Dosjė: 4 asmenų, visuomenėje žinoma kaip „menininkų“, šeima (2 vaikai) – pastovios mėnesinės pajamos – 2000 Lt. Svyruojančios pajamos +1000-5000 Lt.

BŪTINOSIOS IŠLAIDOS:

Būsto išlaikymas – 900 Lt (dujos, vanduo, elektra, internetas, telefonai ir kt.)

Maistas – 400 Lt (daug „pigių patiekalų iš daržovių“, dalinis vegetarizmas , pietūs mieste – sriuba)

Apranga – 100 Lt (vaikams atiduoda giminės, visa kita – išmoningai ir pagal galimybes)

Transportas – 400 Lt (dviejų automobilių kuras)

Vaikai – 300 Lt (darželis ir mokykla, būreliai neprabangūs)

Sveikatos priežiūra – 50 Lt(žiemą vis viršijam ir viršijam...)

IŠLAIDOS ĮSIPAREIGOJIMAMS PADENGTI – 400 Lt kaupiamieji draudimai + 350 Lt lizingas už foto objektyvus.

ANTRO BŪTINUMO IŠLAIDOS – 100 Lt (dovanos kūrybiškos, knygos iš bibliotekos, renginiai – nemokami, atostogos Lietuvoje ir dažnai „pas močiutę“ ar draugus kaime)

Iš viso: 3000 Lt, esant minimaliausiai įplaukų situacijai. Kitu atveju pinigai greitai atranda savo vietą.

ISTORIJA: ką mūsų šeima daro, kai vieną dieną pabunda dideliam nuosavam name, kuriame sudega-sugenda boileris ir pečius, kuriuo apšiltinamas 250 kv. m. plotas? Tai panašu į „juodą dieną“, bet mes jai nesiruošėm. Iš baimės mums taupyti nepatinka. Vis dėlto daryti kažką reikia. Metų laikas – vasara, bent tai džiugina.

Planas A – nusipirkti naują boilerį ir naują pečių – išsimokėtinai.

Planas B – kad jau sugedo boileris, tai reikia panaikinti visą prieš 20 metų padarytą sovietmečio remontą vonioje ir iš mažo langelio į pietus padaryti dvigubai didesnį, išgriauti sienas ir padaryti 10 kv. metrų vonios kambarį su šildomomis grindimis, vonia vietoje dušo, užuolaidomis ir foteliuku knygoms skaityti, pasitelkiant papildomų pinigų generavimą. O krosnies tiesiog nepirkti ir naudoti dujinį šildymą.

Žinoma, pasirinkom variantą B, tik čia jau reikėjo plačiai atverti savo naujai iškirstą vonios langą ir įsileisti daug minčių, pritraukiančių papildomus pinigus. Pritraukėm. Vonios įrengimo biudžetas per 3 mėnesius – 10 000 Lt. Šios svajonės įgyvendinimas dabar sujungė visą mūsų šeimą ir užtikrina pakilią dienos pradžią ir terapiją po darbo dienos. O kokios būna smagios vaikų sekmadieninės maudynės!

Svajonių mes turim dar ir labai tikiuosi, kad jas išpildyti padės požiūris, kad pinigus reikia ne taupyti iš baimės, o kaupti su meile!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.