Ar seniai "kariaujate"?

Savanorių pajėgose tarnauju jau apie trejus metus. Ėjau čia dėl vienos priežasties - kad įrodyčiau sau, jog nesu silpnoji lytis. Bet bėgant laikui supratimas pasikeitė. Dabar galiu pasakyti: jeigu mergina ateina čia kažko įrodinėti, jai čia ne vieta.

Kokių sunkumų jums iškilo?

Man sunkumų kaip ir nebuvo... Yra tam tikras bendravimas. Vadai į moterį niekada nežiūri kaip į tikrą karį. Stengiasi jai palikti švelnesnius darbus.

Vadinasi, vyrai supranta, kad moteris yra moteris, netgi kariuomenėje.

Vadai - labai tolerantiški ir taktiški. O patys savanoriai... šypteli ironiškai. - Apie juos kita kalba. Visokių pasitaiko. Nelygu žmogaus išprusimas, kultūra. Koks jis už tarnybos vietos, toks ir čia: jeigu nori pasirodyti kietesnis, tai užgaulios, pažemins merginas.

O koks kontingentas susirenka į savanoriškąją tarnybą?

Įvairus. Ateina po vidurinės, po aukštosios mokyklos, įvairių profesijų žmonės. Yra teisėjų, gydytojų, mechanikų, kiemsargių, bedarbių.

Ar tenka su uniforma būti viešumoje?

Tenka. Na, išties labai nepatogu važiuoti su uniforma. Ir į vaikinus žmonės žiūri, o ką kalbėti apie merginas. Man nemalonu jausti įsmeigtus žvilgsnius.

Ar yra užkabinę?

Yra, ir ne kartą. Vieni išreiškia susižavėjimą, kiti išvadina visaip. Nuo žmogaus požiūrio priklauso.

Kiek merginų būna kuopoje?

Vienoje kuopoje maždaug 150 žmonių, tai merginų daugiausiai apie 10. Bet jos daug aktyvesnės, noriai dalyvauja paraduose, renginiuose. Vaikinai į savanorių gretas ateina ne tiek savo noru, kiek dėl to, kad išvengtų įprastos karinės tarnybos. Merginos - tik savo noru.

Kaip į jūsų pasirinkimą žiūrėjo draugas?

Iš pradžių nebuvo patenkintas. Jei jau moteriškė išeina į kariuomenę, tai kažkas negerai, - juokiasi.

Kariuomenei negerai ar merginai?

Kariuomenei moterys reikalingos. Yra darbų, kurių vyrai neatliks. Pavyzdžiui, - parodo ant sienos kabantį skelbimą, - kad ir šis plakatas. Vyras nepadarys taip kruopščiai, kaip moteris. Virtuvėje taip pat.

Kodėl draugas nerimavo?

Manė, kad noriu nuo jo pabėgti. Tiesą sakant, kai mes susipažinome, aš jau tarnavau, tad jis neturėjo įtakos mano sprendimui. Tačiau esu jam dėkinga, kad nereikalavo rinktis: "arba aš, arba kariuomenė".

Kam jums ta kariuomenė?...

Čia yra draugų, pažįstamų... Pagaliau pabėgi nuo civilizacijos. Viena vertus, pavargsti, bet kita vertus, - atsigauni.