiko lakmuso popierėliu, parodysiančiu, ar Rusijos palaikomi separatistai pasiruošę laikytis paliaubų, dėl kurių buvo susitarta dar prieš tris mėnesius, bet kurios buvo beveik kasdien pažeidžiamos.

Jeigu ugnies nutraukimo bus laikomasi, tai gali pagerinti perspektyvas, jog vėliau šią savaitę bus atnaujintos taikos derybos Baltarusijos sostinėje Minske, kuriose dalyvautų Rusija, Ukraina ir separatistų atstovai, taip pat Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Per vadinamosios kontaktinės grupės derybas Minske rugsėjo pradžioje buvo parengtas 12 punktų preliminarus taikos planas, taip pat numatantis paliaubų paskelbimą.

Tačiau nuo to laiko padėtis rytų Ukrainoje menkai tepasikeitė. Separatistai, įkūrę dvi „liaudies respublikas“, surengė savo vadovybės rinkimus, taip pat tęsė puolimą Donecko tarptautiniame oro uoste, mėgindami jį atsikovoti iš vyriausybės pajėgų.

Ukraina taip pat kaltina Rusiją neišvedus savo kovotojų ir karinės technikos, nors dėl to buvo susitarta rugsėjį.

Pasak Jungtinių Tautų (JT), per aštuonis konflikto mėnesius Ukrainoje, dėl kurio Rusijos ir Vakarų šalių santykiai pablogėjo labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos, žuvo per 4,3 tūkst. žmonių.

Tikimasi, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas greitai susitiks su kontaktinės grupės nariais.

„Artimiausiomis dienomis planuojamas susitikimas su kontaktine grupe, per kurį bus aptartas planas ... siekiant galutinių paliaubų“, – ministro žodžius citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Kijevo kariškiai atskirai nurodė, jog parą iki „Tylos dienos“ pradžios separatistų atakos tęsėsi.

„Per pastarąją parą banditai 64 kartus mėgino atakuoti Ukrainos pajėgų pozicijas“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Du civiliai žuvo, o dar 10 buvo sužeisti per „(separatistų) kovotojų surengtą staigų gyvenamųjų teritorijų apšaudymą iš artilerijos“, – nurodoma dokumente.

Derybos atidedamos

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad taikos derybos su prorusiškais sukilėliais, dalyvaujant Maskvos ir Europos pasiuntiniams, kurias Kijevas tikėjosi surengti antradienį, buvo atidėtos.

„Šiandien nieko neįvyks. Konsultacijos tęsiamos“, – vienas URM atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Kijevas tikėjosi atnaujinti derybas Baltarusijos sostinėje Minske tą pačią dieną, kai vyriausybė paskelbė paliaubas visoje fronto linijoje, bet sukilėliai anksčiau sakė norintys, kad tas susitikimas būtų atidėtas bent iki penktadienio.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienį pareiškė, kad rytinį regioną krečiančio konflikto šalys iš pažiūros laikosi Kijevo paskelbtų „tylos dienos“ paliaubų palei fronto liniją tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų.

„Prieš pusantros valandos paskelbėme naujas paliaubas, - P.Porošenka sakė skaitydamas viešą paskaitą Singapūre. - Nepaleidome nei vieno šūvio, nežuvo nei vienas mūsų karys.“