Statistikai, užregistravę beveik 27 tūkst. kainų 18-oje Lietuvos miestų, pastebėjo, kad labiausiai iš maisto prekių pabrango pomidorai, taip pat – manų kruopos, šaltai rūkytos dešros, grietinė, konservuoti žalieji žirneliai. 

Iš visų prekių kategorijų daugiausia pabrango dantų pasta – 12,7 proc. Pomidorų kainos padidėjo 4,6 proc., manų kruopų – 3,7 proc., kitų maisto prekių kainos augo mažiau.

Brango natūralios fermentacijos putojantis vynas (2,6 proc.) ir Lietuvoje pagamintas natūralios fermentacijos alus (2,4 proc.). Iš kitų prekių brango moteriškos pėdkelnės (4 proc.) ir vienkartinės nosinaitės (1,6 proc.).

Apie tai trečiadienį paskelbė Statistikos departamentas.

Iš paslaugų labiausiai pabrango dienos pietūs kavinėje ar restorane – 1,7 proc., vyrų (1,6 proc.) ir moterų (1,4 proc.) modelinis kirpimas, cheminis vyriško kostiumo valymas – 1,2 proc.

Taip pat brango juoda kava kavinėse ir restoranuose 0,3 proc., automobilių plovimas 0,7 proc., danties plombavimas 0,1 proc..

Dalis prekių atpigo: pigo svogūnai, burokėliai, švieži ir rauginti kopūstai, apelsinų sultys, makaronai, avižiniai dribsniai be priedų. Svogūnai atpigo 27,8 proc., burokėliai – 24 proc., baltagūžiai kopūstai – 8,8 proc., plautos morkos – 7,1 proc., ir rauginti kopūstai – 7 proc.

Atpigo tik viena paslauga ir tai, labai nežymiai, bet ne per mėnesį, o palyginus spalį su liepa. Per šį laiką mažėjo vyriškų pusbačių pakalimo kaina.

„Daržovių kainos kinta dėl sezoniškumo, paslaugų sektoriuje tokio sezoniškumo nefiksavome, - sakė Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Nijolė Šaltenienė. -  Paslaugų kainos didėjo pakankamai sparčiai.“

Pasak jos, neatmestina, kad paslaugų kainos padidėjo dėl euro įvedimo.

Spalį iš 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 39 prekių ir paslaugų kainos padidėjo, 48 – sumažėjo, 13 – nepasikeitė.