"Romų socialines problemas reikia spręsti kompleksiškai ir bendromis pajėgomis, nes čia susidaro uždaras ratas - jei nėra būsto, negali išleisti vaiko į mokyklą, nebaigęs mokyklos, negali gauti darbo, neturėdamas darbo neturėsi ir būsto", - BNS po ŽTK posėdžio trečiadienį sakė šio komiteto pirmininkė, Darbo partijos frakcijos narė Zita Žvikienė.

Pasak Z.Žvikienės, komitetas kitame posėdyje ketina priimti rezoliuciją, kurioje būtų numatyta, kaip kompleksiškai spręsti romams iškylančias socialines - būsto, darbo, švietimo - problemas.

Z.Žvikienės teigimu, romų integracijos į visuomenę procesu turėtų rūpintis tiek atskiros - Švietimo ir mokslo, Socialinių reikalų ir darbo - ministerijos, tiek Vilniaus miesto, kurio ribose įsikūręs narkotikų platinimo centru tapęs Kirtimų taboras, savivaldybė.

ŽTK pirmininkė Z.Žvikienė BNS apgailestavo, kad trečiadienį komiteto posėdyje, į kurį buvo pakviesti ministerijų, kitų institucijų atstovai, taipogi ir Vilniaus meras Artūras Zuokas, pastarasis nedalyvavo.

"Meras į posėdį neatvyko, savo atstovo taipogi neatsiuntė, todėl atsakyta ne į visus klausimus, kas trukdo romų integracijos į visuomenę procesui", - BNS trečiadienį sakė Z.Žvikienė.

Komiteto posėdyje dalyvavę Vilniaus romų bendruomenės atstovai tuo tarpu nebuvo nusiteikę optimistiškai.

Kaip BNS po ŽTK posėdžio sakė Vilniaus romų bendrijos pirmininkas Stepas Visockis, sprendžiant romų integracijos problemas kol kas girdėti tik "gražūs žodžiai", bet nematyti veiksmų.

Romų atstovas priminė ir gruodžio pradžioje Vilniaus savivaldybės iniciatyva tabore nugriautus nelegalius statinius - pasak jo, šiuose būstuose gyvenę romai iki šiol "neturi stogo virš galvos".

Romų bendrijos vadovas S.Visockis yra pateikęs ieškinį teismui, prašydamas atlyginti moralinę ir materialinę žalą, padarytą nugriovus gyvenamuosius būstus.

Romų bendrijos pirmininkas piktinosi ir, pasak jo, "vilkinamu teismo procesu". Kaip pasakojo S.Visockis, nors jis pateikė teismui ieškinį, nėra informuojamas apie proceso eigą.

Jei romai teisybės nerastų Lietuvos teismuose, S.Visockis sakė ieškosiąs lėšų "vykti į Strasbūrą, Žmogaus teisių teismą", kad romų ir Vilniaus savivaldybės konfliktas būtų išspręstas aukščiausiu lygiu.

Pasak romų bendrijos pirmininko, nugriovus namus padarytą moralinę ir materialinę žalą romai įvertino 2 mln. 200 tūkst. litų.

Gruodžio pradžioje Vilniaus savivaldybė Vilniaus miesto pakraštyje įsikūrusiame tabore pradėjo griauti nelegalius statinius, kad narkotikų gamybos ir platinimo centru tapęs taboras nebesiplėstų.

Savivaldybė sieks, jog ilgainiui taboras būtų visiškai nugriautas, o romai iškeldinti kitur. Pagal būsto programą iš taboro į savivaldybės skirtą būstą jau išsikėlė 2 šeimos, tačiau eilėje laukia dar 57.

Drauge miesto valdžia žada vykdyti įvairias socialines programas, skirtas padėti iš skurdo išbristi nedarbu besiskundžiantiems romams.

Tačiau čigonai ne visada priima siūlomą pagalbą - savivaldybės siūlyta galimybe tvarkyti skverus, parkus, viešąsias miesto erdves bei dirbti kitus viešuosius darbus romai naudotis neskuba.

Spalio pradžioje įrengę policijos postą bei sumontavę 5 vaizdo kameras sostinės savivaldybė ir policija pradėjo aktyviai kovoti prieš romų tabore įsišaknijusią prekybą narkotikais. Į policijos posto pastatymą tabore reaguota agresyviai - jis buvo sudegintas. Bet miesto valdžia postą netrukus atstatė.

Prieš pusmetį sostinės savivaldybė ir policija pradėjo aktyviai kovoti prieš romų tabore įsišaknijusią prekybą narkotikais. Poste buvo įrengtas policijos postas, sumontuotos 5 vaizdo kameros. Į posto pastatymą tabore reaguota agresyviai - jis buvo sudegintas. Bet miesto valdžia postą netrukus atstatė.