Aplinkosaugininkai kreipsis į prokurorus

Penktadienį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams Meškerinėje sustabdytas A. Budrys teisinosi lašišų galvas vežęs šunims.

Anot poskyrio vedėjo, žuvų kūnai liko Žuvininkystės tarnybos šaldikliuose, tačiau tuomet jis kartu su pareigūnais ten nuvažiuoti negalėjo, nes esą neturėjo raktų. Tuo pačiu valstybės tarnautojas neturėjo ir reikiamų dokumentų.

Aplinkosaugininkams ne tik tai sukėlė įtarimų. Jie nesuprato, kodėl žuvų galvos vežtos paslėptos. Tačiau pirmadienį įtarimų kilo dar daugiau, nes buvo paviešinta filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip negrabiai su lašišomis elgiamasi Žeimenos poskyryje.

Slapčia filmavęs asmuo užfiksavo, kaip trys žmonės, tarp kurių buvo ir poskyrio vedėjas, specialiu graibštu traukė lašišas iš baseino ir nešė jas į kitą vietą. Filmuotoje medžiagoje matyti, kad žuvys, perkeltos į kitą talpą, buvo daužomos, vėliau – kraunamos į baltus maišus. Viena žuvis benešant iškrito iš graibšto ir kol buvo įdėta atgal, žuvivaisos tarnybos atstovas ją tiesiog apspardė.

GRYNAS.lt duomenimis, taip galėjo būti nužudyta 16 lašišų. Filmuotą medžiagą peržiūrėjęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas pirmadienį sakė, kad vaizdo medžiagoje matyti ne tik administracinės teisės pažeidimai. Jo teigimu, galima įžvelgti nusikalstamos veiklos epizodų. Ir dėl to bus kreipiamasi į prokurorus.
A. Budrys
Taip, tai buvo mano klaida. Jos nugaišo, o mano šuo serga sąnarių liga, todėl paėmiau galvas. O kūnai yra. Nieko neslepiu. Man dabar tikrai blogai.

„Plačiau pakomentuoti filmuotos medžiagos negaliu, nes vyksta tyrimas. Nenoriu jam pakenkti. Bet esmė ta, kad matome ne tik administracinės teisės pažeidimų, bet ir korupcijos požymių, nusikalstamos veiklos epizodų. Mes kreipsimės į teisėsaugos institucijas dėl ikiteisminio tyrimo. Kas filmavo, nežinome. Tai paaiškės ikiteisminio tyrimo metu“, - komentavo S. Mikėnas.

Poskyrio vedėjas: žuvys nugaišo pačios

Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos skyriaus Žeimenos poskyrio vedėjas A. Budrys pripažino, kad vaizdo įrašas darytas penktadienį. Tačiau aplinkosaugininkų nemalonę užsitraukęs vyras teigė, kad tądien jo vadovaujamame poskyryje nieko blogo neįvyko. Tai, kas nufilmuota, pašnekovo teigimu, žuvivaisininkams yra įprasta veikla.

Poskyrio vedėjas aiškino nepastebėjęs, kad su žuvimis būtų žiauriai elgiamasi. O pasidomėjus, kodėl nugaišo žuvys, jis sakė, kad taip dažnai nutinka. Tačiau neigė redakcijos turimą informaciją dėl nugaišusių 16 žuvų. Esą tarnybos šaldytuvuose yra tik šešių žuvų kūnai.
Žuvininkystės tarnybos direktorius
Mačiau tą medžiagą. Iš principo tai yra normali procedūra. Plačiau pakomentuoti negaliu. Ryte turėdamas labai mažai laiko peržiūrėjau tą medžiagą. Detalių nemačiau. Negaliu pasakyti, ar buvo mušamos. Prabėgom pažiūrėjau.
„Tą dieną lašišos buvo išgaudytos ir išvežtos į upes. Kas krito, tai krito. Kurios krito, tas sutvarkė – įkišo į šaldytuvą ir išskrodė. Namo išsivežti negalėjo. Kiek krito, yra nurodyta aktuose ir yra šaldytuvuose. Jos paimtos iš baseinų. Jie išleidžiami ir lieka tušti. Palaikėme du mėnesius ir išnaršinome. Turime sudarę sutartį su Rietavo sanitarine tarnyba ir ten išvešime nugaišusias. Šios žuvys buvo paimtos iš natūralių upių. Apvaisinti jų ikrai padėti į inkubatorių“, - aiškino A. Budrys.
Nufilmuota, kaip Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos skyriaus Žeimenos poskyryje negrabiai elgiamasi su lašišomis

Vis dėlto jis kategoriški neigė, kad lašišos nugaišo dėl žuvivaisos skyriaus darbuotojų kaltės. „Esant tokiam kiekiui tikrai atsiranda kritimų. Tačiau 16 tikrai nenugaišo. Per du vežimus nugaišo šešios žuvys. Po neršimo jos būna labai pavargusios. Prieš tai jos dar būna apsvaiginamos vaistais. Ne visos išgyvena šitą procesą. Vienas paleidimas į upes vyko penktadienį, kitas – praėjusią savaitę“, - kalbėjo poskyrio vedėjas.

Galiausiai pašnekovas pripažino padaręs klaidą žuvų galvas veždamas šunims. Jis sakė, kad dėl to dabar patiria labai didelių nemalonumų. „Taip, tai buvo mano klaida. Jos nugaišo, o mano šuo serga sąnarių liga, todėl paėmiau galvas. O kūnai yra. Nieko neslepiu. Man dabar tikrai blogai“, - sakė A. Budrys.

Tarnybos direktorius: iš principo tai normalu

Laikinasis Žuvininkystės tarnybos direktorius Aidas Adomaitis GRYNAS.lt teigė, kad šiuo metu pradėtas tarnybinis patikrinimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar pavaldinys padarė nusižengimų.

Peržiūrėjus filmuotą medžiagą jam nepasirodė, kad pavaldinys užsiima neteisėta veikla. O pasidomėjus, ar matė, kaip daužomos žuvys, A. Adomaitis paaiškino, kad visko galėjo nepastebėti, nes peržiūrai negalėjo skirti daug laiko.

„Mačiau tą medžiagą. Iš principo tai yra normali procedūra. Plačiau pakomentuoti negaliu. Ryte turėdamas labai mažai laiko peržiūrėjau tą medžiagą. Detalių nemačiau. Negaliu pasakyti, ar buvo mušamos. Prabėgom pažiūrėjau“, - dėstė pašnekovas.

Paklausus, ar A. Budrys gali toliau eiti pareigas, tarnybos vadovas sakė, kad jo likimas bus sprendžiamas tada, kai pasibaigs tyrimas. Tačiau jis neatmetė, kad jei bus nustatyti labai rimti pažeidimai, gali būti imtasi griežčiausios bausmės – atleidimo iš pareigų.

„Matyt, vienokie ar kitokie pažeidimai buvo. Aplinkos ministerija vykdo savo tyrimą. Ir paaiškės, ar buvo pažeistos normos. Jei taip, tada grės administracinė bauda. Griežčiausia nuobauda būtų pašalinimas iš pareigų, jeigu tikrai būtų įrodyti piktybiniai piktnaudžiavimai“, - sakė A. Adomaitis.

Aplinkos ministras: tyrimas turi būti atliekamas principingai

Aplinkos ministras  Kęstutis Trečiokas lapkričio 17-ąją išplatino pranešimą spaudai, jog vertina operatyvų ir profesionaliai atliktą Vilniaus regiono aplinkosaugininkų darbą praėjusį penktadienį sustabdžius Žuvininkystės tarnybos atstovą.

„Į tokius pažeidimus negalima žiūrėti pro pirštus. Tyrimas turi būti atliekamas principingai, nesvarbu, kas brakonieriavo – eilinis žmogus ar pareigūnas“, – sakė ministras.