Mūsų šalies miestuose yra nemažai žaliųjų erdvių, tačiau vykstant spartiems urbanizacijos procesams jų gali sumažėti. Jų vietoje gali išdygti nauji statiniai. Tačiau tai dar nėra blogiausia, kas gali nutikti. Į gamtą patenka sunkiosios pramonės tarša. Ji skverbiasi tiek į orą, tiek į gruntą, tiek ir į vandenį. Todėl gamta pastebimai keičiasi.

Pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Pavyzdžiui, eutrofikaciją arba kitaip dar vandens žydėjimą sukelia į vandenį patekę azoto ir fosforo junginiai. Tuomet vandens telkiniai praranda savo žavesį.

Dėl taršos gamta keičiasi, todėl jau dabar pats metas pradėti ją fotografuoti. Taip dabarties vaizdus išsaugosime ateities kartoms, kuri galbūt jau matys visai kitokią gamtą.

Netoli Neries gyvenantis vilnietis kiekvieną penktadienį į darbą Vilniaus centre eina pėsčiomis. Šešių kilometrų atstumą jis įveikia maždaug per valandą. Galėtų ir greičiau, bet nenori. Kęstučiui patinka pasigėrėti gamta, be to, nemažai laiko jis skiria įsimintiniausių kelionės akimirkų įamžinimui.

Bet įdomiausia tai, kad jaunas vyras nusprendė kaskart stovėdamas ant Žvėryno pėsčiųjų tilto mobiliuoju telefonu nufotografuoti Nerį. O nuotraukas su prierašu „Laba diena“ jis penktadienio rytą įkeldavo į socialinį tinklą „Facebook“, kur jos sulaukdavo nemažo populiarumo.

Taip kuriant nuotraukų albumą Kęstučiui pavyko surinkti visų metų mozaiką. Nuotraukos atskleidžia, kaip skirtingais metų lakais atrodo Neris, kurios pakrantėmis daugelis vilniečių kasdien praeina arba pravažiuoja.

Kęstutis GRYNAS.lt teigė taip norintis paskatinti žmones apsidairyti aplink save. Jo teigimu, norint pajusti gamtos ritmą visai nebūtina važiuoti toli už miesto – gamta aplink mus, tik ne kiekvienas sugeba ją surasti.

„Nesvarbu, kur esi – miške ar miesto viduryje, bute, biure, prie savo namo – visur aplink save gali matyti nuostabią gamtą. Į darbą gali eiti palei gatvę vingiuojančiu šaligatviu, tačiau jei pasuksi į šoną, pačiame Vilniaus centre kelionę gali paįvairinti miško vaizdais, tekančia upe, liuoksinčiomis voveraitėmis ir iš krūmų šokinėjančiomis stirnomis“, - dažniau pasivaikščioti kvietė Kęstutis.

Dažnai mes skubame ir nepastebime gražiausių gamtos vaizdų, to, kad yra šalia. Kartais einant gatve užtenka pakelti galvą ir apsidairyti, kad pamatytume, kokioje gražioje ir žalioje aplinkoje gyvename. Skatiname jus pasigrožėti įspūdingais gamtos vaizdais, pro kuriuos daugelis praeina jų net nepastebėjęs. Taigi, kviečiame pakelti akis į dangų, pasižiūrėti į tekančią upę arba į tolumoje žaliuojantį mišką.

Fotografija - magiškas būdas įamžinti nepamirštamas gamtos akimirkas, kurias prisiminsime dar daugybę metų. Įamžinę nuolat kintančią gamtą galėsite pamatyti kiekvieno metų laiko skirtumus.

GRYNAS.lt skaitytojo visus metus fotografuotos Neries nuotraukos:

Jei ir jūs mėgstate laiką leisti gamtoje, fotografuokite žiemiškus gamtos vaizdus ir nuotraukas siųskite GRYNAS.lt redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt