Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų.
Burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A.

Burokėlių skanaukite į sveikatą, kadangi jie teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo jūsų odai.
Padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.

Mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.

Tinka žmonėms, kurie kenčia dėl besikaupiančių skysčių organizme, ir tiems, kurie turi problemų dėl antsvorio.

Burokėliai - idealus pasirinkimas visiems, kurie turi problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija.

Burokėliai valo inkstus, kraują, mažina mūsų organizmo rūgštingumą, padeda iš kepenų pašalinti toksinus.

Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką.

Kraujagyslės ir širdis jums tikrai padėkos, jeigu valgiaraštyje bus burokėliais pagardintų patiekalų: burokėliai padeda praplėsti kraujagysles, užkerta kelią sklerozei, turi raminamąjį poveikį, kuris būtinas normaliam širdies darbui.

Tinka hipertonijos, aterosklerozės ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir gydymui.

Burokėliai netgi saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, kadangi juose gausu pektinų. Apskritai, šios daržovės sureguliuoja cholesterolio kiekį, sulaiko kenksmingų mikroorganizmų plitimą žarnyne.

Šios daržovės nepakeičiamos, kai esate išsekę, reikia atgauti jėgas, kadangi stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą ir netgi spartina medžiagų apykaitą.

Kadangi burokėliuose gausu folio rūgšties, kuri atsakinga už naujų ląstelių statybą, jie puikiai tiks visoms damoms, kurios rūpinasi savo išvaizda. Be to, burokėliai jaunina!

Tačiau verta žinoti, kad nors burokėliai ir labai puiki daržovė, jos skanauti reikėtų atsargiai tiems, kurių skrandžio veikla jautri ar itin padidėjęs rūgštingumas.

Ar naudingi virti burokėliai? Pasirodo, net ir virti burokėliai išsaugo savyje naudingas medžiagas ir mineralus. Tačiau kai kurie su malonumu kerta ir neapdorotas daržoves - galite išbandyti! Gerdami burokėlių sultis, būkite atidūs, o dar geriau, maišykite jas su kitomis, pavyzdžiui, morkų. Padauginę galite pajusti galvos svaigimą, netgi pykinimą, todėl nepersistenkite.

Siūlome jums porą įdomesnių receptų, ką galite pasigaminti iš šios puikios rudeninės daržovės!

Įdaryti burokėliai

Reikės: 6 vidutinio dydžio virtų burokėlių, 6 rūgščių obuolių, 6 valg. šukštų biriai virtų ryžių, 2 valg. šaukštų razinų, 2 valg. šaukštų sviesto, 100 g 15 proc. riebumo grietinės, 1 valg. šaukšto kapotų riešutų, 1 arbat. šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Burokėlius nulupkite, išskobkite vidų, pabarstykite druska, pipirais. Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, razinomis bei cinamonu. Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų. Į indą įpilkite truputį vandens, įdėkite sviesto ir kepkite orkaitėje apie 30 min.

Sumuštiniai su keptais burokėliais

Reikės: vieno prancūziško batono, 4 virtų burokėlių, 2 valg. šaukštų medaus, 2 valg. šaukštų aliejaus, 2 valg. šaukštų balzaminio acto, šaukštelio džiovintų čiobrelių, šaukštelio kmynų, 2 skiltelių česnako, 100 g fetos sūrio, 2 svogūnų, 2 valg. šaukštų sviesto ir 1 val. šaukšto rudojo cukraus svogūnams karamelizuoti.

Burokėlius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite kepimo skardoje. Nedideliame indelyje sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, čiobrelius, kmynus, smulkintus česnakus, gautu padažu apšlakstykite burokėlius ir kepkite juos karštoje orkaitėje apie 15 min.

Kol burokėliai keps, paruoškite svogūnus: juos nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste su cukrumi.

Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, jas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada ant kiekvienos riekelės tepkite fetos sūrio, dėkite po keptą burokėlio griežinėlį ir krėskite šaukštą svogūnų.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!