DELFI sekmadienį rašė, jog pro LCC tarptautinio universiteto bendrabučio langus iškištas tris Rusijos vėliavas pastebėjęs klaipėdietis pasipiktino tokiais veiksmais. Jo nuomone, tai yra netoleruotina ir ypač dabar, kai Lietuvos ir Rusijos santykiai yra gana įtempti.

Vyras netruko išsiaiškinti, jog Lietuvos įstatymuose ir Vyriausybės nutarimuose numatyta, kad „užsienio valstybių, Europos Sąjungos ir tarptautinių organizacijų vėliavos gali būti nuolat keliamos tik prie, virš ar ant užsienio valstybių diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų bei jų vadovų rezidencijų pastatuose.

„Manau, kad bendrabučio kambariai nėra nei ambasada, nei Rusijos atstovybė. Todėl tos vėliavos iškeltos tikslingai – kurstyti nesantaiką tarp tautų. Tai yra V. Putino ir jo Kremliaus patarėjų programos dalis ir didelis žingsnis okupacijos link. O gal aš klystu?“ - retoriškai klausė DELFI skaitytojas.

LCC tarptautinio universiteto atstovai sekmadienį pažadėjo, kad pirmadienį aiškinsis šį įvykį.

Po DELFI publikacijos pirmadienį daugelyje LCC tarptautinio universiteto langų jau buvo iškabintos vėliavos – ir ne tik Rusijos, bet ir kitų šalių.

LCC tarptautiniame universitete studijuoja studentai iš 28 šalių. Iš Rusijos yra atvykę per 50 studentų.

„Iškabindami savo valstybių vėliavas studentai išreiškė ne protestą prieš Rusijos piliečių, iškabinusių savo valstybės vėliavą,  veiksmus, o solidarumą su jais. Tokia akcija jie nori parodyti, jog kiekvienos šalies pilietis turi didžiuotis savo kilme. Mes suprantame geopolitinį kontekstą, tačiau atsiribojame nuo bet kokių sąsajų su politika. Mūsų studentams yra ugdomos tokios vertybės, kaip pagarba vienas kitam, demokratijai, kitoms tautoms“, - teigė LCC tarptautinio universiteto Korporacinės komunikacijos vadovas Arnoldas Remeika.

Jo teigimu, studentai bendrabutyje, kuriame yra keturviečiai kambariai, apgyvendinami taip, jog vienoje erdvėje būtų skirtingų tautybių jaunuoliai. Todėl viename kambaryje, pavyzdžiui, gyvena rusas, ukrainietis, lietuvis, gruzinas. Taip siekiama, kad jie kaip galima išsamiau susipažintų su kiekvienos šalie kultūra.

Ir tame kambaryje, pro kurio langus sekmadienį buvo iškišta Rusijos vėliava, pirmadienį jau buvo pakabinta ir Ukrainos vėliava, o tarp jų nupiešta širdis.

LCC tarptautinio universiteto administracija dar svarstė, ar leisti studentams kabinti vėliavas, ar tai neprieštarauja teisės aktams.

Jie Lietuvos Respublikos valstybės vėliavų ir kitų vėliavų įstatyme rado straipsnį, kuriame nurodoma, kad „fiziniai ir juridiniai asmenys gali savo nuožiūra naudoti (kelti, pastatyti) užsienio valstybių tautines (nacionalines), Europos Sąjungos ar tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavas ir (arba) vėliavėles laikydamiesi vėliavų naudojimo principų ir tik tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba šioms vėliavoms.“

„Manome, kad tai, jog studentai prie bendrabučio langų pakabino savo valstybių vėliavas negalima traktuoti, kad joms rodoma nepagarba. Todėl studentų neprašysime nukabinti tų vėliavų“, - teigė A. Remeika.

Studentė iš Ukrainos sekmadienį išsakė savo poziciją, kurią socialiniuose tinkluose palaikė skirtingų tautybių LCC taurptautinio universiteto studentai, ir kurią galima laikyti visų studentų pozicija:

„Rusijos vėliavas iškabinusių studentų intencijos buvo aiškios ir tyros – jie pademonstravo patriotizmą ir meilę savo valstybei. Juk nėra nieko politiško tame, kad žmonės didžiuojasi savo kilme. Mes visi jaučiame tą patį savo šalims, tiesa? Todėl visi studentai, kurie turėjo savo šalių vėliavas, iškabino jas taip palaikydami rusus studentus, kurie patyrė tokią neteisybę. Norime, kad visi žinotų, kad šie studentai turi visų LCC studentų palaikymą, ir kad jie yra laukiami Klaipėdoje, nepaisant kai kurių miesto gyventojų pozicijos. Mes visi esame krikščioniškos institucijos, kuri veikia remiantis taika ir tarpusavio supratimu, dalis. Ir norime užtikrinti, kad niekas nėra diskriminuojamas tik todėl, kad atvažiavo iš šalies, kuri, remiantis daugeliu tarptautinių šaltinių, yra įsitraukusi į karą su Ukraina.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1495)