Beveik dvi dešimtys privačių lopšelių – darželių, mokyklėlių šeimai, mažamečių ugdymo įstaigų pristatys savo paslaugas lapkričio 21 – 23 dienomis vyksiančioje jubiliejinėje parodoje „Vaikų šalis“.

Vaikų darželio pasirinkimas Lietuvoje yra didžiulė problema, ypač Vilniuje. Valstybinių darželių trūksta, o privatūs yra gana brangūs, sunku išsirinkti, nors ir juose dažnai sunku gauti vietą. Kiekvienais metais vis daugiau ir daugiau privačių darželių, vaikų priežiūros grupių atveria duris. Kaip išsirinkti? Kaip žinoti koks geriausias? Pagal ką vertinami privatūs darželiai? Kokia yra privačių darželių praktika Lietuvoje?

Pirmasis privatus darželis Lietuvoje buvo atidarytas 2001m. Jis sėkmingai veikia iki šiol. Tai - "Dūzginėlio bitutės". Šis darželis yra ir pirmasis ekologiškas darželis Lietuvoje. Jame auklėjama remiantis vokiečių pedagogo Frydricho Friobelio sistema, kurios pagrindinis motyvas - vaikas - tai gėlė, kuriam irgi reikia saulės, šilumos, rūpesčio, laisvės augti bei teisingos priežiūros (iš čia ir kilo pavadinimas ,,vaikų darželis“, vokiškai - "kindergarten").

Vienas pagrindinių dalykų, į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis darželį, yra jo ideologija ir ugdymo programa. Norite, kad vaikas sportuotų, lavintų meninius gebėjimus, patriotizmą, ugdytų emocinį intelektą, augtų ekologiškai ar valgytų vegetarišką maistą? Gal norite, kad jis lankytų darželį, kuriame kalbama tik angliškai? O gal, kad visko mokytųsi natūraliai iš gamtos, praleisdamas visą dieną miške, valgydamas ir miegodamas pietų miego gryname ore? Net spaudžiant dešimties laipsnių šaltukui vaikas miegos ir ištisą dieną praleis lauke, jeigu pasirinksite „Lauko“ darželį. Šį rudenį pirmasis toks darželis atvėrė duris Vilniuje, Pučkorių atodangoje esančiame miške.

„Lauko“ darželyje vaikai beveik visą savo laiką aktyviai leidžia gryname ore ir gamtos apsupty: žaidžia, stato, karstosi, tyrinėja, klausosi, stebi, mokosi, ruošia maistą. Čia vadovaujamasi nuostata, kad “nėra netinkamo oro, yra tik netinkama apranga“. Jau daugelį metų tokie darželiai populiarūs Skandinavijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje.” – pasakoja pirmojo lauko darželio Lietuvoje įkūrėjai Ieva ir Žilvinas Karpiai.

Jeigu jums labai svarbu ugdyti vaikus skiepijant jiems žinias apie baltiškas šaknis, senąsias ir tikrąsias Lietuvos tradicijas, šventes, puoselėti meilę savo šeimai, šaliai, savam miestui, mokyti gerbti gimtąją kalbą, didžiuotis unikaliu kultūros paveldu, kurį per šimtmečius išsaugojo lietuvių tauta – rinkitės privatų darželį „Baltų šalelė“.

Galite rinktis darželį ir pagal jo dydį: kai kurie, pradėję veiklą neapsiriboja vienu įkurtu darželiu ir kuria visą tinklą, kitų misija būti mažu, vos vienos grupės, mini darželiu.

Renkantis privatų darželį labai daug nulems ir tai, kokioje miesto dalyje jis yra įsikūręs. Jeigu netinka „Lauko“ darželis Pučkorių atodangoje, tai gal tiks mini darželis „Basa pieva“, esantis Ševčenkos gatvėje, loftuose?

Privačių darželių kainos Vilniuje svyruoja nuo 700 iki 1500 litų, todėl apsisprendimą gali nulemti ir kaina.

Valstybiniai darželiai yra atskaitingi Švietimo ministerijai, o į ką lygiuojasi privatūs darželiai? Pagal ką nuspręsti ar darželio pasirinkta programa yra tinkama, pripažinta, aukštai vertinama tarptautinių organizacijų?

Didžiausią privačių darželių Lietuvoje tinklą įkūrusi Austėja Landsbergienė teigia: „Yra tokia tarptautinė organizacija – ISSA. Ją remia UNICEF ir UNESCO. Kalbant apie ikimokyklinį ir pradinį ugdymą ji yra viena labiausiai gerbiamų organizacijų. Darželių tinklas „Vaikystės sodas“ - šios organizacijos narys. Tarptautinė ikimokyklinio ugdymo ekspertų komanda, kuri lankėsi „Vaikystės sode“, mūsų darbą įvertino labai aukštai.“

Su dalimi privačių darželių, veikiančių Lietuvoje, bus galima susipažinti parodoje „Vaikų šalis“. Parodoje lankytojus taip pat pasitiks per 100 įmonių su vaikiškos produkcijos naujienomis bei apie 50 įvairių renginių. Paroda vyks lapkričio 21-23 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre “Litexpo”. Šalia įsikurs mokytojams, švietimo specialistams, mokiniams ir jų tėvams skirta paroda „Mokykla“.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)