Penktadienį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnų turėta informacija apie galimai neteisėtą veiklą pasitvirtino.

Sustabdytame automobilyje, kuriuo ir važiavo valdininkas, jie rado po sėdynėmis paslėptas dviejų lašišų patinų galvas.

Automobilis buvo sustabdytas Meškerynės kaime, Pabradės seniūnijoje.

„Pradėtas tyrimas, bet galiu pasakyti, kad sustabdytas asmuo važiavo iš darbo namo. Po automobilio sėdynėmis radome paslėptas dviejų lašišų patinų galvas. Jis sakė, kad tarnyba išleidinėjo žuvis ir dvi nugaišo. Todėl galvas nupjovė ir vežė šunims. O kūnus teigė palikęs tarnybos šaldytuvuose. Tačiau neturi nei šaldytuvo raktų, nei aktų. Įdomiai viskas skamba. Sulaikytasis aiškino, kad tai reproduktorių galvos“, - kalbėjo Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Darius Liepis.

Tačiau pareigūnams sukėlė įtarimų, kodėl žuvų galvos buvo vežtos slapčia. Anot jo, šiuo metu lašišų negalima nei gaudyti, nei be reikiamų dokumentų vežti. „Situacija sudėtinga , nes žuvys buvo vežtos paslėptos. Tai rodo, kad kažkas negerai“, - sakė pareigūnas.

GRYNAS.lt primena, kad šiuo metu vyksta lašišų nerštas ir lašišų žvejyba yra uždrausta. Siekiant apsaugoti šias vertingas žuvis vyksta akcija „Lašiša 2014”. Į ją įsitraukę aplinkosagininkai, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, valstybės saugomų teritorijų darbuotojai ir policijos pareigūnai nuolat organizuoja reidus. Tamsiuoju paros metu prie upių pastebėtus automobilius aplinkos apsaugos pareigūnai stabdo ir tikrina, kas juose vežama.

Šios žuvys saugomos, kadangi jų populiacija buvo atsidūrusi rimtame pavojuje. Pradėjus lašišoms nykti jos buvo pradėtos veisti dirbtiniu būdu.

Šios žuvys neršia spalio – lapkričio mėnesiais gimtųjų upių rėvose, sraunumose. Oranžinius ikrus užkasa nuvalytu žvyru, smulkiu gargždu. Vislumas – iki 40 tūkst. ikrelių. Neršdamos nesimaitina. Po neršto grįžta į jūrą. Per gyvenimą neršia 2-3 iki 4 kartų. 10-15 cm lašišaitės migruoja į jūrą, kur maitinasi bestuburiais, vėžiagyviais, o vėliau ir žuvimis. Užauga iki 40 kg.

Ši žuvis paplitusi Šiaurės Atlante ir gretimuose Ledjūrio rajuonuose iki Karos jūros imtinai – Baltijos, Baltosios ir Barenco jūrų baseinuose. Lietuvoje – Baltijos jūroje, Kuršių mariose, Nemune iki Kauno hidroelektrinės, Nemuno ir Neries intakuose – Minijoje, Veivirže, Jūroje, Šešuvyje, Dubysoje, Žeimenoje, Šventojoje (pajūrio).