Mokslininkų teigimu, moterų pasitenkinimas santykiais ir kiti psichologiniai veiksniai gali daryti didesnę įtaką nei hormonai. 

Šį tyrimą atlikę mokslininkai iš Mičigano ir dar šešių JAV klinikinių tyrimų bazių išsiaiškino, kad hormono testosterono ir kitų reprodukcinių hormonų įtaka menopauzę išgyvenančių moterų seksualiniam aktyvumui yra gana ribota, rašo „The Daily Mail“. 

Nors testosteronas – tai pagrindinis už vyrų seksualinį aktyvumą atsakingas hormonas, moterų organizme taip pat yra šio hormono – jį išskiria kiaušidės.

Tyrimą atlikę mokslininkai siekė konkrečiai nustatyti, kas sieja menopauzę ir moterų lytinę funkciją.

„Nors testosterono ir kitų reprodukcinių hormonų ryšys su moters lytiniu potraukiu nustatytas jau anksčiau, mūsų didelio masto atliktas tyrimas rodo, kad psichologiniai veiksniai daro įtaką daugeliui lytinės funkcijos aspektų“, - patikino Johnas Randolphas iš Mičigano universiteto, vadovavęs „The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“ leidinyje paskelbtame tyrime. 

„Emocinė būklė ir intymių santykių kokybė nepaprastai svarbios moters seksualinei sveikatai“, - pridūrė J. Randolphas. 

Mokslininkai ištyrė 3302 moteris, siekdami nustatyti ryšį tarp reprodukcinių hormonų ir lytines funkcijos menopauzės laikotarpiu. 

Tyrimo dalyvių buvo klausiama apie jų jaučiamą seksualinę trauką ir seksualinį aktyvumą.
Taip pat buvo ištirtas tyrime dalyvavusių moterų kraujas, siekiant nustatyti testosterono ir kitų reprodukcinių hormonų lygį organizme, įskaitant ir dehidroepiandrosterono sulfatą (DHEAS), kurį žmogaus organizmas gali paversti testosteronu arba estradioliu (FSH) vadinama hormono estrogeno forma. 

Estradiolio kiekis organizme natūraliai pakyla menopauzės periodu. 

Mokslininkai išsiaiškino, kad moterys, kurių organizme daugiau testosterono, dažniau jaučia seksualinę trauką nei tos moterys, kurių organizme testosterono yra mažiau. 

Moterys, kurių organizme daugiau dehidroepiandrosterono sulfato, taip pat dažniau jaučia seksualinę trauką nei tos, kurių organizme šios medžiagos yra mažiau. 

J. Randolpho teigimu, fiksuojamas gana stabilus ryšys tarp hormonų lygio ir lytinės funkcijos.
Mokslininkas atkreipia dėmesį į tai, kad rečiau apimanti prasta nuotaika ir didesnis pasitenkinimo santykiais lygis tiesiogiai susijęs su geresne seksualine funkcija.

„Egzistuoja painūs ryšiai tarp moterų santykių, jų kasdienio gyvenimo ir lytinės funkcijos“, - įsitikinęs J. Randolphas. 

„Tyrimai rodo, kad menopauzę išgyvenančios moterys, nepatenkintos savo lytine funkcija, su kvalifikuotais sveikatos priežiūros specialistais besikonsultuojančios dėl galimo gydymo, turėtų atsižvelgti į šiuos su hormonais nesusijusius veiksnius“, - pridūrė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)