Skelbiama, kad kompozitoriaus Igorio Krutojaus jubiliejiniame koncerte pasirodys Filipas Kirkorovas, Nikolajus Baskovas, Aleksandras Serovas, Igoris Nikolajevas, Alsu bei Irina Dubcova.

Kai kurie sostinės politikai mano, kad tokia renginio data nėra tik atsitiktinumas ir atvirai nuogąstauja, kad koncerto metu žmonėms bus plaunamos smegenys.

Tačiau ne visi rusų dainininkai Lietuvoje laukiami. Šiais metais „Klaipėdos arenoje“ norėjo
koncertuoti garsiosios dainos „Pagaminta SSRS“ atlikėjas Olegas Gazmanovas
, tačiau arena atsisakė nuomoti koncertų erdvę. Taip pasielgta įvertinus geopolitinį kontekstą ir nutarus, kad tai gali neigimai atsiliepti „Klaipėdos arenos“ reputacijai.

Tai yra biznis

Rusų atlikėjų koncertą organizuoja Všį „Gero laiko studija“, bilietai kainuoja nuo 197 iki 651 lito. Paskambinus telefonu, nurodytu skiltyje „Daugiau informacijos“, neprisistatęs pašnekovas (pokalbio pabaigoje tikino esantis eilinis pilietis, atsitiktinai pakėlęs telefono ragelį ir tik išsakęs savo pilietinę poziciją) apie vasario pabaigoje vyksiantį koncertą kalbėjo nenoriai.

Nurodytu telefono numeriu atsiliepusio vyro pasiteiravus, ar koncertas vasario 21 dieną tikrai įvyks, pašnekovas tikino nesuprantantis klausimo. „Neturiu ką atsakyti į jūsų klausimą“, – nedaugžodžiavo jis, vėliau pridūręs, kad koncertas tikrai įvyks, nes „bilietai paleisti į prekybą, pagal kontraktą negali neįvykti“.

Pasitikslinus, kaip vertina viešojoje erdvėje koncerto organizatorių adresu pasigirdusius nuogąstavimus dėl politinės agitacijos renginio metu, pašnekovas kalbėjo: „Dar kartą noriu pasakyti, kad koncertas, kaip bet kurio kito ruso atlikėjo Lietuvoje, vyksta ir įvyks. Ir nė vienas koncertas nėra siejamas su politika. Tai yra biznis“.

Telefono ragelį pakėlęs vyras prašė „netrukdyti daryti verslo“. „Kodėl jūs, pavyzdžiui, neklausiate, kai iš Afrikos atvažiuoja grupės, pasivadinusios angliškais pavadinimais, kodėl tada neklausiate apie politinius dalykus? Prašome netrukdyti  daryti verslo. Lygiai taip pat galima kalbėti apie pieno įmones, kurios siunčia savo lietuviškas prekes į Rusiją. Ir ką? Lygiai taip pat atvažiuoja tūkstančiai turistų iš Rusijos į Lietuvą, ir atvirkščiai – iš Lietuvos į Rusiją. Tai jie to negali daryti retoriškai klausiant? Ar tai yra politika?“, – retorinius klausimus vieną po kito žėrė pašnekovas.

Anot jo, nepriklausomai nuo politinės situacijos, Lietuvoje lygias galimybes rengti savo koncertus turi visų pasaulio valstybių atlikėjai – „nuo Naujosios Zelandijos iki tos pačios Rusijos ar Baltarusijos, tos pačios Anglijos ar Amerikos. Čia yra verslas“.

„Koncertas tikrai įvyks ir negali neįvykti. Atlikėjai nurodyti atvyks. Ir tai nėra politika“, – apibendrino jis.

Atidunda ir prorusiškais pareiškimais garsėjantis E. Kusturica

Spalio 25-ąją Vilniuje koncertuos dar vienas prorusiškas atlikėjas, serbų režisierius Emiras Kusturica su „No Smoking Orchestra“.

E. Kusturica dažnai cituojamas rusų spaudoje, mat režisierius ne kartą pareiškė, kad Ukraina skyla panašiai kaip Jugoslavija ir kad Rusija privalo apsaugoti savo tautiečius Ukrainoje.

Kremlius savo veiksmus Kryme ir rytinėje Ukrainoje teisina siekiu apsaugoti rusus ir rusakalbius.

E. Kusturica taip pat gynė Vladimirą Putiną, kai buvusi JAV valstybės sekretorė Hilary Clinton sulygino jį su Adolfu Hitleriu.

„Vadinti V. Putiną fašistu dėl intervencijos Ukrainoje ir tuo pačiu metu būti karų sukėlėju Irake, Kosove, Metohijoje, Afganistane, Libijoje, Osetijoje yra trivialu", - sakė E. Kusturica.

N. Maliukevičius: gali būti siekiama skandalo

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius teigia, kad rusų atlikėjų koncertai gali būti specialiai organizuojami norint padidinti įtampą, kuri vėliau leidžia teigti, esą Lietuvoje rusams gyventi tampa nebeįmanoma.

„Tai gali būti tikslingas informacinės erdvės jaukimas. Žinant, kokie buvo paskutiniai atsiliepimai Latvijoje, žinant kontekstą, gali būti tikslingai siekiama tam tikro skandalo. Tai irgi dalis populiarumo tiems atlikėjams, sukelia atgarsius", - sakė politologas.

Jo teigimu, prieš savivaldos rinkimus kelti įtampą labai tikslinga, nes „ant tos įtampos kai kurios partijos krauna sau kapitalą".

Mokslininkas priminė, kad įtampos sąlygomis suaktyvėja visos politinės jėgos, tarp jų ir prorusiškos, kurios bando pavaizduoti, esą Lietuvoje neįmanoma gyventi rusakalbiams.

„Buvo Larisos Dmitrijevos pareiškimas apie tai, kad darosi baisu šnekėti rusų kalba Lietuvoje. Tai yra viena iš technikų kurti tokius virtualius įvykius, įtampas, paskui išstoti ir susirinkti politinį kapitalą", - sakė N. Maliukevičius. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2627)