Pamokėlės apie ligos kontrolę paprastai sutampa su gliukozės kiekio tyrimais, todėl atgulėjęs 2 savaites esi išleidžiamas „remontuotis pats“, pagal tai kaip nemokytas išmanai. Kadangi man buvo įdomu kaip su tokia liga gyventi, teko ieškoti informacijos internete. Dabar prie gausybės teorijos aš turiu ir 7 metus praktikos, kuri nemažą teorijos dalį paneigia (...). Tačiau šioje valstybėje nėra viskas taip paprasta. Viskas prasideda, kai turint šią ligą tu esi atleidžiamas iš darbo.

Su tokia liga tu esi pirmas sąraše. Norint gauti vaistus, tu privalai būti socialiai apdraustas, taigi, kreipiesi į darbo biržą. Ten tave kiekvieną dieną siuntinėja pas neva potencialius darbdavius, nors dauguma tų darbdavių nežino, kad jiems reikia darbuotojų ir man sako, kad paraiškos neteikė.

Suprantant, kad taip ilgai nesitęs, sieki nedarbingumo. Kiek pamenu, pagal įstatymą su tokia liga buvo draudžiama dirbti aukštai, su elektros instaliacija ir prie besisukančių įrengimų (įvairios apdirbimo staklės), samdomo vairuotojo darbą bei ką nurodys NDNT komisija. Taigi, pirmą kartą apsilankius vietoje, kur nustato darbingumą, NDNT komisija nusprendžia uždraust man dirbti mano darbą (aš esu lakuotojas).

Galbūt jie mano, kad tai buvo mano ligos priežastis, tačiau, kiek teko skaityt mokslinius darbus, tai šios ligos pradžia būna 1 - 4 metai iki tol, kol pasireiškia simptomai. Iš gaunamos ligos pensijos išgyventi nebuvo lengva, tačiau šiemet ji sumažėjo perpus, mat buvo nuspręsta, kad bet kokia papildoma komplikacija yra lengvinanti aplinkybė, o apskundęs NDNT sprendimą, sužinojau, kad jie nelaiko žvynelinės cukrinio diabeto komplikacija, nors seniai yra įrodyta, kad sergančių cukriniu diabetu žmonių išskiriamas prakaitas yra saldesnis, o tai sudaro palankias sąlygas žvynelinei vystytis.

(...) Aš nesuprantu, ar ta komisija paprasčiausi turi darbovietes ir nesidomi europiniais tyrimais, ar jie tiesiog vykdo politinius sprendimus, o politikai, panašu,kad yra linkę susidorot su tauta? Mano atveju, nei aš galiu dirbt tai, ką aš sugebu, nei aš galiu kontroliuot ligą iš skiriamų 276 litų per mėnesį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI pasiteiravo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos komentaro:

„Atsakydami į skaitytojos laišką paaiškiname, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybai (toliau – NDNT) yra priskirta funkcija tik nustatyti neįgalumo ir darbingumo lygius, specialiuosius ir profesinės reabilitacijos poreikius – NDNT nėra įgaliota spręsti darbuotojų ir darbdavių darbo santykių, vaistų kompensavimo klausimų, diagnozuoti, skirti gydymo ir pan.

NDNT vertinimus atlieka pagal gydančio gydytojo parengto siuntimo į NDNT ir prie jo pridėtų medicininių dokumentų duomenis – ji negali kvestionuoti asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydančio gydytojo pateiktų medicininių duomenų. Gydantis gydytojas atsako už pateiktų duomenų teisingumą. Tuo atveju, kai atliekant vertinimą nustatoma, kad pateikti medicininiai duomenys neišsamūs, netikslūs ar prieštaringi, NDNT kreipiasi į gydymo įstaigą, kad juos patikslintų arba pateiktų papildomus dokumentus.

Taip pat paaiškiname, kad NDNT darbingumo lygį vertina ir nustato vadovaudamasi socialinės apsaugos ir darbo bei sveikatos apsaugos minstrų įsakymu apibrėžtais medicininiais (bazinis darbingumas) bei asmens veiklos ir gebėjimo dalyvauti kriterijais. Vertinant bazinį darbingumą atsižvelgiama į visas asmens darbingumui įtaką darančias ligas, traumas, patologines būkles ir su tuo susijusius organizmo funkcijų sutrikimus. NDNT iš dalies darbingiems asmenims išduoda ir išvadą dėl darbo pobūdžio ir sąlygų. Joje nurodomi tik bendro pobūdžio rizikos veiksniai, ribojantys galimybę dirbti. Ar asmuo gali dirbti konkretų darbą, sprendžia asmenį gydantis arba darbo medicinos gydytojas – kiekvienas asmuo, prieš įsidarbindamas, privalo pasitikrinti sveikatą, kartą per metus sveikatą turi pasitikrinti ir kiekvienas dirbantis asmuo.

Dėl išmokų neįgaliesiems pasisakyti negalime, nes tai ne NDNT kompetencija. Į likusius pateiktus klausimus skaitytojai turėtų atsakyti kitos kompenentingos institucijos.“