Ingredientai

Kotletų gaminimas — tai tikras menas, o kulinarinės kūrybos galimybės, ruošiant kotletų faršą — beribės. Tačiau egzistuoja kelios paslaptys, kurias turi žinoti kiekviena šeimininkė. Tuomet paprasti kotletai tampa tikru gastronomijos šedevru.

Gaminimo eiga

Geriausias faršas — šviežiai sumaltas mėsmale, prastesnis — susmulkintas trintuvu, dar prasčiau — pirkti jau paruoštą faršą.

Skaniausi kotletai, kaip ir koldūnai, pagaminami iš faršo mišinio. Pavyzdžiui, 2/3 tegu būna jautienos faršo, o likusi dalis — kiaulienos arba vištienos.

Į faršą dedama balta duona (be plutelės), išmirkyta vandenyje (o dar geriau — piene) ir jokių džiūvėsių! Dažnai galima išgirsti nuomonę, kad duoną į kotletus dėti sugalvota dėl skurdo ir mėsos trūkumo, ir kad ji farše yra visai nereikalinga… Tačiau tai netiesa. Duonos į kotletus dėdavo visuomet ir visai ne iš skurdo, o kad kotletai neprarastų sultingumo, nes susmulkintos mėsos skaidulų jungtys yra pažeidžiamos, ir didžioji sulčių dalis tiesiog išteka kepimo metu. Duona sugeria šias sultis, todėl kotletai nebūna kieti ir sausi.

Pasirodo, kiaušiniai faršui visai nebūtini. Jie kotletams suteikia kietumo. Kiaušinio baltymas kepimo metu labai greitai susitraukia ir ne tik kad netampa faršo rišamąja medžiaga, bet, atvirkščiai, skatina jį subyrėti, o kartu ir prarasti sultingumą.

Kad kotletai būtų švelnūs ir sultingi, į faršą reikia įpilti vandens — tiek, kiek faršas gali jo sugerti.

Norint puikios kokybės kotletų, faršą reikia prisotinti deguonimi. Dėl to faršą „muša“ į stalą arba mėto iš rankos į ranką.

Kad kotletai būtų purūs, į faršą galima įdėti šiek tiek sviesto. Smulkiai supjaustyti lašinukai suteiks kotletams dar daugiau sultingumo ir neįprastą išvaizdą.

Daržovės — bulvės, morkos, burokėliai, moliūgai, aguročiai — suteiks kotletams minkštumo ir pikantiškumo.

Į kotletus įdėjus mėsmale sumaltų šviežių svogūnų mėsa bus sultingesnė, įdėjus pakepintų svogūnų — aštresnio skonio.

Galima į kotletus įdėti kieto sūrio — tai suteiks patiekalui pikantiškumo. Tačiau valgyti tokius kotletus reikia iškart, kai tik jie iškepa.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai