Daugiausia problemų daugiabučiuose dabar kyla dėl blogos balkonų būklės, prakiurusių stogų, drėgmę praleidžiančių siūlių.

„Prieš kurį laiką esame atlikę tyrimus Vilniuje ir nustatėme, kur verta renovuoti namus, o kur ne. Tai labai priklauso nuo vietos, kur stovi daugiabučiai. Remdamiesi geografinės analizės metodu nustatėme, kad pirmiausia vertėtų renovuoti Žirmūnus, Antakalnį, o mažiausiai apsimoka renovuoti tuos rajonus, kur infrastruktūra išvystyta prastai.

Pas mus dažniausiai žiūrima į ekonominę renovacijos pusę, tačiau reikėtų žiūrėti kompleksiškai, remtis darnios renovacijos filosofija, vadinasi, svarbūs turėtų būti ne tik ekonominiai, bet ir socialiniai, aplinkosaugos dalykai. Svarbu, kad renovuojamuose rajonuose gyventų ne tik pensininkai, kurie neturi pajamų, bet kad būtų mišri gyventojų sudėtis, kad gyventų jaunimo, kad būtų gerai išvystytas susisiekimas su miesto centru, kita infrastruktūra“, - sakė S. Raslanas.

Pirmųjų sovietmečiu statytų daugiabučių, tokių kaip Vilniaus Birželio 23-osios gatvėje esantys daugiabučiai, dar vadinami „chruščiovkomis“, profesoriaus manymu, renovuoti nebe apsimoka. Geriausiai būtų juos nugriauti.

S. Raslanas pabrėžia, kad atnaujinus namą, svarbu pasirūpinti ir aplinka: automobilių aikštele, žaidimų aikštele vaikams ir pan. Puikus kompleksinės renovacijos pavyzdys – Žirmūnų g. 3 namas Vilniuje. Ten buvo atnaujintas ne tik pats daugiabutis, bet ir aplinka, sutvarkytas kiemas, šaligatviai, įrengti suolai, žaidimų aikštelė ir sporto aikštelė, išspręsta automobilių statymo problema.

„Taip, tai kainuoja brangiau, bet siekiant darnios renovacijos taip turėtų būti. Be to, tokių pastatų vertė iš karto padidėja. Modernizacija maždaug 20 metų prailgina daugiabučių eksploatavimo laiką. Galime paskaičiuoti, jei daugiabutis statytas 1960-1970 metais, tai atlikus renovaciją galima sakyti, kad pastatas atjaunėjo, galima sakyti, kad statytas jis buvo ne 1970, o 1990 metais“, - sakė S. Raslanas.

Profesorius pabrėžia, kad renovuojat daugiabučius svarbu trys dalykai: apšiltinti sienas ir stogą, pakeisti ar atnaujinti šildymo sistemą ir įrengti ventiliaciją.