Tačiau moterims nereikia kiekvieną mėnesį taip kankintis: joms gali padėti jau senovėje žinotas būdas, kuris padės ne tik palengvinti skausmą, bet ir išvalyti vidaus organus, skelbia birth-institute.com. 

Šiame straipsnyje Gimdymo instituto gydytoja naprapatė ir majų medicinos žinovė Rosita Arvigo primins apie pamirštą senovinę procedūrą, kurią moterys gali pačios atlikti namuose.

Kalbėdama su gydytoja, 15-metė Greta iš krikščionių menonitų judėjimo negalėjo sulaikyti ašarų: „Nekenčiu menstruacijų. Nekenčiu. Man taip skauda, jog gailiuosi, kad gimiau moterimi.“ Nuo tada, kai prieš trejus metus jai prasidėjo mėnesinės, ji yra priversta kiekvieną mėnesį tris dienas pragulėti lovoje ir gerti stiprius nuskausminamuosius, kad numalšintų skausmą. Mergaitės motina atvežė ją pas R. Arvigo po to, kai jos apsilankė pas daugybę gydytojų ir niekas nebepadėjo.

Gydytoja mergaitės paklausė svarbiausio klausimo: „Ar ciklo pradžioje ir pabaigoje kraujas yra tamsus?“. Ši nustebusi atsakė: „Niekas nėra manęs to klausęs, bet taip, visuomet. Ką tai reiškia?“ „Tai reiškia, kad gimdą reikia išvalyti iš vidaus, – paaiškino gydytoja. – Tamsus kraujas menstruacijų pradžioje rodo, kad gimda tinkamai neišsivalė po paskutinio ciklo. O tamsus kraujas ciklo pabaigoje yra viskas, kas per daugelį mėnesių ar net metų susikaupė ant gimdos sienelių. Šios apnašos kietėja, tamsėja ir tirštėja, todėl gimdai sunkiau dirbti ir ji stipriau susitraukia, kad išstumtų šias sankaupas.“

„Ar žinote, kas yra makšties garinimas?“ – gydytoja paklausė Gretos motinos. „Iš tiesų tai žinau, nes mano močiutė mums jį atlikdavo, bet dabar viską pamiršau. Manote, kad tai padės?“ – paklausė mergaitės mama.

Gydytoja joms davė saują raudonėlio lapų ir paaiškino, kaip namie atlikti makšties garinimą tris dienas iš eilės. Laikas buvo idealus, nes iki Gretos menstruacijų buvo likusios maždaug septynios dienos. Gydytoja taip pat perspėjo, kad po tokių procedūrų menstruacijos gali būti gausesnės, o kraujas tirštesnis. Būtent taip ir buvo.

„Ačiū Dievui, kad mus perspėjote. Nes jei nebūčiau žinojusi, tikrai būčiau vežusi dukrą į ligoninę. Buvo tikras šokas! Per tris dienas susidarė nedidelis kibirėlis gleivių ir kiekvieną dieną jos spazmai silpnėjo ir silpnėjo, o ketvirtą dieną jai visai neskaudėjo“, – gydytojai pasakojo mergaitės mama.

Makšties garinimas yra labai sena procedūra, kurią atlikdavo dar majų pribuvėjos ir tradicinės medicinos atstovai Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Ši majų ir actekų procedūra aprašyta jau ankstyvosiose ispanų vienuolių kronikose. Dabar pribuvėjos ją atlieka praėjus 1-9 dienoms po gimdymo, priklausomai nuo moters pageidavimo ir sveikatos būklės. Ši taip pat atliekama gydant dismenorėją, amenorėją, kiaušidžių cistas, gimdos kaklelio fibromoms, o taip pat atliekama kaip prevencinė priemonė prieš šias ligas. Makšties garinimą patariamą atlikti reguliariai, priklausomai nuo moters būklės sunkumo.

Makšties garinimas yra puiki prevencinė priemonė. Nusiskundimų dėl menstruacijų neturinčioms moterims šią procedūrą rekomenduojama atlikti keturis kartus per metus prieš mėnesines. Kai kurios menopauzę išgyvenusios moterys sako, kad makšties garinimo metu krešulių ir kraujingų išskyrų pastebėjusius praėjus net metams po paskutinių mėnesinių.

Kaip atlikti makšties garinimą namuose

Šią procedūrą labai paprasta atlikti namuose. Jums reikės vandens, žolelių, paklodės ar antklodės ir maždaug valandos laiko. Jeigu turite raudonėlio, baziliko, medetkų ir rozmarino, jums prireiks dviejų saujų lapelių ir kotelių, kurie nesuspausti užimtų maždaug ketvirtadalį stiklainio. Galite naudoti tik vienas žoleles arba jų derinį. Jeigu naudosite džiovintas žoleles, jums prireiks maždaug 30 gramų.

Tokiai procedūrai taip pat tiks ir varnalėšų lapai, sukatžolės, ramunėlės, paprastoji kraujažolė, gyslotis, levandos ir čiobreliai. Verta paminėti, kad šiai procedūrai nenaudojami eteriniai aliejai, nes jie per daug koncentruoti. Žoleles pavirkite maždaug dviejuose su puse litro vandens dešimt minučių ir leiskite pastovėti penkias minutes.

Vėliau puodą su nuoviru galima įstatyti į tualeto kėdę, jeigu tokią turite. Kai kas stato indą į tualetą. Arba paprasčiausiai galima vonioje pritūpti virš puodo. Taip pat reikia apatinę kūno dalį apsigaubti paklode ar kokia antklode, kad susidarytų „palapinė“ ir garas neišeitų. Stebėkite, kad temperatūra būtų ne per didelė. Po maždaug 20 minučių trunkančios procedūros šiltai apsivyniokite ir apsimaukite šiltas kojines.

Po procedūros patariama maždaug valandą pagulėti šiltai apsiklojus ir vengti skersvėjų. Geriausia tokią procedūra atlikti prieš miegą.

Kaip dažnai reikėtų atlikti makšties garinimą?

Su menstruacijomis susijusių patologijų turinčioms moterims rekomenduojama garinimą atlikti tris kartus per savaitę prieš menstruacijų pradžią. Jos atliekamos kiekvieną mėnesį tol, kol menstruacijų metu kraujas yra šviesiai raudonas ir nebėra spazmų.

Pagimdžiusių moterų atveju pribuvėja nusprendžia, kada yra tinkamas metas atlikti garinimą, priklausomai nuo moters būklės. Jeigu po gimdymo viskas yra gerai, procedūrą galima atlikti jau sekančią dieną po gimdymo. Kitais atvejais – per septynias ar aštuonias dienas po gimdymo. Atliekant šią procedūrą po gimdymo, tikslas yra visiškai išvalyti gimdos sieneles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)