Tamsi duona

Duona su švelnia rūgštele, su salyklu, nėra saldi, tvirta plutelė.

Apie 1 kg. duonai reikia:


  
Raugas

70g  kvietinių miltų
30g  rupių kvietinių miltų
100g  vandens
20g  kvietinio raugo

Viską užmaišyti ir palikti  kambario temperatūroje apie 12-16 val. 

Po 15 val. 

Salyklo plikiniui
3 v.š.  sauso salyklo
100g  rupių kvietinių miltų
200g verdančio vandens

Sumaišyti birius produktus ir užplikyti verdančiu vandeniu, viską permaišyti. Gausis kietoka masė, ją palikti atvėsti apie 15 min.

Tešlai

Viso raugo
salyklo plikinio
100g  rupių kvietinių miltų
300g  kvietinių miltų
50g  vandens
1g ar 2g  šviežių mielių (bet nebūtina)
2 a.š.  druskos
1,5 v.š  skysto medaus
2 v.š  aliejaus
2 a.š  lukštentų saulėgrąžų (vietoj saulėgrąžų galit naudoti apie 7g kmynų)
2 a.š  linų sėmenų

Dabar atėjo metas užmaišyti tešlą. Pasiraitom rankoves ir pirmyn:)
Mielės - jų reikia ar ne. Jei abejojate, kad raugas neatliks savo darbo t. y. nepakildins duonos, rezultatui užtikrinti panaudokite mieles. Tik jas ištirpinkite vandenyje prieš maišant tešlą.

Tada į dubenį supilam dviejų rūšių miltus, raugą, salyklo plikinį, medų, aliejų, vandenį ir minkom rankom, kaip mūsų protėviai (nesu madingas, kombaino neturiu). Minkom 5 min.

Leidžiam tešlai pastovėti apie 20 min. Tada suberiam druską, saulėgrąžas, o gal kas kmynus renkasi ir sėmenis. Viską gerai įmaišom, į maigom į tešlą. Uždengti ir leisti šiltai kilti. Po 30 min, 60 min tešlą perlankstyti.

Iš pakilusios tešlos suformuoti pailgą kepaliuką ir įdėti į aliejumi išteptą pailgą 30 cm skardelę (bent jau aš tokią namuose turiu). Kildinti apie 2 val.

Pakilus duonai dėti į kepimo skardą,  įpjauti, o galima ir neįpjauti, kaip jums patinka.

Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. Dėkite duonos kepaliuką, o į apačią skardelę su verdančiu vandeniu (šiai duonai reikalingi garai).
Kepti 20 min., tada sumažinti iki 210 laipsnių ir kepti dar 40 min.

Ištraukiam ir atvėsinam ant grotelių.

Svogūnų ir garstyčių sumuštinių duona

Minkštą, purią, truputi salsterėjusią ir garstyčių aromato. Tokio duonos skonio dar nesu ragavęs ir tas derinys, svogūnai ir garstyčios, maloniai nustebino skonio atžvilgiu.

Reikia:

250g smulkiai pjaustyto svogūno (3-4 svogūnai)
250g pieno
150g vandens
50g garstyčių (gali būti grūdėtos, gali būti paprastos prancūziškos)
20g slapių mielių
600g kvietinių miltų (550D)
10g druskos

Suberkit svogūnus į puodą, supilkit pieną ir viską užvirkite ant vidutinio stiprumo karščio. Užvirus, paimkite dubenį kuriam viską maišysit ir įpilkite vandenį, perpilkite pieną ir paliekam, kad pravėstų iki kūno temperatūros.

Suberiam trupintas mieles ir dedam garstyčias, viską permaišom. Tada beriam miltus, druską ir viską gerai išmaišom, kol gausis vienalytė masė. Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam 10 min. Per tą laiką išsiskirs glitimas, masę bus lengviau minkyti.

Lengvai patepkite aliejumi paviršių, apie 20 cm plotelį, ant kurio minkysite tešlą. Išsiverčiame masę ant aliejuoto paviršiaus. Paimkite viena ranka už tešlos krašto ir lenkite jį į vidurį, tada imame už kito krašto ir vėl lenkiame į vidurį.

Taip kartojame apie 10 kartų. Gausis toks kamuoliukas, jį dedame atgal į dubenį, uždengiame ir paliekame kilti apie 90 min., kad pakiltų per pusę.

Per tą laiką paimkite kepimo skardelę, aš ėmiau 30 cm ilgio ir 12 cm pločio, įklokite kepimo popierių.

Lengvai pamiltuokite paviršių ant kurio formuosite duoną, išsiverčiam tešlą ir suformuojam pailgą (kepimo formos ilgio) ritinėlį.

Dedame į formą siūle žemyn, uždengiame (uždenkite kokiu nors polietileniniu maišeliu, prieš tai patepkite vieną pusę aliejumi, kad nepriliptų prie tešlos) ir paliekame pakilti apie 1val.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nuimkite maišelį ir lengvai apibarstykite tešlą miltais, tada dedame kepimo formą į orkaitę ir kepame 40 min. Praėjus šiam laikui ištraukite duoną iš formos ir dar kepkite 10 min ant grotelių, kad duonos kraštai gautų traškumo. Baigus kepti ištraukiam ir atvėsinam.

Skanaus

Duona su senos duonos džiūvėsiais

Iš seno - į naują.

Šiame recepte naudojami ruginiai miltai. Iš tokių miltų duona būna tvirta, sunki, tačiau čia, duonos trupiniai suteikia minkštumo.
Tai kažkas naujo ir labai labai skanu.

Taigi, mums reikia:

Įmaišalas

50 g senos duonos trupinių
50 g kvietiniai mitai (812 naudojau)
100 g vanduo
0,5 g mielės

Trupinius užpilame vandeniu ir leidžiame išbrinkti apie 1 valandą. Tada sudedame miltus ir mieles ir viską gerai išmaišyti. Dedame į šaldytuvą ir laikome 3 paras.

Raugas

50 g  ruginiai miltai
50 g vanduo
5 g  raugo starterio

Viską sumaišom ir paliekam bręsti kambario temperatūroj 18-20 valandų.

Pagrindinė tešla

Įmaišas
Raugas
100 g kvietiniai mitai (812)
225 g ruginiai miltai
210 g vanduo
8 g druska
3 g mielės
(5 g skysto miežių salyklo, jei neturit, tai ir nereikia)

Sumaišom visus ingredientus, maišymas užtrunka apie 10 min. Masė gaunasi lipni, bet taip ir turi būti, del ruginių miltų. Tešlą paliekam 1 valandą kambario temperatūroj ir 10 valandų šaldytuve.
Subrendus tešlai formuojam duonytę. Pabarstom miltai paviršių kur padarysim apvalu kepaliuką. 

Padarę apvalų kepaliuką, dedame į  miltais pabarstytą kildinimo krepšelį, siūle į viršų. Paliekame kambario temperatūroje apie  90 min.

Įkaitinam orkaitę  su kepimo skarda iki 250 laipsnių. 

Išverčiam kepaliuką iš krepšelio ant kepimo popieriaus ir perkeliam ant kepimo skardos.Dedame skardą į orkaitę, tuo pačiu dedame ir verdančio vandens indą, kad būtų garų.

Kepame 10 min. prie 250 laipsnių, vėliau sumažiname iki 200 laipsnių ir paliekam kepti 40 min.

Iškepus ataušinam ir ragaujam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)