Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokatė Julija Viktorija Flis.

Kaip suprantu iš Jūsų klausimo formuluotės, su darbdaviu, pasirašydama darbo sutartį, sulygote išbandymą.

Išbandymas yra tam tikras terminas, darbo sutarties šalių susitarimu nustatomas sudarant darbo sutartį, per kurį darbdavys gali patikrinti, ar darbuotojas tinka sulygtam darbui, o darbuotojas – ar darbas ir jo sąlygos tinka jam.

Išbandymo terminus, darbo sutarties nutraukimo ypatumus esant išbandymui reglamentuoja Darbo kodeksas.

Darbo sutarties sąlyga dėl išbandymo yra tik viena iš darbo sutarties papildomųjų sąlygų – nuo šios sąlygos nepriklauso darbo sutarties galiojimas. Darbo sutarties sąlyga dėl išbandymo sąlygoja tik paprastesnę darbo sutarties nutraukimo tvarką.

Vadovaujantis tiek darbo teisės doktrina, tiek teismų praktika, išskiriamos dvi išbandymų rūšys: darbdavio arba darbuotojo iniciatyva.

Paprastai darbo sutartyse nenurodoma, kurios šalies (darbuotojo ar darbdavio) iniciatyva yra nustatytas išbandymas, tik nurodomas išbandymo terminas (kitaip sakant, išbandymo trukmė), bet ne tai, kieno iniciatyva ir kurios šalies naudai nustatytas išbandymas. Visgi, rekomenduotina šį klausimą aptarti darbo sutartyje, nes nuo to, kuri iš šalių yra išbandymo iniciatorius, priklausys darbo sutarties nutraukimo teisė.

Jei darbo sutartyje nurodyta, kad išbandymo iniciatorius yra darbdavys, jis turi teisę, pripažinęs, kad išbandymo rezultatai nepatenkinami, iki išbandymo termino pabaigos atleisti darbuotoją, apie tai raštu įspėjęs prieš tris darbo dienas ir nemokėti jam išeitinės išmokos. Išbandymo rezultatų vertinimas, kai išbandymas nustatytas darbdavio iniciatyva, vadovaujantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika, yra darbdavio prerogatyva, tačiau tuo atveju, jei darbuotojas nesutinka su atleidimu iš darbo ir kreipiasi į teismą, darbdavys privalo įrodyti, kad darbuotojas iš tiesų neišlaikė išbandymo, t. y. kad darbuotojas dėl savo dalykinių ar asmeninių savybių nesugeba ar negali dirbti darbo, dėl kurio atlikimo buvo sulygta sudarant darbo sutartį.

Julija Viktorija Flis
Jei darbo sutartyje nurodyta, kad išbandymo iniciatorius yra darbuotojas, jis turi teisę, pripažinęs, kad darbas ar darbo sąlygos jam nėra tinkamos, iki išbandymo termino pabaigos nutraukti darbo sutartį, apie tai raštu įspėjęs darbdavį prieš tris darbo dienas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra suformavęs praktiką, kad tuo atveju, kai darbo sutartyje lieka neaptarta, kurios šalies iniciatyva yra nustatytas išbandymas, pripažįstama, kad šalys sulygo dėl abiejų išbandymo rūšių – vadinasi, tiek darbdavys, tiek darbuotojas turi teisę nutraukti darbo sutartį įspėjęs kitą šalį raštu prieš tris darbo dienas.

Vertinant Jūsų klausimą, nėra aišku, kieno iniciatyva buvo nustatytas išbandymas. Jei, visgi, kaip įprastai, darbo sutartyje nebuvo nurodyta, kad išbandymo terminas nustatytas darbdavio iniciatyva, tuomet parašiusi raštu prašymą prieš tris darbo dienas, turite teisę nutraukti darbo sutartį. Kadangi, kaip suprantu, darbdavys nesutinka Jūsų atleisti, svarbu, kad ant Jūsų prašymo egzemplioriaus būtų darbdavio (ar kito pas Jūsų darbdavį dirbančio asmens, pavyzdžiui, administratorės) parašas, nurodant kada buvo gautas prašymas.

Šis prašymo egzempliorius bus svarbus įrodymas kreipiantis Jums į teismą tuo atveju, jei darbdavys su Jumis nenutrauktų darbo sutarties Jūsų prašymu ir įformintų atleidimą pritaikęs drausminę nuobaudą už pravaikštą. Nepavykus įteikti prašymo darbdaviui, galite pasinaudoti antstolio pagalba ir įteikti prašymą per antstolį.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.