Klaipėdos universitetinėje ligoninėje apsilankęs uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pasveikino penkias šeimas, kurių kūdikiai gimė anksčiau nei turėtų, ir linkėjo, kad jie augtų dideli ir sveiki, o savo šeimas kurtų Klaipėdoje.

Anot Klaipėdos universitetinės ligoninės Neonatologijos centro vadovės Albinos Bulauskienės, kasmet ligoninėje gimsta apie 200 neišnešiotų kūdikių, o tai sudaro apie 6 proc. visų naujagimių.
„Tendencijų, kad neišnešiotukų daugėtų ar mažėtų, nepastebime – kasmet jų skaičius yra panašus“, - teigė A. Bulauskienė.

Pats mažiausias Klaipėdos universitetinėje ligoninė gimęs mažylis buvo vos 25 savaičių (išnešiotu vadinamas kūdikis, kuriam jau būna 37 ir daugiau savaičių – V. S.) ir svėrė 800 gramų.

„Vaikelis pas mus praleido kelis mėnesius, kol pasiekė 2 kg svorį. Tada šeimą išleidome namo“, - prisiminė medikė.

Pagrindinės priežastys, kodėl kūdikiai gimsta per anksti, yra netinkamas nėščios moters gyvenimo būdas, infekcijos. Labai dažnai per anksti gimsta dvynukai.

„Neišnešiotukai pas mus praleidžia ir mėnesį, ir tris. Tai priklauso nuo to, kiek jie sveria, kaip yra išsivystę. Tačiau džiaugiamės tuo, jog ir neišnešiotukų kūdikių mirtingumas yra labai mažas. Jei reikia, juos operatyviai gabename į Kauno klinikas, darome viską, kad tik mažyliai kabintųsi į gyvenimą ir augtų“, - pasakojo A. Bulauskienė.

Pasaulinę neišnešiotų kūdikių dieną Klaipėdos universitetinėje ligoninėje buvo šeši mažyliai, tarp kurių – dvynukų porelė.
Jų tėvus palatoje pirmiausia ir aplankė Klaipėdos meras V. Grubliauskas. Dvynukų Audrius ir Kristina Milčinskai susilaukė savaitgalį. Kūdikius mama išnešiojo 36 savaites.

Dvynukų tėvai jiems jau sugalvojo ir vardus – Elzė ir Kritupas. „Tiksliau vardus sugalvojo mūsų penkiametė dukrelė Urtė“, - patikslino šeimos galva.

V. Grubliauskas juokavo, jog klaipėdiečiai gimdymo namuose turėtų apsilankyti dar kartą, tuomet pasivys ir jį, turintį penkis vaikus.

Penktą dieną ligoninėje gulėjo neišnešiotukė Eva ir jos mama Inga Vedeikienė iš Šilalės. Mergytė pasaulį išvydo 35-ą savaitę.

Klaipėdos universitetinėje ligonėje šiuo metu taip pat prižiūrimi neišnešiotukai iš Tauragės, Šilutės, Klaipėdos rajonų.

Visos kūdikių susilaukusios mamos gyrė ligoninės personalą, teikiantį itin kvalifikuotą pagalbą. Jos tik pastebėjo, kad gimdymo namai galėtų būti jaukesni.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pažadėjo, kad jau netrukus prasidės apie 10 mln. litų kainuosianti gimdymo namų rekonstrukcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)