Liudytojų teigimu, pagrobimas įvyko trečiadienio vidurdienį vietos laiku (Lietuvoje tuo metu buvo maždaug 5 val. ryto).

Tai atsitiko Porsės hidroelektrinės statyboje, netoli Porsės gyvenvietės Šiaurės vakarų Kolumbijoje, Antiokijos departamente, maždaug už 500 kilometrų į šiaurės vakarus nuo sostinės Bogotos. V.Molodcovas ir V.Larinas pakliuvo į Kolumbijos nacionalinio išsilaisvinimo armijos (NIA) kovotojų pasalą kelyje tarp Medeljino miesto ir šiaurinės šalies pakrantės, tarp Porsės ir Gomes Platos gyvenviečių.

Lietuvos ambasados kaimyninėje Venesueloje laikinoji reikalų patikėtinė Hilda Griškevičienė LŽ pasakojo, kad darbininkai važiavo į stovyklą pietauti, kai juos sustabdęs ginkluotas karys paprašė pasukti iš kelio. Iš krūmų iššokę kovotojai sulaikytuosius vežė apie pusvalandį į kalnus, po to kolumbiečius paleido, o lietuvį ir rusą nusivežė toliau. "SHEM-de Columbia" jėgainę statančios Kolumbijos bendrovės "Dragadas" užsakymu Porsės objekte prieš kelis mėnesius pradėjo montuoti energetinę įrangą.

Saugojo

Pasak bendrovės "Baltic SHEM" generalinio direktoriaus Samuilo Ošerovskio, 55 metų V.Molodcovas yra šaltkalvių montuotojų brigadininkas, Kolumbijoje dirbantis dvejus metus. Prieš paskiriant į Kolumbiją, jis montavo įrangą Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje. Pagrobtasis V.Larinas - inžinierius.

Su V.Molodcovu Kolumbijoje gyvena ir jo žmona. Šiuo metu ji yra energetikų miestelyje, kuris pastatytas prie hidroenergetikos objekto "Urra". Šioje hidroelektrinėje "SHEM - de Columbia" neseniai baigė montuoti įrangą. Elektrėnuose gyvena Molodcovų dukra Lena.

Porsės hidroelektrinę nuo šiame regione aktyviai veikiančių partizanų saugo Kolumbijos kariuomenė ir bendrovės "Dragadas" apsaugos tarnyba. "SHEM - de Columbia" savo saugos tarnybos neturi, du jos darbuotojai koordinuoja ryšius su apsauga.

Ieško

Pasak S.Ošerovskio, per pusvalandį po pagrobimo apie tai buvo informuotas Rusijos ambasadorius Bogotoje, vakar apie tai pranešta ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijai (URM).

Teigiama, kad vietos kariuomenė šukavo apylinkes, tačiau jokių pagrobtųjų pėdsakų nerado. S.Ošerovskio teigimu, Kolumbijos ir užsienio piliečių pagrobimai šioje šalyje - klestintis juodasis verslas. Kelios Kolumbijos sukilėlių grupuotės atstovauja ne nusikaltėliams, o politinei opozicijai, sukilėliai grobia žmones, kad vėliau galėtų kelti politinius reikalavimus. Lietuvos ambasada Venesueloje žinių apie Lietuvos piliečio pagrobimą vakar vėlai vakare Lietuvos laiku laukė iš Rusijos ambasados Kolumbijoje. Paklausimas išsiųstas ir į Kolumbijos ambasadą Venesueloje.

Mokės

"Baltic SHEM" generalinio direktoriaus teigimu, kol kas jokių politinių reikalavimų nesulaukta, nereikalauta ir išpirkos. Jis sakė "esąs 100 procentų įsitikinęs", kad mainais į darbuotojus bus pareikalauta pinigų. Pasak S.Ošerovskio, bendrovė pasiryžusi dėl savo darbuotojų parduoti dalį įrenginių ar turto. S.Ošerovskis vylėsi, kad prieš sukilėlius nebus imtasi jėgos veiksmų. Toks žingsnis galėtų sukelti pavojų pagrobtųjų gyvybėms, įkaitai bus išlaisvinti derybomis.

Pasak S.Ošerovskio, "SHEM - de Columbia" dar niekada nebuvo patyrusi išpuolių prieš savo darbuotojus, tačiau prieš porą metų hidroelektrinėje "Urra" buvo pagrobti du objektą stačiusios švedų bendrovės "Skanska" darbuotojai. Po kelių mėnesių derybų juos pavyko išlaisvinti. Nežinoma, ar už juos buvo sumokėta išpirka.

S.Ošerovskio teigimu, Rusijos ambasados Kolumbijoje pareigūnai ir saugumo tarnybos turi versiją, kad pagrobėjai taikėsi į kitus asmenis, o "SHEM - de Columbia" darbuotojai pagrobti per klaidą.

Skandalai

Uždarosios akcinės bendrovės "Baltic SHEM" išplėstinis pavadinimas - "Baltic Spechidroenergomontaž". Oficialiai kompanija skelbiasi besiverčianti darbais aukštos elektros įtampos teritorijose, elektrinių, hidroelektrinių bei kitų industrijos objektų statyba, renovacija ir remontu. Įmonė užsiima ir kita veikla, pavyzdžiui, tarpininkavimu bei elektros energijos eksportu.

"Baltic SHEM" skelbiasi atlikusi užsakymus Rusijoje, Ukrainoje, Gruzijoje, Kazachstane, Tadžikistane, Kirgistane, Azerbaidžane, Uzbekistane, Lietuvoje, Egipte, Vietname, Sirijoje, Brazilijoje, Irane, Irake, Meksikoje, Baltarusijoje ir kitose šalyse.

"Baltic SHEM" liūdnai pagarsėjo kaip "Lietuvos energijos" ir Baltarusijos prekybos elektra tarpininkė. Už nuolatines skolas Lietuvai 1997 m. įmonė jau buvo išstumta iš elektros energijos eksporto rinkos. Kaip skelbė žiniasklaida, "Baltic SHEM" buvo leista grįžti į šį verslą, kai ji sutiko prisiimti buvusio ūkio ministro Vinco Babiliaus proteguotos Virdžinijos salų bendrovės "Liberty" maždaug 13 mln. litų skolą "Lietuvos energijai".

Per 1998-2000 m. lietuviškos elektros energijos eksportui į Baltarusiją tarpininkaujanti "Baltic SHEM" elektros tiekėjui "Lietuvos energijai" įsiskolino per 300 mln. litų. "Baltic SHEM" buvo iškelta civilinė byla dėl skolų, bendrovės vadovų namuose atliktos kratos. Įmonė teisėsaugininkų buvo įtariama prisidėjusi prie pinigų plovimo. Laikui bėgant skandalas nuslopo, kaltinimų "Baltic SHEM" viešumon neiškilo.

Nežino

Lietuvos URM Konsulinio departamento direktorius Artūras Žurauskas vakar LŽ sakė, kad šiuo metu Lietuvos URM renka informaciją apie pagrobimą ir nuolat palaiko ryšį su Lietuvos interesams Kolumbijoje atstovaujančia Lietuvos ambasada Venesueloje, Rusijos URM ir Elektrėnuose įsikūrusia bendrove "Baltic SHEM".

Pasak jo, vakar po pietų Lietuva dar nežinojo, ar Lietuvos piliečio pagrobėjai pateikė kokius nors reikalavimus. "Venesueloje darbo diena prasidės tik po pietų mūsų laiku, jei ką sužinosime, tai tik vakare", - sako A.Žurauskas. Jis tikisi, kad daugiau apie V.Molodcovo pagrobimo aplinkybes pavyks sužinoti iš Lietuvos ambasados kaimyninėje Venesueloje. Lietuvos garbės konsulė Kolumbijoje Raima Didžiulis šiuo metu vieši Vilniuje.

A.Žurauskas mano, kad Lietuvos piliečio pagrobėjai gali pateikti tiek politinių, tiek materialinių reikalavimų. "Jei pagrobėjai pareikalaus pinigų, labai abejoju, ar mokėsime, nes Lietuva laikosi tarptautinio susitarimo neišpirkti įkaitų - jų išpirkimas skatintų dar dažniau grobti žmonės", - LŽ sakė Konsulinio departamento direktorius.

Vakar vakare Užsienio ministerijos darbuotojai susitiko su Elektrėnuose gyvenančia V.Molodcovo dukra Lena. Ši apie tėvo pagrobimą sužinojo tik iš radijo žinių ir labai stebėjosi, kodėl jai to nepranešė oficialūs pareigūnai. A.Žurauskas teigė, kad V.Molodcovo darbdaviai ministerijai pranešė informavę apie Lietuvos piliečio pagrobimą jo artimuosius.