Kaip skelbia „RIA Novosti“, tokią iniciatyvą pateikė frakcijos pirmininko pavaduotojas Nikolajus Kolomejcevas.

Anot N. Kolomejcevo, tokios priemonės būtų atsakas į „akiplėšiškus ir ciniškus Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės“ pareiškimus.

„Siūlau tarptautinių santykių komitetą įgalioti parengti pareiškimą, o galbūt jau pateikti ir sprendimą dėl būtinybės Lietuvai pritaikyti sankcijas, galbūt netgi nutraukti diplomatinius santykius. Nepriimtina, kai šalies prezidentas leidžia sau tokius akiplėšiškus ir ciniškus pasisakymus“, – pareiškė N. Kolomejcevas.

Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas pasiūlė šią iniciatyvą pateikti parlamento žemiesiems rūmams, kur ji būtų peržiūrėta „nustatyta tvarka“.

Lapkričio 20 dieną Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė per interviu valstybiniam Lietuvos radijui LRT Rusiją pavadino teroristine valstybe. Anot Lietuvos vadovės, Rusija prieš Ukrainą, kuri „kovoja dėl taikos visoje Europoje, už mus visus“, „vykdo agresiją“. „Jeigu ši teroristinė valstybė nebus sustabdyta, agresija gali išplisti po visą Europą ir net toliau“, – sakė D. Grybauskaitė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad savo pasisakymais Lietuvos prezidentė aplenkė „pačius ekstremiškiausius“ Kijevo nacionalistų radikalų pareiškimus. Maskva konstatuoja, kad tokia retorika ne padeda, o dar labiau apsunkina „sprendimų, kaip sureguliuoti krizę Ukrainoje, paieškas“.

L.Linkevičius: neketinu komentuoti tokių dalykų

Linas Linkevičius
Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius DELFI sakė neketinantis komentuoti kiekvieno Rusijos Dūmos frakcijos siūlymo.

„Neketinu komentuoti tokių dalykų. Mes tikrai nesiruošiame nutraukti diplomatinių santykių ir neturiu, ką daugiau pasakyti šiuo klausimu“, - sakė ministras.

Premjeras Algirdas Butkevičius per atstovę spaudai Eveliną Butkutę-Lazdauskienę taip pat pranešė, kad atskirų frakcijų ar politikų pasisakymų šiuo klausimu nekomentuos.

M. Laurinavičius: Į Rusijos pareiškimus geriausia nereaguoti, sako apžvalgininkas

Marius Laurinavičius
Į Rusijos politikų pareiškimus dėl diplomatinių santykių nutraukimo geriausia nereaguoti, sako politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

„Į tai, kas vyksta dabar iš Rusijos pusės, geriausia nereaguoti. Kaip ir pasakė ministras Linas Linkevičius, kad neturiu, ko komentuoti. Tai yra geriausia reakcija tiek iš oficialių asmenų, tiek iš visuomenės pusės. Tai yra per daug sureikšminama. Jei kalbame apie pasiūlymą nutraukti diplomatinius santykius ir įvesti kokias nors sankcijas, pirmiausia reikia pažiūrėti, kas tai pasiūlė - tai yra visiškai neįtakingas Komunistų partijos veikėjas“, - komentuodamas Rusijos parlamento Komunistų partijos frakcijos siūlymą nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva penktadienį BNS sakė M.Laurinavičius.

Pasak jo, oficialių struktūrų pareiškimus reikia vertinti rimčiau, tačiau atkreipė dėmesį, kad Lietuvos prezidentei D.Grybauskaitei pasiūlęs malšinti „komjaunuolišką įkarštį“ Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas bandė „įkąsti“, tačiau iš esmės ministerija agresyviais pareiškimais, kaip dėl diplomatinių santykių nutraukimo, nesisvaido.

„Oficialių struktūrų pareiškimus reikia rimčiau vertinti, bet čia esminis skirtumas - Rusijos URM iš esmės jokių agresyvių pareiškimų kaip nutraukti santykius, įvesti sankcijas, kad Rusija „nepaliks to be dėmesio“ - nieko tokio tame pareiškime nėra. Tai informacinio karo prieš Lietuvą dalis. Tai esminis skirtumas nuo to, ką parlamente pareiškė tas veikėjas“, - sakė apžvalgininkas.

„Tai, ką jie pasakė, dėmesio sutelkimas į neva komjaunuolišką D.Grybauskaitės praeitį, yra jų informacinio karo dalis, kuri vykdoma ju seniai. Prisiminkime, kaip praėjusiais metais Rusija bandė išnaudoti neva tikrą ar tariamą istoriją dėl D.Grybauskaitės partinės mokyklos ar tariamų ryšių su KGB. Tai yra senas žaidimas. Kadangi jiems skauda, ką pasakė D.Grybauskaitė, jie bando smogti ten, kur, jų manymu, turėtų skaudėti D.Grybauskaitei. Ar ten labai skauda, ar mums labai svarbu, kad mūsų prezidentei jie priminė kažkokią komjaunuolišką praeitį - aš nemanau, kad į tai reikia kreipti didelį dėmesį“, - kalbėjo M.Laurinavičius.

A. Kubilius: Rusija atitinka visus teroristinės valstybės požymius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius sako, kad Rusijos komunistus tikriausiai sunervino D. Grybauskaitės žodžiai apie Rusiją, kuri atitinka visus teroristinės valstybės požymius, nes jeigu Vakaruose apie tai bus pradėta garsiai kalbėti, Maskva išties susilauktų dar griežtesnių sankcijų. 

„JAV kai kurioms valstybėms taiko įstatymą, kuris kai kurias šalis įvardija terorizmą remiančiomis valstybėmis. Tarp jų yra Iranas, Šiaurės Korėja ir kitos šalys. Tai, kad prezidentė, panašiai pasakė, nematau nieko naujo. Kad Rusija į tai sureaguoja taip nervingai, tai, mano manymu, rodo labai aiškų dalyką: jie supranta, kad toks statusas jiems gali būti suteiktas“ - sakė A. Kubilius. 

Politiko manymu, Rusijoje nenorima, kad kas nors keltų klausimą apie Maskvos paramą Donecko ir Luhansko separatistams. 

Klausiamas, ar negali būti taip, kad Maskvoje tvyro nepasitenkinimas dėl Vladimiro Putino pažeminimo G20 viršūnių susitikime, A. Kubilius neatmetė ir tokios galimybės. 

„Visaip gali būti: vienas iš motyvų gali būti tas, gali būti, kad jie supranta, jog Lietuva turi kiečiausias nuostatas, todėl siekia, kad ir partneriai panašiai galvotų. Tai čia gal Lietuvą nori nutildyti. Bet aš neatmesčiau varianto, kad jie turi analitinio proto ir supranta, kad už tokius dalykus, kas daroma Donecke ir Luhanske, kitos šalys JAV buvo pripažintos terorizmą remiančiomis valstybėmis, o tai reiškia labai griežtas sankcijas“, - sakė politikas.

N. Maliukevičius: D. Grybauskaitė nepasakė nieko naujo

Nerijus Maliukevičius
Politologas Nerijus Maliukevičius DELFI teigė, jog Kremliaus pareiškimai kelia nuostabą – mat D. Grybauskaitė toli gražu ne pirmą kartą aštriai pasisako apie Rusiją, o pastarasis pareiškimas net nebuvo skirtas tarptautinei publikai“.

„Šiuos dalykus apie V. Putino Rusiją yra sakiusi jau prieš kurį laiką – ir gerokai populiaresnėje ir platesnėje užsienio žiniasklaidoje“, - kalbėjo N. Maliukevičius.

Politologo teigimu, Rusijos pareiškimas veikiausiai suplanuotas pagal tarptautinę darbotvarkę – penktadienį Lietuvoje vieši naujasis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Laiko faktorius yra NATO generalinio sekretoriaus atvykimas į Lietuvą. Tai yra (bandymas – DELFI) sukelti tam tikrą, sakyčiau, pasipiktinimo bangą būtent šitame kontekste. Vidinei Rusijos auditorijai parodyti, pademonstruoti NATO kaip savotišką baubą ar virtualią grėsmę“, - sakė N. Maliukevičius.

Vertindamas komunistų siūlymą nutraukti diplomatinius santykius su Vilniumi, politologas ragino nedramatizuoti.

„Nemanau, kad reikia dramatizuoti. (…) Tai reikia vertinti informacinio karo, agresyvios viešos polemikos kontekste“, - teigė N. Maliukevičius.

Anot jo, D. Grybauskaitės žodžius Maskva stengiasi panaudoti, kad savo publikai parodytų neva „agresyvėjančią“ NATO laikyseną.

Ketvirtadienį interviu LRT radijui Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė: „Lietuva yra viena iš tų šalių, kurios ką tik pačios turėjo sunkų nepriklausomybės atkūrimo kelią, kurios žino, kad Ukraina šiandien kovoja už visos Europos taiką, už visus mus. Jei teroristinė valstybė, kuri vykdo atvirą agresiją prieš savo kaimynę, nebus sustabdyta, ta agresija gali išplisti Europoje ir toliau“.