Žuvis – lengvai pasisavinamų baltymų šaltinis, mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais lenkiantis net mėsą, todėl puikiai tinka tiems, kurie svajoja atsikratyti nereikalingų kilogramų. Beveik visos žuvys bei jūros gėrybės turi nuo 0,2 iki 35 proc. riebalų, jų sudėtyje yra itin vertingų organizmui polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, D, C, PP, E, B, lengvai virškinama ir pasisavinama organizmo. 

Žuvies dieta labai naudinga, nes numesti kilogramai daugiau negrįžta, išvalomas organizmas ir stabilizuojama medžiagų apykaita. Ar slapčia nesvajojote apie mitybos planą, kuris leis sočiai pavalgyti, bet tuo pačiu ir pasitarnaus dailiai figūrai?

Nuotr. Shutterstock

PASIRUOŠIMAS DIETAI:

Žuvies dieta, kaip ir bet kokia kita, reikalauja išankstinio pasiruošimo. Negalima staiga jos pradėti laikytis. Maždaug prieš 57 dienas reikia pradėti palaipsniui mažinti savo įprastas porcijas, kad prisitaikytumėte prie pasirinktos dietos principų. Tuomet laikytis apribojimų pagal nurodytąsias rekomendacijas bus daug paprasčiau.

TAISYKLĖS:

1. Iš valgiaraščio reikės visiškai išbraukti cukrų, miltinius ir konditerijos gaminius, alkoholinius gėrimus.

2. Norėdamos pasiekti trokštamą rezultatą, būtinai turėsite griežtai laikytis dietos, tai yra vartoti būtent tuos produktus ir būtent ta tvarka, kokie jie yra nurodyti.

3. Per visą dieną tarp maisto produktų vartojimo dar reikia išgerti 1,52 litrus vandens, pagardinto citrinos sultimis.

4. Žuvyje esančios omega-3 riebiosios rūgštys spartina medžiagų apykaitą, jei norite palaikyti dietos rezultatus, neišbraukite jos iš savo valgiaraščio. 

5. Jaudinatės, kad dieta pakenks jūsų psichologinei savijautai? Galite nusiraminti. Statistika rodo, kad šalyse, kuriose valgoma daugiau žuvies (Suomijoje, Viduržemio jūros regiono šalyse, Japonijoje), depresijos lygis yra kur kas mažesnis nei Europoje. 

6. Primename, kad prieš laikantis bet kokios dietos, būtina pasitarti su gydytoju, ypač tuo atveju, jei žmogus serga kokiais nors lėtiniais susirgimais.

ŽUVIES DIETA

Holivudo žvaigždė Melanie Griffith tvirtina, kad jai liesėti padeda žuvis ir kasdienis mankštos. Pilna lėkštė krevečių ir įvairios pakeptos ant žarijų jūros žuvys tapo jos kasdieniais patiekalais. Mėsos ji valgo labai nedaug. Štai kokius patiekalus siūlo garsioji aktorė ir legendinio Antonio Banderaso buvusi mylimoji.

PUSRYČIŲ VALGIARAŠTIS:

a) du gabalėliai juodos duonos, salotos su pomidorais ir agurkais, 50 g tuno savose sultyse;

b) 25 g nesaldintų dribsnių su pienu, vienas nedidelis bananas, 2 šaukštai medaus;

c) 50 g sardinių savo sultyse arba pakeptų orkaitėje su žolelėmis, salotos su pomidorais ir agurkais, stiklinė citrinos sulčių;

d) minkštai virtas kiaušinis, 50 g lašišos (pakeptos orkaitėje su Viduržiemio jūros prieskoniais), 2 pomidorai.

Nuotr. Shutterstock

PIETŲ VALGIARAŠTIS:

a) 150 g bet kokių jūros gėrybių (krevečių, krabų, moliuskų ir pan.), lengvai pakeptų su aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis, didelė porcija salotų iš žalių daržovių, pagadintų citrinos sultimis;

b) 100 g konservuoto tuno arba orkaitėje keptos lašišos, didelė porcija salotų iš žalių daržovių, pagadintų citrinos sultimis;

c) nedidelis keptas upėtakis arba 2 nedidelės plekšnės, keptos orkaitėje su žolelėmis, didelė porcija salotų iš žalių daržovių, pagadintų citrinos sultimis;

d) 34 žuvies kotletai (iš lašišos), didelė porcija salotų iš žalių daržovių, pagadintų citrinos sultimis, keli šaukštai ryžių;

Papildomai prie pietų į dienos racioną atkeliauja švieži vaisiai (pasirinkti) – obuolys, apelsinas, kriaušė, dvi slyvos arba nedidelis bananas.

Nuotr. Shutterstock

VAKARIENĖS VALGIARAŠTIS:

a) žuvies sriuba (daržovės, žuvies gabalėliai, prieskoniai, pomidorų pasta);

b) žuvies maltinukas, 30 g žaliųjų žirnelių, 50 g ryžių, nedidelė porcija salotų iš žalių daržovių;

c) 250 g ant grotelių keptos vištos be odos, šparaginės pupelės, 2 pomidorai, didelė porcija žalių salotų pagadintų citrinos sultimis, stiklinė natūralaus jogurto;

d) 75 g neriebios keptos mėsos su padažu arba apkepėlė iš 150 g baltos žuvies, svogūno galvutės, pomidorų ir prieskonių, 125 g su lupenomis virtų bulvių;

e) 150 g bet kokios žuvies (tinka ešerys, upėtakis, skumbrė), apvoliotos džiūvėsiuose ir apkeptos folijoje pridedant skiltelę citrinos, žolelių prieskonių, 2 pomidorai, didelė porcija žalių salotų pagadintų citrinos sultimis.

Dalyvaukite 1000receptų ir Santa Maria žaidime, sužinokite, kokie žuvies prieskoniai gaminant žuvies patiekalus jums tinka labiausiai ir laimėkite prieskonių rinkinius.

Nuotr. Shutterstock