DELFI žiniomis, V. Romanovo schemose figūravo ne tik bankininkui įprastos mokesčių rojuose registruotos kompanijos, bet ir kone visa jo šeima, įskaitant netgi buvusią žmoną. Taip, buvusią. Pasirodo, oficialiai su savo sutuoktine V. Romanovas yra seniai išsiskyręs.

Tiesiog genialios investicijos

Įsigyji akcijas už keliasdešimt ar porą šimtų tūkstančių litų, parduoti – už kelis milijonus. Taip galima būtų apibūdinti V. Romanovo sandorių esmę. DELFI žiniomis, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) užtiko ne vieną ir ne du atvejus, kai Rusijoje besislapstantis bankininkas iš tokių sandorių tiesiog pasakiškai uždirbo.

Tiesa, labai dažnai šiuose sandoriuose figūravo V. Romanovo artimieji. Lyg tyčia, jie staiga gaudavo dideles pinigų sumas, kurios iš jų sąskaitų žaibiškai keliaudavo į ekscentriško verslininko sąskaitą Ūkio banke.

Vienas milijonas, du milijonai, beveik devyni milijonai litų – sėkmingas V. Romanovo investicijas būtų galima vardinti ilgai. O ne mažesnį įspūdį palieka pinigai, kuriais žaidė bankininko artimieji.

Atsipirko iš didžiosios raidės

Kaune registruota bendrovė „Domus Altera“ nėra sėkmės istorija. Šiemet kovą jai iškelta bankroto byla, prieš porą mėnesių priimta jos likvidavimo sutartis. Tačiau prekyba jos akcijomis V. Romanovui netgi labai atsipirko.

DELFI turimais duomenimis, V. Romanovas šios įmonės akcijas supirko 2005 m. Akcijos Ūkio banko veidui kainavo 18 tūkst. litų, o įgytas turtas sudarė apie 10 proc. „Domus Altera“ akcijų. Po šešerių metų „Domus Altera“ akcijos turėjo naują šeimininką – Ūkio banko investicinę grupę (ŪBIG). Ji pinigų V. Romanovui tikrai nepagailėjo. DELFI žiniomis, prieš trejus metus, 2011 m. rudenį, ŪBIG tą patį kiekį akcijų iš V. Romanovo perėmė už maždaug 8,7 mln. Lt. Akcijas bankininkas ŪBIG pardavė maždaug 480 kartų brangiau, nei pirko.

Įspūdingas sandoris prisidėjo prie ŪBIG kapitalo padidinimo. DELFI žiniomis, ŪBIG įsiskolinimas už „Domus Altera“ akcijas buvo įskaitytas, padengiant didžiąją dalį sumos, kurią V. Romanovas turėjo sumokėti už 2011 m. rudenį įgytas naujos emisijos ŪBIG akcijas.

Ne sūnus, o svajonė

Kai V. Romanovas su savo įsteigta Lietuvos žmonių partija 2012 m. kandidatavo į Seimą, visą Lietuvą pribloškė Ūkio banko imperijos vadovo sandoriai, kuriuos jis, kaip kandidatas rinkimuose, privalėjo deklaruoti viešai. Tada paaiškėjo, kad bankininkas įsigudrino per vieną dieną gauti apie 220 mln. Lt dovanų – visa tai įvyko 2012 m. sausio 4 d.

Kiek vėliau pasirodė pranešimų, kad dosnusis V. Romanovo rėmėjas – jo sūnus Romanas Romanovas. Dabar aiškėja, kad milijoninės sūnaus dovanos tėvui buvo savotiška šeimos tradicija.

Štai 2011 m. rupjūtį R. Romanovas savo tėvui pervedė daugiau nei 8 mln. litų. Be to, po kelių dienų tėvas ir sūnus pasirašė dovanojimo sutartį, pagal kurią R. Romanovas V. Romanovą atleido nuo prievolės padengti 9 mln. Lt įsiskolinimą.

Iš kur pas V. Romanovo sūnų, niekada nešmėžavusį verslo padangėje, tokie pinigai? Pasirodo, ir jam turtus sukrovė neregėtai sėkminga prekyba „Domus Altera“ akcijomis. DELFI žiniomis, R. Romanovas apie 10 proc. įmonės akcijų 2005 m. įgijo iš ofšorinės kompanijos „Alliance Invest LLC“, už jas sumokėdamas maždaug 270 tūkst. Lt. 2011 m. liepą, prieš minėtus sandorius su tėvu, tą patį kiekį akcijų R. Romanovas perleido Lietuvoje registruotai įmonei „Bioportus“. Tik už maždaug 30 kartų didesnę sumą – gerokai daugiau nei 8 mln. Lt.

Aukso verta motina

Pavydėtinais turtais disponavo ir V. Romanovo motina Zinaida Romanova. 2010 m. pavasarį motina sūnui pervedė apie 10 mln. litų, nurodydama, kad taip grąžina 2006 m. paimtą paskolą. Iš kur garbaus amžiaus moteris gavo tokius turtus? Pasirodo, iš Bosnijos ir Hercegovinos. Tiksliau, iš ten veikusio V. Romanovo „Balkan Investment Bank“.

Per šį banką 2010 m. vasarį į Z. Romanovos sąskaitą pinigai plaukė iš ofšorinės kompanijos „Intertrade LLC“. Ir suma kur kas didesnė nei ta, kurią motina pervedė sūnui. DELFI žiniomis, „Intertrade LLC“ Z. Romanovai atseikėjo net 24 mln. litų, oficialiai nurodant, kad taip V. Romanovo motinai suteikiama paskola.

Z. Romanovai mirus, jos turtas ir prievolės paskirstytos paveldėtojams. DELFI žiniomis, VMI specialistams mįslę užminė bankininko motinos testamentas – jame jokios prievolės, susijusios su 24 mln. Lt skola „Intertrade LLC“, nebuvo.

Gyveno su buvusia žmona?

Vladimiras Romanovas su žmona
Svetlana Romanova ir dabar pristatinėjama kaip buvusio bankininko žmona. Tačiau DELFI žiniomis, oficialiai jų santuoka yra nutraukta dar sovietmečiu, prieš daugiau kaip tris dešimtmečius.

DELFI žiniomis, 2010 m. S. Romanova į buvusio vyro sąskaitą pervedė beveik 2 mln. litų. Mokėjimo paskirtis, kaip jau turbūt galima nuspėti, buvo „paskolos grąžinimas“.

O paskola grąžinta iš tą pačią dieną gautos paskolos. Jos davėjas – R. Romanovas. O jo pinigai ir vėl pačiu laiku atplaukė iš sėkmingos prekybos akcijomis.

DELFI duomenimis, paskolai reikalingą sumą R. Romanovas gavo tą pačią dieną, pinigus pervedė bendrovė „Aloja“, iš bankininko sūnaus už atitinkamą sumą perėmusi bendrovės „Energolinija“ akcijas. O čia susidaro labai įdomus uždaras ratas.

„Energolinijos“ vertybinius popierius R. Romanovas 2006 m. įgijo iš ofšorinės kompanijos „Impexnet LTD“, sumokėdamas 670 tūkst. Lt. O šiam sandoriui V. Romanovo sūnus panaudojo pinigus, gautus iš bendrovės „Asocijuoto turto valdymas“ už parduotas jau minėtos bendrovės „Aloja“ akcijas.

Įtaria milijoninę aferą

Ir dar pora įspūdingų sandorių. Tiesa, be giminių pagalbos.

2007 m. V. Romanovas susijusiai įmonei „Asocijuoto turto valdymas“ pardavė kiek mažiau nei 10 proc. bendrovės „Energolinija“ akcijų. Ir čia kartojasi jau girdėta istorija.

2005 m. „Energolinijos“ akcijas V. Romanovas įgijo iš ofšorinės įmonės „Energostock LLC“, už jas sumokėdamas varganą 55 tūkst. litų sumą. Vos po dvejų metų „Asocijuoto turto valdymas“ bankininkui už tuos pačius vertybinius popierius paklojo apie 1,2 mln. Lt.

Panašią sumą V. Romanovas 2011 m. gavo iš Kaune registruotos kompanijos „Prime Field Holding“ už bendrovės „Pramprojektas“ akcijas. Tą patį kiekį akcijų V. Romanovas 2006 m. įgijo už maždaug tris kartus menkesnę sumą.

DELFI žiniomis, VMI nustatė, kad akcijų pirkimo-pardavimo sandoriais bei pinigų kelionėmis tarp savo ir artimų asmenų sąskaitų V. Romanovas galimai mulkino valstybę ir landžiojo pro mokestinių įstatymų spragas.

Kad VMI narsto V. Romanovą – jokia paslaptis. VMI interneto svetainėje buvo viešai skelbiamas raginimas bankininkui prisistatyti pas mokesčių inspektorius. Suprantama, Rusijoje tūnantis V. Romanovas į VMI neatvyko. Mokesčių inspekcija nesileidžia į kalbas apie tai, ką rado V. Romanovo verslo voratinklyje, tačiau patvirtina turinti buvusiam bankininkui didžiulių pretenzijų.

„VMI gali patvirtinti, kad Vilniaus apskrities VMI baigė tyrimą dėl jūsų minimo asmens ir sprendimu patvirtino papildomai į biudžetą sumokėti 7,5 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio, privalomojo sveikatos draudimo įmokų, taip pat baudų ir delspinigių.

Mokesčių mokėtojas per įstatymų nustatytus terminus ir tvarka neapskundė mokesčių administratoriaus veiksmų ir sprendimo, todėl sprendimas yra įsiteisėjęs. VMI pažymi, kad visa informacija gali būti perduota teisėsaugos institucijoms, todėl plačiau tyrimo metu nustatytų pažeidimų nekomentuoja. Taip pat informuojame, kad baigtas tyrimas dėl Ūkio banko, kuriam papildomai priskaičiuota 2 mln. litų mokėtinų mokesčių“, - teigiama DELFI pateiktame VMI komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)