Skaitytoją nustebino spalvoti grybai

Redakcijai nuotraukas atsiuntusi skaitytoja laiške rašė, kad spalvotus grybus ji mato jau nebe pirmus metus. „Žaliosios girios pakraštyje, netoli Panevėžio rajone esančios vaikų stovyklos „Šilelis“ jau kelintus metus ankstyvą pavasarį ir vėlyvą rudenį ant smėlėto dirvožemio pievos matau dygstančius spalvotus burbuliukus, kurie, manau, yra kažkokie grybai“, - tikino moteris.

Birutė detaliai aprašė, kaip atrodo jos radiniai. Tačiau įdomiausia detalė, kad visi „grybai“  – spalvoti. „Jų skersmuo – apie 1,5 cm. Visi taisyklingos rutulio formos ir vienodo dydžio. Neužaugę, pipiro dydžio būna balti. Po savaitės dalis baltų „pipiriukų“ jau buvo pavirtę spalvotais „burbuliukais“ ir susprogo. Apvalkalas panašus į guminį. Pagaliau stipriai sudavus per „burbuliuką“ galingai ištyško balzganas skystis. Pavasarį, žibučių ir plukių žydėjimo metu, visi buvo oranžinės spalvos, o rudenį oranžinių burbuliukų buvo nedaug. Daugiausiai buvo geltonų ir mėlynų. Pasirodė vienas kitas žalias. Labai norėčiau sužinoti, kokie tai grybai“, - rašė skaitytoja.
Manyčiau, kad tai yra ne grybai. Ko tik šiais laikais nesugalvojama.
Jonas Kasparavičius

Mikologas: ko tik žmonės neprisigalvoja

Nuotraukas įvertinęs Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos jaunesnysis mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius teigė, kad tai yra labai įdomus radinys. „Tik man tie „burbuliukai“ nelabai asocijuojasi su grybais“, - sakė mokslininkas.

Anot jo, taip nebūna, kad tos pačios rūšies grybų vaisiakūniai būtų kelių spalvų: mėlyni, geltoni, žali ir oranžiniai. J. Kasparavičiui kilo keli klausimai: „Pirma, kas yra tų „burbuliukų“ apačioje? Ar jie turi kokias „šaknis“, ar kitokius darinius arba audinius, kuriais gauna maisto medžiagas ir vandenį? Jei tai būtų grybas ar augalas, tokia jungtis turėtų būti, nes vaisiakūnis yra tik maža grybo, kaip organizmo, dalis, kaip ir vaisius – augalo. Antra, kas būna jų viduje, kai jie susprogsta?“ – klausė mikologas.

Jo teigimu, jei tai būtų grybai, turėtų būti sporų masė. „Tarp makromicetų panašių į juos grybų nėra. Pati „skysčiausia“ net labai jaunų makromicetų vaisiakūnių konsistencija yra drebučių ar želatinos pavidalo. Manyčiau, kad tai yra ne grybai. Ko tik šiais laikais nesugalvojama“, - konstatavo jis.