Tarp normos ir seksualinės patologijos – labai siaura riba, rašo DELFI.lv. Jei straipsnyje pateikiami scenarijai kartojasi ir kelia nuogąstavimų, be profesionalo pagalbos neapsieisite. Taigi pasiskaitykite apie seksualinius kompleksus.

Don Kichoto kompleksas

Vyras jaučiasi klajojančiu riteriu, kuris keliauja po pasaulį, ieškodamas savo mylimosios. Jo išrinktoji idealizuojama, apdovanojama charakterio savybėmis, kurios patinka vyrui. Jis tampa jos vergu, ji – jo angelu ir mūza, bet tik tol, kol ji atitinka jo lūkesčius. Kai tik moteris pasielgs ne taip, kaip jis tikisi, ji gali būti nubausta. Gyvenimas su tokiu vyru – vaikščiojimas peilio ašmenimis, kuris gali liūdnai baigtis.

Don Žuano kompleksas

Jam patinka užkariauti moterį, siekti jos palankumo ir gauti iš jos visus intymumo džiaugsmus. Jis veikia kaip ciniškas mergišius, stengiasi permiegoti su kuo daugiau moterų. Vos tik gauna, ko trokšta, seksualinis susidomėjimas partnere išblėsta, jis su ja nustoja susitikinėti. Seksologai tvirtina, kad šio komplekso šaknys – vyro nepasitikėjimas savo seksualiniais sugebėjimais. Taip elgdamasis, jis stiprina savivertę.

Leonto kompleksas

Šio komplekso pavadinimas kilo iš Šekspyro personažo vardo. Karalius Leonts – pagrindinis dramos „Žiemos pasaka“ veikėjas, kuris be pagrindo įtarinėjo žmoną neištikimybe. Dėl patologinio pavydumo jis net savo tėvyste abejojo. Toks vyras jaučia skausmingą, dažnai be pagrindo pavydumą partnerei. Kai tik ji pastos, jis reikalaus įrodyti DNR testu, jog tikrai jis vaiko tėvas. Jei žmona nesutiks, jis nevykdys tėvo pareigų, nuolat kankins žmoną įtarinėjimais ir abejonėmis.

Mažo vyriško pasididžiavimo kompleksas

Šaknys – vaikystėje. Berniukas, matydamas, kad jo lytinis organas mažesnis už brolių, draugų ar tėvo, užsidaro ir patylomis ima galvoti, kad seksualiniame gyvenime nebus laimingas. Dėl pašaipų ir patyčių baimės gali kilti psichikos sutrikimų.

Otelo kompleksas

Pavadintas pagal Šekspyro dramos veikėjo vardą. Vyras jaučia baisingą pavydą, bijo prarasti partnerę ir sulaukti aplinkinių patyčių. Vartojant alkoholį šis kompleksas tik gilėja, vaizduotė piešia žmonos neištikimybės scenas, tad jos gyvybei ima grėsti realus pavojus.

Madonnos ir pasileidėlės kompleksas

Vyras tikisi moteryje rasti geradarę ir tuo pačiu seksualinį atsipalaidavimą. Moteris turi būti jam atsidavusi, ištikima, būti pasiaukojanti, o intymioje sferoje – prieinama, laisva, dėl jo pasirengusi viskam. Jei tokios moters nesutinka (o taip nutinka dažnai), šeimą sukuria su moterimi madona, o pasileidėlės ieško kitur. Nuolatinė neištikimybė neišvengiama.

Edipo kompleksas

Šio komplekso pagrindas – senovės graikų mitas apie karalių Edipą. Pats to nežinodamas, jis nužudo tėvą ir veda motiną. Šiais laikais kompleksas reiškia berniuko, jaunuolio vyro pasąmoningą seksualinę trauką motinai ir tėvo mirties troškimą.

Mačo kompleksas

Vyras elgiasi remdamasis savo įsivaizdavimu apie idealų stipriosios lyties atstovą. Jis labai vyriškos išvaizdos (sportuoja, užsiima kovos menais), yra fiziškai stiprus, atkaklus ir užsispyręs. Dažnai elgiasi grubiai, agresyviai. Kad įrodytų savo vyriškumą, naudojasi laisvo elgesio merginų paslaugomis, gali įsitraukti į homoseksualius santykius, kuriuose dominuos.

Jo požiūris į moterį dvejopas – viena vertus, ji turi būti rami, nuolanki, kita vertus, lengvai prieinama, mokėti daug seksualinių technikų, kad suteiktų savo partneriui malonumą. Tuo mačo kompleksas kiek panašus į Madonos ir pasileidėlės kompleksą.

Tristano ir Izoldos kompleksas

Šis kompleksas būdingas jaunai porai – vyrui ir moteriai. Iki vestuvių turėjus seksualinių santykių juos apima kaltės jausmas, būna nesmagu. Juos kankina prieštaringi jausmai – uždraustas vaisius saldus, tačiau nerimas nuolat kelia jiems įtampą.

Bet kai seksualiniai santykiai tampa teisėti (susituokus), nelieka psichologinės įtampos ir intymumas netenka patrauklumo. Sutuoktiniai vienas kito atžvilgiu atvėsta, nelieka geismo, susidomėjimo meilės santykiais.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)