„PriceOn“ įkūrėjas Jurij Laneckij kaltina investuotojus, kad neteisėtais būdais bendrovė buvo perimta iš startuolio kūrėjų rankų, o vėliau ją subankrotinant norima perimti turtą.

Abi pusės viena kitai mėto vieną po kito ieškinį teisme ir kiekviena tvirtina savo tiesą.

„Ilgą laiką bandėme tartis taikiai. Nereikėjo šalims nei perdėto viešumo nei tampymosi. Tačiau, kad atėjo ta riba, kur pereitas tyčinis bankrotas, kai atsiranda ir viešasis interesas, deryboms pasidaro maža erdvė. Tai, kad mes norime susitarti, tai nereiškia, kad kita pusė nori“, - kalbėjo J. Laneckij.

Kainų palyginimo internetinė platforma prieš porą metų gavo milijoninę investiciją iš „Ltk Capital“, valdomos verslininko ir „Čili“ picerijų tinklo įkūrėjo Tado Karoso. Kaip pasakojo J. Laneckij, įmonė sparčiai plėtėsi, buvo sukurta apie 30 darbo vietų.

Šiais metais buvo sėkmingai tariamasi dėl investicijų iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR), Vokietijos rizikos kapitalo fondo įmonės plėtrai tiek PAR, tiek Ispanijoje.

Tiesa, dar balandžio mėnesį vienas iš startuolių įkūrėjų J. Laneckij buvo atleistas iš direktoriaus pareigų ir atkirstas nuo įkurto projekto.

„PriceOn“ įkūrėjai savo akcijų dalį startuolyje turėjo UAB „Agro energy“ vardu. J. Laneckij teigė, kad šių metų liepos 29 d. įvyko, pasak jo, neteisėtas bandymas išpirkti „Agro energy“ akcijas. Dėl šio sprendimo vyksta ginčas teisme.

Dabartinis įmonės „PriceOn“ direktorius Liudas Kanapienis teigia, kad akcijų išpirkimo sąlygos buvo nurodytos dar investicijų sutartyje, kurią pasirašė pats J. Laneckij.

Jaučiasi, kad buvo rakštis įmonėje

Vis dėlto viltis dėl šviesios jo įkurto projekto ateities pritemo, kai lapkričio mėnesį UAB „Skaideta“ kreipėsi į teismą, kad UAB „PriceOn“ būtų iškelta bankroto byla. Vyras įsitikinęs, kad įmonei bankrotas iškeltas tyčiniu būdu dėl susidariusių skolų. Registrų centro duomenimis, UAB „Skaideta“ direktoriumi pernai vasario mėnesio duomenimis buvo Vaidas Strolė, kuris dirba ir „Čili Holdings“ kompanijoje.

„Ir dabar dar klausiu, kodėl pasirašėme investicijų sutartį su „LtK Capital“, - kalbėjo J. Laneckij.

Verslininkas pasakojo, kad prieš porą metų dėl investicijų derėjosi su trimis investuotojais – dviem rizikos kapitalo fondais ir T. Karoso valdoma „Ltk Capital“. Pastarosios bendrovės pasiūlymas buvo pasirinktas, nes reikėjo pinigų čia ir dabar.

„Tą vasarą buvome situacijoje, kai arba turime karpyti savo veiklą, arba turime pinigų, bet abiejų fondų sąlyga buvo, kad tai užtruktų apie pusę metų. T. Karosas pasiūlė čia ir dabar. Tai mus papirko“, - pasakojo J. Laneckij.

Gavęs investiciją startuolis toliau tobulino savo projektą. Šių metų balandžio mėnesį, J. Laneckij teigimu, į Lietuvą atvyko PAR investuotojas, su kuriuo buvo suderinta plėtra šioje Afrikos šalyje. Taip pat buvo tariamsi dėl investicijų, skirtų plėtrai Ispanijoje.

Tačiau J. Laneckij teigė, kad akcininko „Ltk Capital“ atstovai į jį ir kitus „PriceOn“ įkūrėjus žiūrėjo, kaip į nereikalingą rakštį, todėl, jo nuomone, sugalvojo, kaip juos išmesti iš projekto.

Buvęs „PriceOn“ direktorius pasakojo, kad startuolio pradininkai turėjo apie 10 proc. akcijų, bet kartu buvo susiderėję dėl teisės sprendžiant įmonės klausimus turėti veto.

Pasak jo, vieną dieną po sėkmingų derybų su vienu iš investuotojų dėl plėtros užsienio šalyje J. Laneckij sulaukė elektroninio laiško iš UAB „Kainų kubas“, „PriceOn“ akcininkės, direktoriaus Sauliaus Svitojaus su informacija, kad įmonės direktorius keičiamas.

„Buvo paruošti dokumentai, kad išeinu savo noru. Dvi savaites valdyba nesiryžo priimti sprendimo“, - teigė jis. J. Laneckij tvirtino, kad suderinus klausimą dėl investicijų plėtrai Ispanijoje su vienu iš Vokietijos rizikos kapitalo fondų, jis buvo atleistas iš pareigų.

Interesai Pietų Afrikos Respublikoje

J. Laneckij mėtosi kaltinimais, kad iš pradžių tiesiog norėta atkirsti startuolio įkūrėjus nuo informacijos ir įmonės valdymo.

Kalbėdamas apie „Ltk Capital“ interesus, „PriceOn“ įkūrėjas paminėjo, kad T. Karosas Pietų Afrikos respublikoje praleidžia daug laiko, todėl jis neva gali būti suinteresuotas projektą valdyti pats.

Apie startuolio veiklos pabaigą pranešantis J. Laneckij taip pat pabrėžė, kad „PriceOn“ sėkmingai sekėsi derėtis ir dėl kitų investicijų. Pavyzdžiui, šių metų gegužės liepos mėnesį buvo sutarta dėl 1 mln. eurų investicijų plėtrai Rusijoje.

Buvęs įmonės direktorius niekaip negali suprasti, kaip sėkmingai investicijas pritraukiančiai įmonei gali būti keliamas bankrotas.

“Kai vyksta derybos su PAR, randamas investuotojas į Ispanijos rinką, įvyksta lūžis. Atleidžiamas įkūrėjas. Nušalinus įkūrėjus nuo įmonės valdymo, neteisėtai išperkamos akcijos. Atsibudome, pradėjome blokuoti T. Karoso veiksmus. Atsirado neteisėtos paskolos“, - trumpai situaciją apibūdino J. Lankeckij.

Buvęs „PriceOn“ direktorius taip pat tikinantis turintis įrodymų, kad už jo nugaros (jis priklausė ir „PriceOn“ valdybai) buvo tęsiamos derybos su investuotojais, jam nurodant, kad derybos nesiseka.

Verslininkas teigė, kad, jo nuomone, UAB „Skaidetai“ pareikalavus bankroto bylos „PriceOn“ įmonei, norima visą turtą (tiek intelektualinį, autorinį, programavimo) iškelti į ją, o paskui į „Ltk Capital“.

Dar prieš bankroto bylos iškėlimą startuolio įkūrėjai nusprendę, kad yra pažeista akcininkų sutartis, išpirko dalį akcijų ir, J. Laneckij teigimu, dabar turi 91 proc. UAB „PriceOn“ akcijų, tačiau, jo teigimu, dabartinė įmonės valdžia delsia įregistruoti naujus akcininkus.

Įkūrėją pakeitė, nes nepasiekė tikslų

Dabartinis įmonės vadovas L. Kanapienis portalui DELFI tvirtino, kad J. Laneckij buvo atleistas iš vadovo pareigų, nes nesugebėjo pasiekti visų akcininkų kartu suderintų tikslų, todėl valdybos sprendimu buvo pakeistas.

„Atleistas iš vadovo pareigų, J. Laneckij pradėjo kenkti bendrovės vystymui, blokuodamas visų su bendrovės veiklos finansavimu bei investicijų pritraukimu susijusių klausimų sprendimą“, - teigė jis.

Pasak L. Kanapienio, akcininkams neradus bendrų sprendimų dėl tolimesnio bendradarbiavimo buvo išpirktos UAB „Agro energy“ akcijos.

„Šios išpirkimo sąlygos buvo iš anksto numatytos investicinėje sutartyje, kurią pasirašė J. Laneckij“, - pridėjo jis.

L. Kanapienis tvirtino, kad jau nebūdamas UAB „PriceOn“ akcininku J. Laneckij pradėjo teisminį maratoną prieš UAB „PriceOn“ ir jos akcininkus.

„Bei savo veiksmais pradėjo kenkti bendrovei, - kalbėjo jis. - Taip pat pradėjo grasinti darbuotojams, raginti juos neiti į darbą, pateikinėti nebūtus faktus bei kitais būdais nuteikinėjo įmonės darbuotojus prieš įmonę“.

L. Kanapienis tvirtina, kad būtent dėl J. Laneckij veiksmų UAB „PriceOn“ veikla buvo paralyžiuota ir ji atsidūrė ant bankroto slenksčio.

UAB „Ltk Capital“ investavo į UAB „PriceOn“ apie 2,5 mln. Lt.

Valdyba: kiekvienas investuotojas tikisi gauti naudą

Po J. Laneckij nuomonės apie susidariusią situaciją „PriceOn“ įmonėje paskelbimo savo poziciją išsakė ir įmonės valdyba, kurios pirmininku yra verslininkas Antanas Zabulis.

„Pagal verslo logiką kiekvienas investuotojas tikisi iš jo finansuojamo naujo verslo gauti tam tikrą finansinę naudą. Taip buvo ir UAB „PriceOn“, kuri norėjo pasiūlyti rinkai naujiems apsipirkimo įpročiams formuoti tinkamą įrankį, atveju“, - teigia valdybos atstovai.

Išplatintoje pozicijoje teigiama, kad šios įmonės valdyba, vykdydama akcininkų nubrėžtus strateginius tikslus, ieškojo galimybių pritraukti vietinių ir užsienio investuotojų dėmesį.

„Akivaizdu, kad siekiant pritraukti tokias investicijas, potencialiems partneriams būtina pademonstruoti puikius ekonominius veiklos rodiklius arba sukurtą perspektyvų produktą. Būtent tokiu turėjo tapti įmonės sukurtas apsipirkimo asistento įrankis „PriceOn“, - toliau skelbiama pranešime.

Įmonės valdyba teigia, kad UAB „PriceOn“ vadovaujant J. Laneckij šis nesugebėjo pasiekti kartu suderintų tikslų bei rezultatų, todėl įmonė neturėjo galimybės tikėtis sudominti kitų investuotojų. Dėl to buvo nuspręsta pakeisti vadovą.

„Stebėtina tai, kad pats Jurij Laneckij, nustojęs eiti direktoriaus pareigas, pradėjo kenkti paties įkurtai įmonei – būdamas valdybos nariu ir akcininko atstovu, blokavo visus su įmonės veiklos finansavimu bei investicijų pritraukimu susijusių klausimų sprendimą ir tokiu būdu sąlygojo įmonės išlikimo grėsmės atsiradimą. Pačios įmonės egzistavimas reikalavo nuolatinių finansinių išteklių skyrimo – kas mėnesį suma sudarė daugiau kaip 100 tūkst. Lt“, - skelbiama valdybos pozicijoje.

Tikinama, kad susidūrus su tokia situacija likę įmonės akcininkai priėmė sprendimą pasinaudoti investavimo sutartyje sutartomis sąlygomis ir išpirko UAB „Agro Energy“ turėtas akcijas.

„Valdybai nėra suprantami tolimesnių Jurij Laneckij atliktų veiksmų motyvai – kaip valdybą informavo dabartinis įmonės vadovas, Jurij Laneckij ir jo kontroliuojama įmonė UAB „Agro Energy“ ne tik pradėjo teisminius maratonus prieš įmonės akcininkus ir jų atstovus, bet atliko aibę sunkiai suvokiamų veiksmų: neteisėtas įmonės valdomo domeno bei turto užvaldymas, konfidencialios įmonės informacijos pasisavinimas, grasinimai darbuotojams su reikalavimais nepaklusti dabartinei vadovybei ir neiti į darbą bei kt.“, - teigiama UAB „PriceOn“ valdybos atsakyme.

Startuolio įkūrėjas kaltinamas tuo, kad jo veiksmai privedė įmonę prie bankroto slenksčio, darbuotojai liko be darbo, o įmonei padaryta žala.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)