Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį atmetė E. Raistenskio skundą, kuriuo jis prašė panaikinti VTEK sprendimą. Komisija 2013-ųjų liepą pripažino, kad E. Raistenskis nusižengė įstatymui, dalyvaudamas ministerijoje vykusiuose pasitarimuose svarstant klausimus, susijusius su jo kita tuometine darboviete - Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Teismas pripažino, jog pernai gruodį Vilniaus apygardos administracinio teismo priimtas sprendimas atmesti E.Raistenskio skundą buvo pagrįstas. Teismas buvo nusprendęs, kad jis suvokė interesų konfliktą, bet priemonių nusišalinti, kaip numato įstatymas, nesiėmė.

E. Raistenskis į teismą dėl VTEK sprendimo kreipėsi po to, kai laimėjo pernai birželį skelbtą kanclerio konkursą, tačiau VTEK sprendimas jam užkirto kelią kilti karjeros laiptais - vienus metus jis negalėjo būti skirtas į aukštesnes pareigas.

E.Raistenskis, iki šių metų birželio dirbęs ministro Dailio Alfonso Barakausko patarėju, šį postą paliko ir įsidarbino direktoriaus pavaduotoju Turto valdymo ir ūkio departamente prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM).

Lapkričio 6 dieną jis savo noru pasitraukė ir iš šių pareigų, teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl prekybos poveikiu VRM.

Generalinė prokuratūra spalį pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais VRM vykdytų viešųjų pirkimų. Iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, tarp jų - ir E.Raistenskis, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

Buvo sulaikytas ir buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius, žinomas televizijos prodiuseris Rolandas Skaisgirys, kuris yra ir „tvarkiečių“ kandidatas į Vilnius mero postą, taip pat viešosios įstaigos „Pradas media“ direktorius Justinas Garliauskas ir bendrovės „NTService“ vadovas Peisachas Kačerginskis.

Po šių kratų ir sulaikymų motyvuodamas pablogėjusia sveikata iš pareigų atsistatydino pats D. A. Barakauskas, jis šiame tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.